kavova-buchta

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 18

Ingredience

Na drobenku:

  • 180 g hnědého cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 113 g změklého másla

Na skořicovou vrstvu:

  • 50 g cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Na dortové těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 450 g cukru
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 226 g změklého másla
  • 230 g zakysané smetany
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 4 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

Postup

1. Předehřejte troubu a připravte plech:
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem a vysypte moukou.

2. Připravte drobenku:
V malé misce smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici a sůl. Máslo do směsi rozmačkejte vidličkou, dokud se úplně nespojí a nedrobí.

3. Připravte skořicovou vrstvu:
V jiné malé misce smíchejte cukr, mouku a skořici.

4. Začněte připravovat těsto:
Do mísy přidejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Hněťte na nízkém stupni, aby se těsto spojilo.

Přidejte změklé máslo a šlehejte na středně nízkých otáčkách 2 až 3 minuty, nebo dokud se všechno máslo nevmísí a směs nebude připomínat vlhký písek.

5. Smíchejte mokré přísady a dokončete těsto:
V míse vyšlehejte zakysanou smetanu, mléko, vejce a vanilku, dokud se nespojí. Směs přidejte k suchým přísadám. Těsto šlehejte při střední rychlosti, dokud nezískáte hladké těsto.

6. Připravte dort:
Polovinu těsta rozetřete do připravené formy. Vrch těsta rovnoměrně posypte skořicovým cukrem. Nahoru rozetřete zbývající těsto (vyžaduje to trochu trpělivosti, protože těsto se rádo zvedá od skořicovo-cukrové vrstvy). Navrch dejte drobenku.

7. Upečte dort:
Pečte 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před podáváním nechte koláč 1 hodinu vychladnout.

8. Uložení dortu:
Dort můžete připravit den nebo dva předem. Nakonec dort vyjměte z formy a přikryjte jej fólií. Uchovávejte ho na pultu při pokojové teplotě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang