Úžasný slavnostní dort ze šesti nebo sedmi barevných vrstev s měkkým mascarpone – působivý dezert.
Příprava
- Příprava: 2 hodiny
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 3 hodiny
- Počet porcí: 18
Ingredience
Na dort (budete je potřebovat 3krát)
- 125 g změklého másla a trochu navíc na plech
- 225 g hladké mouky
- 150 g zlatavého cukru krupice
- 3 středně velká vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- jedlé potravinářské barvy – červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová, případně růžová
Na polevu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 750 g měkkého sýra nebo mascarpone
- 350 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Vymažte máslem 2 x 20 cm kulaté formy na sendviče a dno vyložte papírem na pečení.
- Všechny ingredience na piškot (vrstvy) kromě potravinářského barviva vyklopte do mísy a elektrickým šlehačem je vyšlehejte dohladka.
- Rychle odvažte směs do jiné mísy, abyste zjistili celkovou hmotnost, a poté odvažte přesně polovinu směsi zpět do mísy.
- Vyberte si dvě barvy a do každé směsi trochu vmíchejte.
- Pokračujte, dokud nebudete s barvou spokojeni – barva těsta bude nyní velmi podobná hotovému dortu, takže buďte odvážní.
- Jednotlivá těsta naškrábejte do forem a snažte se je co nejlépe rozetřít a uhladit – snažte se však neztratit ani kapku těsta – pomůže vám gumová stěrka.
- Pečte na stejné polovině trouby 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nebojte se, pokud jsou piškoty tenké, je jich mnoho vrstev.
- Koláče opatrně vyklopte na mřížku, aby vychladly.
- Formy a misky důkladně vymyjte a začněte znovu od kroku 1 – tentokrát s použitím dalších dvou barev.
- Pokud neděláte volitelnou růžovou vrstvu, zopakujte to ještě jednou, abyste získali 6 pištkotů, všechny v různých barvách. Všechny je nechte vychladnout.
- Pro přípravu polevy velmi krátce vyšlehejte vanilku a měkký sýr nebo mascarpone elektrickým šlehačem do hladka.
- Přisypte moučkový cukr a jemně vmíchejte stěrkou.
- Buďte opatrní – čím víc ji zpracováváte, tím je řidší a zvyšuje se možnost jejího rozdělení.
- Na dortový stojan nebo talířek naneseme trochu polevy – stačí jen stříknout, abychom přilepili první piškot.
- Začněte červenou barvou a rozetřete ji trochou polevy až k samému okraji.
- Postup opakujte a navrch položte oranžovou, žlutou, zelenou, modrou a nakonec fialovou houbičku.
- Zbylou polevou hustě potřete boky a vrchní část dortu.