Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 18
Ingredience
Na drobenku:
- 180 g hnědého cukru
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
- 113 g změklého másla
Na skořicovou vrstvu:
- 50 g cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
Na dortové těsto:
- 375 g hladké mouky
- 450 g cukru
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 226 g změklého másla
- 230 g zakysané smetany
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 4 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Postup
1. Předehřejte troubu a připravte plech:
Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte plech máslem a vysypte moukou.
2. Připravte drobenku:
V malé misce smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici a sůl. Máslo do směsi rozmačkejte vidličkou, dokud se úplně nespojí a nedrobí.
3. Připravte skořicovou vrstvu:
V jiné malé misce smíchejte cukr, mouku a skořici.
4. Začněte připravovat těsto:
Do mísy přidejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Hněťte na nízkém stupni, aby se těsto spojilo.
Přidejte změklé máslo a šlehejte na středně nízkých otáčkách 2 až 3 minuty, nebo dokud se všechno máslo nevmísí a směs nebude připomínat vlhký písek.
5. Smíchejte mokré přísady a dokončete těsto:
V míse vyšlehejte zakysanou smetanu, mléko, vejce a vanilku, dokud se nespojí. Směs přidejte k suchým přísadám. Těsto šlehejte při střední rychlosti, dokud nezískáte hladké těsto.
6. Připravte dort:
Polovinu těsta rozetřete do připravené formy. Vrch těsta rovnoměrně posypte skořicovým cukrem. Nahoru rozetřete zbývající těsto (vyžaduje to trochu trpělivosti, protože těsto se rádo zvedá od skořicovo-cukrové vrstvy). Navrch dejte drobenku.
7. Upečte dort:
Pečte 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před podáváním nechte koláč 1 hodinu vychladnout.
8. Uložení dortu:
Dort můžete připravit den nebo dva předem. Nakonec dort vyjměte z formy a přikryjte jej fólií. Uchovávejte ho na pultu při pokojové teplotě.