Jarní závitky

Jarní závitky v restaurační kvalitě, které jsou neuvěřitelně snadné na přípravu, chutné a zdravé, už nehledejte. Závitky podávejte s domácí arašídovou omáčkou na namáčení a jsou skvělým lehkým obědem, večeří nebo předkrmem.

Nejlepší náplně na jarní závitky

  • Maso – Do náplně přidejte vařené mleté vepřové, kuřecí nebo hovězí maso. Při vaření maso ochuťte stejnou kombinací mirinu, sójové omáčky a sezamového oleje. Do náplně jarních závitků se skvěle hodí také vařené nakrájené krevety. Netradiční náplní může být i oblíbený pokrm bun bo nam bo.
  • Zelenina – Vhodné je použít kombinaci oblíbené zeleniny, jako jsou fazolové klíčky, houby, cuketa, paprika, bok choy nebo brokolice. Jen se ujistěte, že jsou všechny nakrájené na tenké plátky podobného tvaru.
  • Skleněné nudle – Skleněné nudle: Přidejte další vrstvu textury uvnitř jarní rolky tím, že ke zbytku zeleniny v náplni přidáte uvařené skleněné nudle nalámané na 2-3centimetrové kousky.
  • Dezertní jarní závitky – Sladké jarní závitky: Připravte sladké jarní závitky s oblíbenou ovocnou náplní nebo dokonce s ovocem smíchaným s krémovým sýrem. Uvnitř na másle osmahněte banány se skořicí a cukrem a přelijte je čokoládovou omáčkou, karamelovou omáčkou nebo šlehačkou.
Čerstvé závitky
Jarní závitky podávejte ihned čerstvé s arašídovou nebo sójovou omáčkou.

Jak připravit čerstvé jarní závitky?

Pečlivě krájejte – Nakrájejte všechnu zeleninu na dlouhé tenké plátky.

Obaly namočte do vody – Naplňte velkou mělkou misku nebo talíř na koláč asi centimetrem vody.
Vyjměte jeden obal z rýžového papíru z obalu a vložte jej do vody, aby se namočil. Nechte jej namočený asi 10 až 15 sekund, poté jej vyjměte a položte na prkénko nebo pracovní desku. Rýžový obal by měl být v této chvíli ještě docela pevný. Jak bude sedět a jak budete přidávat ingredience na náplň, změkne. (Pokud ji necháte namočenou příliš dlouho, bude se při rolování snadněji trhat).

Přidejte náplň – Vše navrstvěte na ⅓ jarní rolky, která je vám nejblíže. Přidejte 1-2 od každé přísady a malou špetku nudlí.

Zabalte – Zvedněte strany jarní rolky a přehněte je přes náplň. Poté zvedněte okraj, který je vám nejblíže, a přitáhněte jej nahoru a těsně nad polevy. Pokračujte ve svinování až nahoru jako burrito. Cvičením se zdokonalíte, ale snažte se, aby všechny ingredience byly při svinování těsně u sebe.

TIP – K závitkům podávejte vždy domácí omáčku, vyzkoušejte naše recepty na sladkokyselou omáčku, arašídovou nebo chilli s česnekem.

Jarní závitky recept
Nejčastěji jako náplň volte vepřové maso nebo vařené krevety.

Jak skladovat jarní závitky?

Pokud si na závitcích nechcete pochutnat hned, zabalte každý závitek zvlášť do fólie. Jinak se rýžový obal vysuší, a pokud je zabalíte vedle sebe, slepí se k sobě a při pokusu je od sebe oddělit se obal roztrhne.

Nejlépe chutnají v den přípravy, ale lze je skladovat 2-3 dny, zabalené jednotlivě a uložené ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.

Nejlepší recept na jarní závitky

Tyto závitky můžete připravit z čehokoli, co chcete. Stačí přidat oblíbené ingredience a udělat si je podle sebe.

Ingredience na jarní závitky

  • Rýžové nudle vermicelli nebo nudle z hnědé rýže
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • 1 šálek natrhaného máslového salátu
  • 1 šálek červeného zelí
  • 2 střední mrkve
  • 2 mini okurky nebo 1 malá okurka
  • 2 středně velké papričky jalapeños
  • ¼ šálku zelené cibule
  • ¼ šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 8 listů rýžového papíru (obalů na jarní závitky)

Na arašídovou omáčku:

  • ⅓ šálku krémového arašídového másla
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíce opečeného sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 až 3 lžíce vody, podle potřeby

Postup na jarní závitky

  1. Příprava jarních závitků: Uvařte nudle podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je, propláchněte pod studenou vodou a vraťte je do hrnce. Odstavte nudle z ohně, promíchejte je se sezamovým olejem a solí a dejte stranou.
  2. Naplňte mělkou pánev centimetrem vody (skvěle se hodí koláčová forma). Přeložte utěrku, která nepouští vlákna, na polovinu a položte ji vedle misky. Ujistěte se, že máte připravenou náplň na dosah. V malé misce smíchejte zelenou cibuli, koriandr a mátu a promíchejte.
  3. Vložte jeden rýžový papír do vody a nechte ho asi 20 sekund odpočívat. Zde se naučíte postupovat podle pocitu – počkejte, až bude list poddajný. Opatrně jej položte na utěrku.
  4. Po okrajích nechte asi 1 cm volného rýžového papíru, spodní třetinu papíru pokryjte několika kousky máslového salátu, dále malou hrstí rýžových nudlí, trochou zelí a několika proužky mrkve, okurky a jalapeño. Hojně posypte bylinkovou směsí.
  5. Spodní okraj přeložte přes náplň a srolujte směrem nahoru, dokud není náplň kompaktně uzavřena. Krátké strany přeložte jako při přípravě burrita. Nakonec ho srolujte. Postup opakujte se zbývajícími přísadami.
  6. Příprava arašídové omáčky: V malé misce smíchejte arašídové máslo, rýžový ocet, tamari, med, sezamový olej a česnek. Podle potřeby přilijte 2 až 3 lžíce vody, aby vznikla velmi krémová omáčka, která se dá namáčet.
  7. Jarní závitky podávejte s arašídovou omáčkou. Můžete je podávat vcelku nebo je ostrým kuchařským nožem rozkrojit na polovinu.
Smažené jarní závitky
Dalším skvělým předkrmem jsou smažené závitky. Zaručeně si pochutnáte!

Letní závitky s krevetami – recept

Tyto vietnamské závitky jsou osvěžující změnou oproti obvyklým smaženým. Jsou skvělým letním předkrmem a výborně chutnají namočené v jedné nebo obou omáčkách.

Ingredience na letní závitky s krevetami

  • 55 g rýžových vermikel
  • 8 rýžových papírů
  • 8 velkých vařených krevet – oloupaných, zbavených kůže a rozříznutých napůl
  • 2 listy hlávkového salátu, nakrájené
  • 3 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 a ⅓ lžíce nasekané čerstvé thajské bazalky
  • ¼ šálku vody
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 4 lžičky rybí omáčky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • ½ lžičky česnekové chilli omáčky
  • 3 lžíce omáčky hoisin
  • 1 lžička jemně nasekaných arašídů

Postup na letní závitky s krevetami

  1. Naplňte velký hrnec mírně osolenou vodou a přiveďte ji k varu a vmíchejte těstoviny vermicelli.
  2. Za občasného míchání vařte těstoviny odkryté, dokud nejsou měkké, ale pevné na skus, 3 až 5 minut.
  3. Naplňte velkou mísu teplou vodou.
  4. Jeden rýžový papír ponořte na 1 sekundu do horké vody, aby změkl.
  5. Doprostřed položte 2 poloviny krevet, přidejte trochu vermicelli, salát, mátu, koriandr a bazalku, přičemž na každé straně nechte asi 2 cm odkryté.
  6. Nezakryté strany přehněte dovnitř a pak obal pevně srolujte, přičemž začněte na konci se salátem. Postup opakujte se zbývajícími přísadami.
  7. V malé misce smíchejte vodu, limetkovou šťávu, cukr, rybí omáčku, česnek a chilli omáčku, dokud se dobře nespojí. V samostatné malé misce smíchejte omáčku hoisin a arašídy.
  8. Srolované závitky podávejte se směsí rybí omáčky a omáčky hoisin.

TIP: Po předkrmu v podobě závitků podávejte hlavní chod, čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou.

Vietnamské jarní závitky
Smažené jarní závitky podávejte horké s čerstvě připravenou omáčkou.

Smažené jarní závitky – recept

Tyto smažené jarní závitky ve stylu dim sum a pikantní omáčka ze staré školy pocházejí ze starého rodinného receptu. Zjistěte, jak si náš recept na jarní závitky připravit sami.

Ingredience na smažené jarní závitky

  • 225 g jemně naklepané vepřové panenky
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička vína Shaoxing
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 10 sušených hub shiitake
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 šálek bambusových výhonků
  • 1 malá kapusta
  • 1 lžíce vína Shaoxing
  • 2 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
  • bílý pepř (podle chuti)
  • 1/4 lžičky cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu (rozpuštěného ve 2 lžících studené vodě)
  • 1 balíček jarních závitků
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • Olej
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky horké vody
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky

Postup na smažené jarní závitky

  1. Vepřové maso smíchejte s přísadami na marinádu a nechte asi 30 minut odležet.
  2. Mezitím si připravte ostatní ingredience.
  3. Všechnu zeleninu nakrájejte na přibližně stejně velké kousky.
  4. Vepřové maso opečte na prudkém ohni na 2 lžících oleje a přidejte česnek, houby a mrkev.
  5. Smažte 30 sekund a přidejte bambusové výhonky, napa zelí a víno Shaoxing.
  6. Smažte ještě minutu. Upravte teplotu tak, aby se směs dusila, protože napa zelí uvolní hodně vlhkosti.
  7. Vmíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, sůl, bílý pepř a cukr.
  8. Pokračujte v dušení náplně další 3 minuty – dokud napa zelí úplně nezvadne – a vmíchejte kaši z kukuřičného škrobu, aby zhoustla.
  9. Náplň přendejte do velké mělké mísy a nechte vychladnout.
  10. Vložte do chladničky, aby se ještě více ochladila – alespoň na hodinu. Nejlepší je začít s vychladlou náplní, aby se lépe obalovala.
  11. Klíčem k zabalení jarních závitků je zajistit, aby byly těsné, ale zároveň nebyly přeplněné. Pokud můžete, je nejlepší použít čerstvé obaly na jarní závitky.
  12. Obal položte na rovnou plochu tak, aby roh směřoval k vám.
  13. Na jednu jarní rolku použijte asi dvě lžíce směsi a lžící ji naneste asi 2 cm od rohu, který je k vám nejblíže.
  14. Jednou jej přetočte a jako byste dělali burrito, přehněte obě strany. Pokračujte ve svinování do tvaru doutníku.
  15. Prsty potřete trochu vody z kukuřičného škrobu na rohu závitku, který je od vás nejdále, aby se utěsnil.
  16. Každou rolku položte na tác. Podle tohoto receptu připravíme asi 18-20 jarních závitků.
  17. Tyto jarní závitky můžete také přes noc zmrazit na tácku a po úplném zmrazení je přendat do sáčku na zip pro další použití
  18. Chcete-li smažit jarní závitky, naplňte malý hrnec olejem.
  19. Opatrně přidávejte jarní závitky jeden po druhém a smažte je po malých dávkách.
  20. Obraťte v oleji, aby se rovnoměrně opekly dozlatova, a přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami.
  21. Omáčku připravte tak, že všechny ingredience přidáte do malé pánve. Smíchejte a zahřívejte, dokud se nezačne vařit, a nalijte do malé misky.
Vietnamské závitky
Pro přípravu závitků používejte vždy ty nejčerstvější suroviny.

Jarní závitky recept

Připravte si jednoduše tyto dokonalé jarní závitky jako z vyhlášené asijské restaurace!

Ingredience na vietnamské jarní závitky

  • 12 obalů z rýžového papíru nebo obalů z rýžového papíru na jarní závitky
  • 1 malá hlávka salátu
  • 227 g vařeného masa nebo krevet, nakrájených na tenké plátky
  • 227 g balení sušených rýžových nudlí vermicelli
  • 1 střední okurka, nakrájená na tenké proužky
  • Čerstvé bylinky: máta, asijská bazalka, vietnamský koriandr, vietnamská perila nebo koriandr
  • 2 lžíce arašídového másla , mandlového másla nebo kešu másla.
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1 lžička chilli česnekové omáčky

Postup na vietnamské jarní závitky

  1. Na talíře naskládejte všechny ingredience na náplň: maso nebo krevety, nudle, salát, okurku, bylinky a obaly z rýžového papíru.
  2. Do velké mísy nalijte teplou vodu. Každý obal z rýžového papíru rychle na několik sekund ponořte do teplé vody a položte na válcovací plochu, například na prkénko nebo talíř (budou ještě mírně tuhé).
  3. Na 1/3 nejbližší části rýžového papíru začněte vrstvit náplně.
  4. Nejprve na změklý obal položte salát, pak zeleninu a bylinky, maso a nudle.
  5. Začněte obal přetáčet přes náplně směrem od sebe, prsty jej zastrkujte a rolujte, aby všechny náplně zůstaly v obalu z rýžového papíru pevné a kulaté.
  6. Pokud rolujete krevetové závitky, není to povinné: Poté položte asi 2-3 kusy krevet řeznou stranou nahoru do řady a dokončete rolování. Krevety budou po dokončení rolování ležet na vnější straně jarní rolky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang