Přinášíme vám jednoduchý recept na lahodné hovězí Stroganoff s kysanou smetanou a žampiony.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 20 minut
- Ostatní: 20 minut
- Celkem: 50 minut
Ingredience
- 5 lžic másla
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 500 g hovězí svíčkové nakrájené na tenké proužky
- 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
- 220 g žampionů, nakrájených na plátky
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky suchého estragonu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
- 1 šálek zakysané smetany (plnotučné), pokojové teploty
Postup
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce másla. Zvyšte teplotu na vysokou/středně vysokou. Přidejte proužky hovězího masa v jedné vrstvě s mezerami mezi proužky.
- Hovězí maso se má rychle opéct a zhnědnout z každé strany, takže teplota musí být dostatečně vysoká, aby hovězí maso zhnědlo, ale ne tak vysoká, aby se máslo připálilo. Možná budete muset pracovat v dávkách.
- Během vaření hovězí maso vydatně osolte a opepřete. Když jsou obě strany opečené, vyjměte hovězí maso na mísu a dejte stranou
- V téže pánvi snižte teplotu na střední a přidejte šalotku. Šalotku minutu nebo dvě povařte a nechte ji nasáknout případné kapky z masa. Šalotku vyjměte do stejné mísy jako maso a dejte stranou.
- V téže pánvi rozpusťte další 2 lžíce másla. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty.
- Během vaření posypte houby muškátovým oříškem a estragonem.
- Přidejte zakysanou smetanu, hovězí maso a šalotku.
- Snižte teplotu na minimum a přidejte zakysanou smetanu k houbám. Možná budete chtít přidat lžíci nebo dvě vody nebo vývaru, abyste omáčku zředili.
- Zakysanou smetanu důkladně promíchejte. Nenechte omáčku přejít varem, jinak by se mohla srazit. Vmíchejte hovězí maso a šalotku.
- Podle chuti osolte a opepřete. Všimněte si, že pravděpodobně budete potřebovat více soli, než očekáváte. Ochutnejte, a pokud potřebujete sůl, přidejte 1/2 lžičky nebo více.
- Podávejte s přílohou.