Čokoládový piškotový dort

Čokoládový piškotový dort je ideální pro narozeniny, odpolední čaj nebo víkendové pohoštění.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 55 minut
  • Počet porcí: 10

Ingredience

  • 175 g nesoleného másla, změklého, plus další na plechovku
  • 175 g zlatého krupicového cukru
  • 3 velká vejce
  • 50 g kakaového prášku
  • 100 g hladké mouky
  • 1-2 lžičky mléka

Na máslový krém:

  • 50 g hořké čokolády (nebo mléčné)
  • 85 g nesoleného másla, změklého
  • 175 g moučkového cukru, prosátého

Postup

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě 20 cm sendvičové formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
  2. Ručním elektrickým šlehačem nebo volně stojícím mixérem vyšlehejte v míse 175 g změklého nesoleného másla a 175 g zlatého krupicového cukru do krémové a světlé barvy.
  3. Poté přidejte 1 velké vejce a stále míchejte.
  4. Do jiné mísy prosejte 50 g kakaového prášku, 100 g hladké mouky a špetku soli a třetinu z toho přidejte k mokrým přísadám.
  5. Po spojení přidejte ještě jedno velké vejce a další třetinu moučné směsi a zapracujte ji.
  6. Poté přidejte ještě 1 velké vejce a zbývající mouku a šlehejte, dokud nevznikne hladké husté těsto.
  7. Pokud je těsto tuhé, vmíchejte do něj trochu mléka, aby povolilo.
  8. Směs rozdělte do forem a hřbetem lžíce uhlaďte povrch.
  9. Pečte 20-25 minut, dokud není na dotek pružná.
  10. Vyjměte je z trouby a nechte je 10 minut v plechu, než je vyklopíte na mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Mezitím připravte máslový krém tak, že v mikrovlnné troubě nebo v misce nad vroucí vodou rozpustíte 50 g hořké nebo mléčné čokolády, přičemž dbejte na to, aby se základ nedotýkal vody.
  12. Nechte vychladnout.
  13. Vyšlehejte 85 g změklého nesoleného másla a polovinu ze 175 g prosátého moučkového cukru do světlé a nadýchané pěny.
  14. Přidejte zbývající moučkový cukr a rozpuštěnou čokoládu a promíchejte.
  15. Pokud je poleva řídká, zchlaďte ji v lednici, dokud nebude pevná, ale stále roztíratelná.
  16. Dort sestavte tak, že na talíř nanesete malou polevu a na ni položíte jeden z dortů.
  17. Vrchní část dortu potřete polovinou polevy a po obvodu nechte 1 cm okraj.
  18. Položte na něj druhý dort a velmi jemně jej přitlačte.
  19. Povrch koláče potřete zbývající polevou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang