Recept na nejlepší citronový koláč na světě

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtySladká jídla
nejlepsi-citronovy-kolac-na-svete

Tento recept na citronový koláč je úžasný především v létě. Je tak lehký a osvěžující.

Ingredience

  • 1 šálek cukru
  • 1/4 šálku kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 šálky vody
  • 3 velké žloutky, vyšlehané, pokojová teplota
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 těsto (23 cm), upečené

Na pusinky:

  • 3 velké bílky, pokojová teplota
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku cukru

Recept je na 8 porcí.

Postup

  1. Ve středně velkém hrnci smíchejte cukr, kukuřičný škrob, mouku a sůl.
  2. Postupně vmíchejte vodu.
  3. Vařte a míchejte na mírném ohni, dokud hmota nezhoustne a nezačne bublat.
  4. Snižte teplotu.
  5. Vařte a míchejte ještě 2 minuty.
  6. Odstavte z ohně.
  7. Postupně vmíchejte 1 šálek horké směsi do žloutků.
  8. Vše vraťte do hrnce.
  9. Přiveďte k varu.
  10. Vařte a míchejte 2 minuty.
  11. Odstavte z ohně.
  12. Vmíchejte máslo, citronovou šťávu a kůru, dokud nevznikne hladká hmota.
  13. Nalijte do těsta.
  14. V míse ušlehejte bílky se solí, až se vytvoří tuhé (ale ne suché) špičky.
  15. Postupně zašlehejte cukr, až se vytvoří měkké špičky.
  16. Rozetřeme na koláč a okraje přitiskneme k těstu.
  17. Pečeme při 177 °C, dokud pusinky nezezlátnou, 12-15 minut.
  18. Nechte vychladnout.
  19. Zbytky uložte do chladničky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang