Tato domácí pizza s feferonkami má vše, co si přejete – skvělou kůrku, rozteklý sýr a spoustu feferonek. Tajemství skvělé chuti feferonek? Schovejte je pod sýr.
Doba přípravy: 25 minut
Počet porcí: 8
Ingredience
- 500 g těsta na pizzu, koupeného v obchodě nebo doma vyrobeného
- 18 až 20 kusů feferonek
- 360 g strouhaného sýra mozzarella
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička čerstvého oregana, nepovinně
- mouka na válení a tvarování těsta
Na rychlou omáčku na pizzu potřebujete:
- 1/2 šálku rajčatové omáčky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky granulovaného česneku
- 1/2 lžičky granulované cibule
- 1/4 lžičky červeného pepře
- 1 lžička olivového oleje
Na medové máslo:
- 1/4 šálku změklého másla
- 2 lžíce medu
Postup
1. Předehřejte troubu:
Předehřejte troubu na 260 °C.
2. Připravte omáčku:
Smíchejte ingredience na omáčku. Omáčka z receptu vystačí na jednu velkou pizzu. Pokud děláte více než jednu pizzu, můžete jej snadno zdvojnásobit.
3. Vyválejte těsto:
Vyválejte těsto na lehce pomoučněném povrchu. Pokud se těsto špatně válí, nechte ho 5 minut odpočinout, aby se zahřálo na pokojovou teplotu.
4. Připravte pizzu:
Po celé ploše pizzy naneste omáčku v lehké vrstvě, přičemž na okrajích nechte asi 1/4 cm kůrky. Nakrájejte polovinu feferonek a přelijte je omáčkou. Pizzu posypte strouhaným sýrem a zbytkem feferonek. Dochuťte černým pepřem.
5. Upečte pizzu:
Pokud používáte litinovou pánev, tak umístěte pánev s pizzou na 2 minuty nad hořák s vysokou teplotou, aby se předehřála a kůrka se hned začala péct. Poté přeneste do trouby o teplotě 260 °C a pečte 10 až 12 minut, nebo dokud není kůrka zlatohnědá.
6. Nakrájejte a podávejte:
Nechte pizzu chvíli odpočívat a nakrájejte ji na kousky. Dochuťte čerstvým oreganem (volitelně). Podávejte teplé.
7. Připravte medové máslo (nepovinné):
Vyšlehejte změklé máslo a med a podávejte vedle pizzy k namáčení kůrky.