Pokud chcete vyrábět jogurtovou zmrzlinu, pravděpodobně počítáte s tím, že značnou část receptu budete vyrábět z jogurtu.
Příprava
- Celkem: 17 až 20 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 čtvrtka (asi 3 šálky) plnotučného jogurtu
- 1/2 šálku tučné smetany
- 3/4 až 1 šálek cukru, medu nebo jiného sladidla
- 1 lžíce kukuřičného sirupu – volitelně pro hladší mražený jogurt
Postup
- Misku zmrzlinovače zmrazte 24 hodin předem.
- V míse smíchejte 3 kelímky jogurtu, 1/2 kelímku husté smetany, 3/4 až 1 kelímek sladidla a 1 lžíci kukuřičného sirupu (pokud používáte).
- Šlehejte, dokud se smetana a sladidlo úplně nevmísí, 1 až 2 minuty.
- Pokud používáte krystalový cukr, měla by být směs mezi prsty hladká, ne zrnitá.
- Pokud se vaše jogurtová směs zahřála nebo pokud chcete z jakéhokoli důvodu počkat, než ji vyklopíte, přikryjte ji a dejte do lednice, dokud se opět nezchladí na teplotu lednice.
- Pokud byly vaše ingredience z lednice venku jen několik minut, další chlazení není nutné.
- Jogurtový základ nalijte do zmrzlinovače.
- Míchejte, dokud jogurt nezhoustne na konzistenci jemného nápoje nebo hustého mléčného koktejlu (u většiny strojů 17 až 20 minut).
- Naberte do mrazicí nádoby: vyhlaďte vrchní část.
- Kousek pergamenu přitiskněte k horní části jogurtu, abyste zabránili tvorbě ledových krystalků.
- Zmrazte je, dokud neztuhnou, nejméně 6 hodin nebo přes noc.
- V případě, že je jogurt připraven k podávání, nechte ho 20 až 30 minut stát na stole, dokud není dostatečně měkký na to, aby se dal nabírat.
- Dlouhými, mělkými tahy vytvořte z mraženého jogurtu kuličky. Ihned podávejte.