Recept na nejlepší duhový dort

DezertyDortyPiškotové dorty
Duhový dort

Úžasný slavnostní dort ze šesti nebo sedmi barevných vrstev s měkkým mascarpone – působivý dezert.

Příprava

  • Příprava: 2 hodiny
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 3 hodiny
  • Počet porcí: 18

Ingredience

Na dort (budete je potřebovat 3krát)

  • 125 g změklého másla a trochu navíc na plech
  • 225 g hladké mouky
  • 150 g zlatavého cukru krupice
  • 3 středně velká vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • jedlé potravinářské barvy – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová, případně růžová

Na polevu

  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 750 g měkkého sýra nebo mascarpone
  • 350 g moučkového cukru

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Vymažte máslem 2 x 20 cm kulaté formy na sendviče a dno vyložte papírem na pečení.
  3. Všechny ingredience na piškot (vrstvy) kromě potravinářského barviva vyklopte do mísy a elektrickým šlehačem je vyšlehejte dohladka.
  4. Rychle odvažte směs do jiné mísy, abyste zjistili celkovou hmotnost, a poté odvažte přesně polovinu směsi zpět do mísy.
  5. Vyberte si dvě barvy a do každé směsi trochu vmíchejte.
  6. Pokračujte, dokud nebudete s barvou spokojeni – barva těsta bude nyní velmi podobná hotovému dortu, takže buďte odvážní.
  7. Jednotlivá těsta naškrábejte do forem a snažte se je co nejlépe rozetřít a uhladit – snažte se však neztratit ani kapku těsta – pomůže vám gumová stěrka.
  8. Pečte na stejné polovině trouby 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  9. Nebojte se, pokud jsou piškoty tenké, je jich mnoho vrstev.
  10. Koláče opatrně vyklopte na mřížku, aby vychladly.
  11. Formy a misky důkladně vymyjte a začněte znovu od kroku 1 – tentokrát s použitím dalších dvou barev.
  12. Pokud neděláte volitelnou růžovou vrstvu, zopakujte to ještě jednou, abyste získali 6 pištkotů, všechny v různých barvách. Všechny je nechte vychladnout.
  13. Pro přípravu polevy velmi krátce vyšlehejte vanilku a měkký sýr nebo mascarpone elektrickým šlehačem do hladka.
  14. Přisypte moučkový cukr a jemně vmíchejte stěrkou.
  15. Buďte opatrní – čím víc ji zpracováváte, tím je řidší a zvyšuje se možnost jejího rozdělení.
  16. Na dortový stojan nebo talířek naneseme trochu polevy – stačí jen stříknout, abychom přilepili první piškot.
  17. Začněte červenou barvou a rozetřete ji trochou polevy až k samému okraji.
  18. Postup opakujte a navrch položte oranžovou, žlutou, zelenou, modrou a nakonec fialovou houbičku.
  19. Zbylou polevou hustě potřete boky a vrchní část dortu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang