
Jak co nejlépe využít podzimní sezónu sklizně jablek? Jablka můžete použít například k přípravě různých jablečných koláčů. Připravte si s námi nejlepší jablečný koláč, který vám zaručeně bude chutnat.
- Příprava: 15 minut
- Pečení: 40 minut
- Porce: 4
- Náročnost: snadné
Ingredience
- 3 středně velká jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na 1 cm silné plátky
- 2 polévkové lžíce zlatavého cukru krupice
- 175 g hladké mouky
- 110 g cukru krupice
- 110 g studeného másla
- 1 polévková lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce cukru demerara
- šlehačka k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 190 stupňů.
- Oloupaná, jádřinců zbavená a na plátky nakrájená jablka smíchej se 2 lžícemi krupicového cukru a vlož je do kulaté zapékací misky o průměru 23 cm hluboké alespoň 5 cm nebo do čtvercové misky. Rukou je rozplácněte, aby se příliš nerozpadla.
- Do mísy dejte 175 g hladké mouky a 110 g krupicového cukru s pořádnou špetkou soli.
- Nakrájejte 110 g studeného másla a konečky prstů ho rozetřete, až směs bude vypadat jako vlhká strouhanka. Zatřepejte mísou a všechny velké kousky vyplavou na povrch – rozetřete je. Případně ji rozmixujte v robotu na pískovou drť (nepřehánějte to).
- Směs drobenky nasypte na jablka tak, aby uprostřed vznikla hromádka, a vidličkou ji zarovnejte.
- Jemně povrch přitlačte hřbetem vidličky, aby drobenka držela pohromadě a byla křupavá, a pak ji lehce přetáhněte vidličkou po povrchu, aby byla ozdobná.
- Pokud chcete, posypte rovnoměrně 1 lžící ovesných vloček a 1 lžící cukru demerara.
- Položte na plech a vložte do předehřáté trouby na 35-40 minut, dokud povrch nezezlátne a jablka nebudou po vložení malého ostrého nože velmi měkká. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout. Ozdobte šlehačkou.