Naprosto neodolatelná krémová bramborová příloha, která obsahuje jen velmi málo ingrediencí, zato je plná chuti – vyzkoušejte náš ultimátní gratin daphinois.
Ingredience
- 1 kg brambor Desirée
- 300 ml plnotučného mléka
- 284 ml krabice dvojité smetany
- 1 stroužek česneku, oloupaný a rozpůlený
- 2 snítky čerstvého tymiánu a další na posypání
- 1 šalotka, nahrubo nasekaná (nepovinné)
- špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 25 g čerstvě nastrouhaného parmezánu (nebo jeho vegetariánské alternativy)
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Máslo rozetřete po celém povrchu zapékací mísy o rozměrech asi 18 x 28 cm.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky o šířce 3 mm.
- Plátky položte na čistou utěrku a osušte je. Zatímco připravujete ostatní ingredience, nechte je přikryté utěrkou.
- Nalijte mléko a smetanu do hrnce.
- Přidejte česnek, tymián a šalotku (pokud používáte).
- Mléko pomalu zahřívejte, a jakmile dosáhne bodu varu a na okraji pánve se objeví bublinky, stáhněte ho z ohně.
- Tekutinu přecedíme do velkého džbánu, posypeme muškátovým oříškem a udržujeme v teple.
- Polovinu plátků brambor navrstvěte do misky, plátky mírně překryjte a mezi jednotlivými vrstvami je posypte trochou soli a čerstvě mletého pepře.
- Nemusíte být příliš pečliví při ukládání spodních vrstev, ale nechte si několik nejlepších plátků na později, aby vrchní část vypadala dobře.
- Brambory přelijte polovinou horkého mléka a smetany a poté dokončete vrstvení zbytku brambor (tentokrát je uspořádejte trochu pečlivěji).
- Zalijeme zbytkem horkého mléka a smetany.
- Navrch rozprostřete sýr a pečte asi hodinu, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou.
- Poté nechte pokrm asi 5 minut odstát a podávejte posypaný několika lístky čerstvého tymiánu.