K přípravě těch nejkrémovějších a nejsladších mléčných koktejlů potřebujete jen litr zmrzliny, mléko a několik chytrých technik.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Celkem: 5 minut
- Počet porcí: 2
Ingredience
- 1 půllitr zmrzliny (asi 2 šálky)
- 2/3 šálku mléka, nejlépe plnotučného
Pro posílení chuti:
- 1 lžíce sušeného sladového mléka nebo sušeného mléka
- 1 lžíce jahodového džemu
- 1 lžíce vanilkového nebo čokoládového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo espressa v prášku
Na polevu (volitelně):
- 1/2 šálku nahrubo nasekaných cukrovinek, ořechů, sušenek nebo ovoce.
- čokoládový sirup
- karamelová omáčka
- šlehačka
- višně maraschino
- posyp (zdobení)
- jemně nasekané ořechy
Postup
- Zmrzlinu nechte změknout. Nechte 1 půllitr zmrzliny odstát při pokojové teplotě, dokud nezačne měknout, 10 až 15 minut (změklá zmrzlina se bude snadno míchat a bude potřebovat méně mléka, aby se vše dalo do pohybu).
- Nádobu zmáčkněte – neměla by být tvrdá jako kámen a měla by se mírně poddat, až bude hotová.
- Mezitím zchlaďte sklenice a připravte případné směsi.
- Vychlaďte sklenice a nakrájejte všechny směsi.
- Pokud máte v mrazáku místo, vložte do něj 2 vysoké sklenice na pití nebo mléčné koktejly, případně je zchlaďte v lednici. Tím zajistíte, že mléčný koktejl zůstane co nejdéle studený.
- Nasekejte nahrubo, dokud nebudete mít 1/2 šálku vybraných směsí, chcete, aby kousky byly velké asi 1/2 palce.
- Přísady navrstvěte do mixéru.
- Složky v mixéru vrstvíme v tomto pořadí: 2/3 šálku mléka, příchuť boost, pokud ji používáte, a změklou zmrzlinu.
- Mléčný koktejl rozmixujte: začněte mixovat na nejnižší rychlosti a postupně zvyšujte rychlost na střední, dokud nebude koktejl hladký a tekutý, přibližně 1 minutu.
- Zastavte mixér a podle potřeby seškrábněte stěny nebo promíchejte, aby se vše udrželo v pohybu.
- Pulzujte a vmíchejte přísady.
- Pokud používáte varianty na polevu, přidejte do mixéru 1/2 šálku a promíchejte je tak, aby byly ponořené.
- Několikrát pulzujte (6 až 8 pulzů), aby se směs jen spojila, ale nepřehánějte to, jinak se směs rozmělní a mléčný koktejl bude zrnitý.
- Podávejte milkshake.
- V případě potřeby pokapejte stěny vychlazených sklenic čokoládovým sirupem nebo karamelovou omáčkou.
- Mléčný koktejl rozdělte do sklenic. Podle potřeby ozdobte polevou a ihned podávejte s brčky.