- Příprava: 20 minut
- Vaření: 2 hodina a 30 minut
- Plnění: 15 minut
- Zapékání: 30 minut
- Celkem: 3 hodiny
- Porce: 12 porcí
Ingredience
- 0,5 kg sladké italské klobásy
- 0,75 kg libového mletého hovězího masa
- ½ šálku mleté cibule
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 plechovka drcených rajčat
- 2 plechovky rajčatového protlaku
- 2 plechovky rajčatové omáčky z konzervy
- ½ šálku vody
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 ½ čajové lžičky sušených lístků bazalky
- ½ čajové lžičky semínek fenyklu
- 1 lžička italského koření
- 1 ½ lžičky soli, rozdělené nebo podle chuti
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 12 lasagne nudlí
- 0,4 kg sýra ricotta
- 1 vejce
- 0,3 kg mozzarelly nakrájené na plátky
- ¾ šálku strouhaného parmezánu
Postup
- Ve velkém hrnci uvařte na středním plameni klobásu, mleté hovězí maso, cibuli a česnek, dokud dobře nezhnědnou. Vmíchejte drcená rajčata, rajčatový protlak, rajčatovou omáčku a vodu. Dochuťte cukrem, bazalkou, semínky fenyklu, italským kořením, 1 lžičkou soli, pepřem a 2 lžícemi petrželky. Přikryté vařte asi 1 1/2 hodiny za občasného míchání.
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Nudle lasagní vařte ve vroucí vodě 8 až 10 minut. Nudle slijte a propláchněte studenou vodou. V míse smíchejte sýr ricotta s vejcem, zbývající petrželkou a 1/2 lžičky soli.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Na dno obdélníkové zapékací misky rozetřete 1 1/2 hrnku masové omáčky. Na masovou omáčku naaranžujte 6 nudlí podélně. Potřete polovinou směsi sýra ricotta. Navrch dejte třetinu plátků sýra mozzarella. Lžící přelijte 1 1/2 šálku masové omáčky přes mozzarellu a posypte 1/4 šálku parmazánu. Vrstvy zopakujte a navrch posypte zbývající mozzarellou a parmazánem. Přikryjte fólií: abyste zabránili přilepení, buď nastříkejte fólii sprejem na vaření, nebo se ujistěte, že se fólie nedotýká sýra.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut. Odstraňte fólii a pečte dalších 25 minut. Před podáváním nechte 15 minut vychladnout.