Čočkový salát je nehynoucí klasikou, kterou milovaly celé generace. Babiččin čočkový salát s vejci je plný živin a chutí a patří mezi klenoty rodinných receptů.
Studený čočkový salát – recept
Je to ten nejjednodušší salát na světě, avšak kombinace skvělých, pikantních a zdravých ingrediencí prostě funguje. Řeč je o spoustě jemné čočky plné bílkovin, osvěžující chladivé okurce, pikantní červené cibuli, bohatých sušených rajčatech, spoustě nasekané čerstvé máty a zářivém citronovém dresinku, který to všechno spojuje.
TIP: Kromě čočkového salátu můžete z této luštěniny připravit např. čočkovou polévku, babiččinu čočkovou polévku nebo tradiční český pokrm kočičí tanec. Skvělá volba je také indická polévka z červené čočky.
Snadno ho lze připravit za dobu, kterou zabere uvaření dávky čočky. Je přirozeně vegetariánská, veganská a bezlepková. Skvěle se hodí jako příloha k salátu nebo hlavní jídlo (zejména pro zdravé obědy). A chutná tak osvěžujícím a lahodným způsobem.
Ingredience
Na přípravu tohoto jednoduchého receptu na čočkový salát budete potřebovat tyto ingredience:
- Čočka: Doporučuji do tohoto salátu použít hnědou, zelenou nebo francouzskou zelenou čočku, protože všechny tyto druhy mají skvělou chuť a po uvaření dobře drží tvar. Lze vytvořit i salát z černé čočky.
- Anglická okurka: Nakrájejte je na drobné kostičky (také oloupané a/nebo zbavené semínek).
- Červená cibule: Pokud chcete cibulovou chuť trochu omezit, můžete červenou cibuli nakrájenou na kostičky krátce opláchnout pod tekoucí vodou.
- Čerstvá máta se krásně snoubí se světlým citronovým dresinkem.
- Sušená rajčata: Pokud jsou rajčata zrovna v sezóně, klidně je lze nahradit oblíbenými zralými čerstvými rajčaty.
- Citronová zálivka: Snadno ji lze připravit z olivového oleje, citronové šťávy, dijonu, česneku, soli a pepře.
Příprava
Uvařte čočku. Čočku smíchejte v hrnci se 3 šálky vody (nebo zeleninového vývaru) a promíchejte. Vařte na středním plameni, dokud vývar nedosáhne varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud čočka nezměkne, asi 20-25 minut v závislosti na druhu použité čočky. Pomocí cedníku čočku slijte, propláchněte ji 1 minutu ve studené vodě, dokud nevychladne, a dejte stranou.
Smíchejte zálivku. Mezitím, co se čočka vaří, smíchejte v malé misce všechny přísady na citronový dresink a prošlehejte je dohromady. Zkombinujte. Do velké mísy přidejte uvařenou a vychladlou čočku, okurku, červenou cibuli, mátu a sušená rajčata. Rovnoměrně je pokapejte citronovou zálivkou a promíchejte, až se rovnoměrně spojí.
Babiččin čočkový salát s vejci
Není to jen další čočkový salát….je to dobrota, kterou nelze přestat jíst. Připravený ze zelené čočky, fety, rajčat, okurky, vajec a přelitý krásnou citronovou zálivkou. Vaření čočky v jednoduchém ochuceném vývaru namísto pouhé vody nebo marinování čočky z konzervy v zálivce je velký rozdíl.
Tento recept je připraven ze sušené čočky, protože při vaření čočka nasákne veškerou chuť. Babiččin čočkový salát s vejci je nej. Lze jej připravit stejnou cestou jako výše uvedený studený čočkový salát, jen s obměnou ingrediencí.
Čočkový salát z červené čočky
Tento zdravý čočkový salát se skládá z červené čočky, křupavé okurky, sladké červené papriky, cibule, bylinek a jednoduché citronové zálivky. Je plný chuti a hodí se k obědu i večeři… a dokonce i k snídani. Je opravdu dobrý kdykoli během dne!
Čočka se opravdu snadno vaří a skvěle absorbuje chuť, takže je ideálním základem pro salát. Také je čočka výživná. Je plná bílkovin, železa a vlákniny. Tento salát je sytý, avšak díky čerstvé zelenině, bylinkám a citronové zálivce je stále lehký.
TIP: Další skvělý salát je například z quinoy. Víte, co je to quinoa?
Jak uvařit čočku
Čočka je cenově dostupná, snadno se skladuje ve spíži a velmi snadno se vaří. Nejdříve ji dobře propláchněte a odstraňte z ní všechny zbytky nebo pecky. Ačkoli se to doporučuje, čočka se nemusí před vařením namáčet. Její vaření trvá jen asi 15 až 20 minut.
Stačí ji vložit do hrnce s vodou nebo zeleninovým vývarem (pro lepší chuť s i bobkovým listem) a přivést k varu. Vařte, dokud nejsou měkké, ovšem ne příliš, aby byly v salátu kašovité. Rychle je propláchněte studenou vodou a je to! Čočka je připravena na salát.
Jednoduchá citronová zálivka
Zatímco se čočka vaří, můžete si připravit zálivku na salát. Tento jednoduchý dresink je lehký a osvěžující. Navíc jsou ingredience k němu vždy po ruce.
- Olivový olej
- Citronová kůra
- Citronová šťáva
- Dijonská hořčice
- Med nebo čistý javorový sirup
- Mletý česnek
- Sůl a pepř
Všechny ingredience promíchejte v malé misce nebo je můžete dát do uzavřené sklenice a protřepat!
Jakmile je čočka uvařená a zálivka připravená, je čas lehký čočkový salát sestavit! Ve velké míse smíchejte čočku, okurku, červenou papriku, červenou cibuli, petržel a mátu. Pokapejte dresinkem a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí. Salát z červené čočky můžete podávat ihned, ovšem lepší je nechat jej 30 minut odležet, aby se chutě vyvinuly.
Podávejte. Vychutnejte si ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v chladničce až 3-4 dny.
Pokud chcete přidat rozdrobený sýr feta, určitě můžete. Dodá salátu příjemnou krémovitost. Lze také přidat rajčata, olivy nebo artyčoky. Chcete-li získat další bílkoviny, můžete přidat grilované kuřecí maso, tuňáka nebo lososa.
Tento salát je možné jíst samostatně jako hlavní jídlo nebo ho podávat v menších porcích jako přílohu. Pro větší optický objem jej lze podávat na zeleném lůžku z hlávkového salátu, s pita chlebem nebo pita chipsy. Čočkový salát vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až čtyři dny.
Marocký salát z černé čočky
Čočka má vysoký obsah bílkovin a je považována za „pomalu se metabolizující“ sacharid – druh sacharidu, který má mnoho zdraví prospěšných účinků. Když pomineme zdraví, tento čočkový salát prostě chutná báječně.
Recept pracuje s černou čočkou, ovšem hodí se sem jakákoli celá čočka, sušené meruňky (pokud možno nesušené nebo datle!), celer, nakrájená červená cibule (lze namočit do slané vody při problémech s trávením), opražené mandle, čerstvé bylinky – máta nebo petržel – a pomerančová kůra.
Marocký dresink je obohacen o skořici, kmín a mletý hřebíček – je velmi aromatický!
Salát z černé čočky je tak snadný na přípravu – v podstatě stačí všechno hodit do mísy a nechat chutě splynout. Zbytky salátu chutnají každý den lépe a lépe. Skvěle se hodí na setkání s přáteli nebo na jídlo uprostřed týdne. Je veganský a bezlepkový!
Salát z čočky beluga
Tento čočkový salát je nadmíru chutný. Je v něm černá čočka beluga. Říká se jí čočka beluga, protože připomíná kaviár. Uvaří asi za 25 minut a pěkně si zachovává tvar.
Jakkoli je čočka skromná a levná, je to opravdová superpotravina. Je plná bílkovin, vlákniny, železa a dalších dobrot. Jejich chuť je super zemitá, takže se dobře hodí k dalším výrazným, zipovým chutím, jako je například výrazná zálivka z červeného vína. Salát je doplněn nasekaným špenátem, sušenými rajčaty, olivami a bylinkami.
Tento jednoduchý čočkový salát je plný řeckých chutí a zdraví prospěšných látek. Všechny ingredience lze připravit během vaření čočky. Z tohoto salátu se dají skvěle připravit zbytky – jen špenát by se měl skladovat odděleně od zbytku, aby úplně nezvadl.
Ingredience na salát
- 1 šálek černé čočky beluga (suché/nevařené)
- 3 šálky vody
- 3 lehce zabalené šálky nasekaného baby špenátu
- ½ střední červené cibule, nakrájené na kousky
- ⅓ šálku sušených rajčat balených v oleji
- ⅓ šálku vypeckovaných a rozčtvrcených oliv
- ⅓ šálku nasekané čerstvé bazalky nebo petrželky
- Nepovinná příloha: rozdrobený sýr feta
Řecký dresink
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce tahini
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ čajové lžičky soli
- mletý černý pepř
Postup
Nejprve čočku prohrábněte a odstraňte všechny nečistoty (např. drobné kamínky). Čočku nasypte do cedníku s jemnými oky, propláchněte pod tekoucí vodou a poté ji vysypte do středně velkého hrnce. Přidejte vodu a směs přiveďte k varu na středním plameni.
Snižte teplotu, aby se udržoval mírný var, a za občasného míchání vařte, dokud čočka nezměkne, asi 25 až 35 minut. Poté čočku slijte a vraťte ji zpět do hrnce, kde ji nechte asi 5 minut vychladnout.
Mezitím ve středně velké míse smíchejte špenát, červenou cibuli, sušená rajčata, olivy a bazalku. Odložte stranou. Pro přípravu zálivky smíchejte všechny ingredience a šlehejte, dokud se důkladně nespojí.
Jakmile čočka asi 5 minut vychladne, přidejte ji do servírovací mísy. Salát přelijte veškerou zálivkou a promíchejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte sůl a pepř. Podávejte v jednotlivých miskách a podle potřeby posypte sýrem feta.