Dušená mrkev je vynikající. Má svěží, přirozeně sladkou chuť a vyžaduje minimální dochucení. Je to jeden z těch jednoduchých a přitom báječných receptů. Je hotový asi za 25 minut a hodí se k bezpočtu hlavních jídel.
Odborná rada
Dbejte na to, abyste mrkev nerozvařili. Chcete ji vařit v páře, dokud nezměkne – proto ji kontrolujte vidličkou a začněte s kontrolou po 10 minutách. Je lepší ji mírně nedovařit než rozvařit.
Varianty
Tyto vařené mrkve mají svěží, přirozeně sladkou chuť, takže vyžadují minimální dochucení.
K úpravě těchto lahodných, jednoduše připravených mrkví stačí sůl, čerstvě mletý pepř a případně pokapat rozpuštěným máslem.
Nejlepším způsobem, jak tento recept obměnit, je experimentovat s větším množstvím koření. Uvařenou mrkev můžete kromě soli a pepře posypat například trochou granulovaného česneku a sušeného tymiánu.
Můžete je také kromě másla pokapat malým množstvím medu.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 4 velké mrkve
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- ½ lžičky soli nebo ¼ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Do hrnce nalijte 4 cm vody a na prudkém ohni ji přiveďte k varu.
- Oloupejte mrkev, odřízněte konce, příčně ji rozkrojte na polovinu a poté tlusté poloviny podélně rozkrojte.
- Mrkev vložte do parního koše.
- Když voda začne vřít, opatrně vložte do hrnce parní koš, přikryjte ho a vařte mrkev v páře, dokud nezměkne.
- Po 10 minutách začněte vidličkou kontrolovat.
- Také sledujte, zda se voda zcela nevypaří.
- Vyjměte mrkev z parního hrnce a přendejte ji na talíř.
- Pokapejte je rozpuštěným máslem a posypte solí a pepřem.
- Ihned podávejte.