Čokoládový piškotový dort je ideální pro narozeniny, odpolední čaj nebo víkendové pohoštění.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 55 minut
- Počet porcí: 10
Ingredience
- 175 g nesoleného másla, změklého, plus další na plechovku
- 175 g zlatého krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 50 g kakaového prášku
- 100 g hladké mouky
- 1-2 lžičky mléka
Na máslový krém:
- 50 g hořké čokolády (nebo mléčné)
- 85 g nesoleného másla, změklého
- 175 g moučkového cukru, prosátého
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C. Dvě 20 cm sendvičové formy vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
- Ručním elektrickým šlehačem nebo volně stojícím mixérem vyšlehejte v míse 175 g změklého nesoleného másla a 175 g zlatého krupicového cukru do krémové a světlé barvy.
- Poté přidejte 1 velké vejce a stále míchejte.
- Do jiné mísy prosejte 50 g kakaového prášku, 100 g hladké mouky a špetku soli a třetinu z toho přidejte k mokrým přísadám.
- Po spojení přidejte ještě jedno velké vejce a další třetinu moučné směsi a zapracujte ji.
- Poté přidejte ještě 1 velké vejce a zbývající mouku a šlehejte, dokud nevznikne hladké husté těsto.
- Pokud je těsto tuhé, vmíchejte do něj trochu mléka, aby povolilo.
- Směs rozdělte do forem a hřbetem lžíce uhlaďte povrch.
- Pečte 20-25 minut, dokud není na dotek pružná.
- Vyjměte je z trouby a nechte je 10 minut v plechu, než je vyklopíte na mřížku, aby zcela vychladly.
- Mezitím připravte máslový krém tak, že v mikrovlnné troubě nebo v misce nad vroucí vodou rozpustíte 50 g hořké nebo mléčné čokolády, přičemž dbejte na to, aby se základ nedotýkal vody.
- Nechte vychladnout.
- Vyšlehejte 85 g změklého nesoleného másla a polovinu ze 175 g prosátého moučkového cukru do světlé a nadýchané pěny.
- Přidejte zbývající moučkový cukr a rozpuštěnou čokoládu a promíchejte.
- Pokud je poleva řídká, zchlaďte ji v lednici, dokud nebude pevná, ale stále roztíratelná.
- Dort sestavte tak, že na talíř nanesete malou polevu a na ni položíte jeden z dortů.
- Vrchní část dortu potřete polovinou polevy a po obvodu nechte 1 cm okraj.
- Položte na něj druhý dort a velmi jemně jej přitlačte.
- Povrch koláče potřete zbývající polevou.