Nejlepší recept na hovězí Stroganoff

Hlavní jídlaHoubyHovězí masoMasoOmáčkySmetanová omáčka
hovezi-stroganoff-recept-2

Přinášíme vám jednoduchý recept na lahodné hovězí Stroganoff s kysanou smetanou a žampiony.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Ostatní: 20 minut
  • Celkem: 50 minut

Ingredience

  • 5 lžic másla
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 500 g hovězí svíčkové nakrájené na tenké proužky
  • 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
  • 220 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky suchého estragonu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
  • 1 šálek zakysané smetany (plnotučné), pokojové teploty

Postup

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce másla. Zvyšte teplotu na vysokou/středně vysokou. Přidejte proužky hovězího masa v jedné vrstvě s mezerami mezi proužky.
  2. Hovězí maso se má rychle opéct a zhnědnout z každé strany, takže teplota musí být dostatečně vysoká, aby hovězí maso zhnědlo, ale ne tak vysoká, aby se máslo připálilo. Možná budete muset pracovat v dávkách.
  3. Během vaření hovězí maso vydatně osolte a opepřete. Když jsou obě strany opečené, vyjměte hovězí maso na mísu a dejte stranou
  4. V téže pánvi snižte teplotu na střední a přidejte šalotku. Šalotku minutu nebo dvě povařte a nechte ji nasáknout případné kapky z masa. Šalotku vyjměte do stejné mísy jako maso a dejte stranou.
  5. V téže pánvi rozpusťte další 2 lžíce másla. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty.
  6. Během vaření posypte houby muškátovým oříškem a estragonem.
  7. Přidejte zakysanou smetanu, hovězí maso a šalotku.
  8. Snižte teplotu na minimum a přidejte zakysanou smetanu k houbám. Možná budete chtít přidat lžíci nebo dvě vody nebo vývaru, abyste omáčku zředili.
  9. Zakysanou smetanu důkladně promíchejte. Nenechte omáčku přejít varem, jinak by se mohla srazit. Vmíchejte hovězí maso a šalotku.
  10. Podle chuti osolte a opepřete. Všimněte si, že pravděpodobně budete potřebovat více soli, než očekáváte. Ochutnejte, a pokud potřebujete sůl, přidejte 1/2 lžičky nebo více.
  11. Podávejte s přílohou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang