Tyto chutné celozrnné muffiny s jablečným pyré jsou připraveny z několika zdravých ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 21 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 2/3 šálku celých ovesných vloček
- 1 lžička mleté skořice
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré, při pokojové teplotě
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 1/3 šálku rozpuštěného kokosového oleje (nebo použijte rostlinný olej či rozpuštěné máslo)
- 1/3 šálku čistého javorového sirupu, při pokojové teplotě
- 1/3 šálku mléka, při pokojové teplotě
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 3/4 šálku rozinek
- volitelně: 3 lžíce ovesných vloček nebo 1 lžíce hrubého cukru na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 218 °C.
- Postříkejte 12-ti násobnou formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte košíčkové formy.
- Pokud použijete košíčkové vložky, nastříkejte je, protože za tepla se muffiny lepí.
- Mouku, ovesné vločky, skořici, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl prošlehejte ve velké míse. Odstavte.
- Ve střední míse vyšlehejte jablečné pyré, vejce, olej, javorový sirup, mléko a vanilku dohromady.
- Mokré přísady vlijte do suchých, několikrát promíchejte a poté přidejte rozinky.
- Vše opatrně skládejte dohromady, dokud se nespojí a nezůstanou v něm žádné kapsy z mouky.
- Těsto dávejte lžící do formiček a naplňte je až po vrch.
- Navrch nasypte ovesné vločky a podle potřeby lehce posypte hrubým cukrem.
- Pečte 5 minut při teplotě 218 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C.
- Pečte dalších 15-16 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je asi 20-21 minut.
- Mini muffiny pečte 11-13 minut při teplotě 177 °C po celou dobu pečení.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěný rošt, kde je můžete nechat dále chladnout, nebo si je vychutnejte teplé.
- Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní, poté je přeneste do chladničky a nechte je tam až 1 týden.