Tento recept na citronový koláč je úžasný především v létě. Je tak lehký a osvěžující.
Ingredience
- 1 šálek cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky vody
- 3 velké žloutky, vyšlehané, pokojová teplota
- 1 lžíce másla
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 těsto (23 cm), upečené
Na pusinky:
- 3 velké bílky, pokojová teplota
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku cukru
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, kukuřičný škrob, mouku a sůl.
- Postupně vmíchejte vodu.
- Vařte a míchejte na mírném ohni, dokud hmota nezhoustne a nezačne bublat.
- Snižte teplotu.
- Vařte a míchejte ještě 2 minuty.
- Odstavte z ohně.
- Postupně vmíchejte 1 šálek horké směsi do žloutků.
- Vše vraťte do hrnce.
- Přiveďte k varu.
- Vařte a míchejte 2 minuty.
- Odstavte z ohně.
- Vmíchejte máslo, citronovou šťávu a kůru, dokud nevznikne hladká hmota.
- Nalijte do těsta.
- V míse ušlehejte bílky se solí, až se vytvoří tuhé (ale ne suché) špičky.
- Postupně zašlehejte cukr, až se vytvoří měkké špičky.
- Rozetřeme na koláč a okraje přitiskneme k těstu.
- Pečeme při 177 °C, dokud pusinky nezezlátnou, 12-15 minut.
- Nechte vychladnout.
- Zbytky uložte do chladničky.