V tomto třívrstvém lahodném citronovém dortu se luxusně mísí typická chuť citronu se sladkým krémem. Jakmile jej ochutnáte, už nebudete chtít žádný jiný. Není pochyb, že má své místo v kategorii nejlepší dezerty na světě.
Tento citronový dort se skládá ze tří vrstev, a nejenom dobře vypadá, ale také skvěle chutná. Jeho příprava je navíc překvapivě snadná.
TIP: Pokud máte rádi citronové dezerty, vyzkoušejte citronový cheesecake.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Pečení: 25 minut
- Celkem: 4 hodiny
Ingredience na dort
- 3 šálky prosáté hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 šálek másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
- 3 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek plnotučného mléka pokojové teploty
- 1 vrchovatá lžíce citronové kůry
- 1/3 šálku (80 ml) čerstvé citronové šťávy
Ingredience na náplň
- 1 hrnek másla, změklého na pokojovou teplotu
- 224 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
- 4 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 2 lžíce (30 ml) čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- špetka soli podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte tři dortové formy, vyložte je pergamenovým papírem a poté pergamenový papír vymažte. Pergamenový papír pomůže koláčům plynule se uvolnit z formy.
- Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl ušlehejte dohromady. Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 3 minuty. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy.
- Vejce a vanilkový extrakt šlehejte vysokou rychlostí, dokud se nespojí, asi 2 minuty. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
- Při stále nízkém stupni mixéru přidejte mléko, citronovou kůru a citronovou šťávu a míchejte, dokud se nespojí. Možná budete muset vše ručně prošlehat, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude trochu husté.
- Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem. Pečte asi 21-26 minut nebo dokud nejsou korpusy propečené. Propečenost vyzkoušíte tak, že do jeho středu zapíchnete párátko.
- Korpusy musí být zcela vychladlé, než je začnete polévat polevou a sestavovat. Upečené dorty jsou nadýchané, ale nejsou tlusté – asi 1 až 1,5 cm.
- Máslo šlehejte ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání nebo pádly na střední rychlost, dokud nebude krémové, asi 2 minuty.
- Přidejte smetanový sýr a šlehejte, dokud nebude zcela hladký a spojený. Přidejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt a mixér zapněte na nízký výkon.
- Zvýšíme rychlost na vysokou a šleháme 3 minuty. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte více moučkového cukru, pokud je příliš hustá, přidejte více citronové šťávy nebo přidejte špetku soli, pokud je poleva příliš sladká.
- Z korpusů odřízněte velkým zubatým nožem tenkou vrstvu, aby vznikla rovná plocha.
- Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan, dortovou obracečku nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte asi 1 šálkem polevy. Navrch položte 2. vrstvu dortu a rovnoměrně ji pokryjte asi 1 šálkem polevy. Navrch položte třetí vrstvu dortu. Zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích.
- Před krájením dejte alespoň na 30-45 minut do chladničky. Dort tak při krájení lépe drží tvar.
- Zbytky dortu pevně přikryjte a uložte do chladničky na 5 dní.