nejlepsi-gratin-dauphinois

Naprosto neodolatelná krémová bramborová příloha, která obsahuje jen velmi málo ingrediencí, zato je plná chuti – vyzkoušejte náš ultimátní gratin daphinois.

Ingredience

  • 1 kg brambor Desirée
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 284 ml krabice dvojité smetany
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
  • 2 snítky čerstvého tymiánu a další na posypání
  • 1 šalotka, nahrubo nasekaná (nepovinné)
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 25 g čerstvě nastrouhaného parmezánu (nebo jeho vegetariánské alternativy)

Recept je na 6 porcí.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 160 °C.
  2. Máslo rozetřete po celém povrchu zapékací mísy o rozměrech asi 18 x 28 cm.
  3. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o šířce 3 mm.
  4. Plátky položte na čistou utěrku a osušte je. Zatímco připravujete ostatní ingredience, nechte je přikryté utěrkou.
  5. Nalijte mléko a smetanu do hrnce.
  6. Přidejte česnek, tymián a šalotku (pokud používáte).
  7. Mléko pomalu zahřívejte, a jakmile dosáhne bodu varu a na okraji pánve se objeví bublinky, stáhněte ho z ohně.
  8. Tekutinu přecedíme do velkého džbánu, posypeme muškátovým oříškem a udržujeme v teple.
  9. Polovinu plátků brambor navrstvěte do misky, plátky mírně překryjte a mezi jednotlivými vrstvami je posypte trochou soli a čerstvě mletého pepře.
  10. Nemusíte být příliš pečliví při ukládání spodních vrstev, ale nechte si několik nejlepších plátků na později, aby vrchní část vypadala dobře.
  11. Brambory přelijte polovinou horkého mléka a smetany a poté dokončete vrstvení zbytku brambor (tentokrát je uspořádejte trochu pečlivěji).
  12. Zalijeme zbytkem horkého mléka a smetany.
  13. Navrch rozprostřete sýr a pečte asi hodinu, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou.
  14. Poté nechte pokrm asi 5 minut odstát a podávejte posypaný několika lístky čerstvého tymiánu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang