Jarní závitky v restaurační kvalitě, které jsou neuvěřitelně snadné na přípravu, chutné a zdravé, už nehledejte. Závitky podávejte s domácí arašídovou omáčkou na namáčení a jsou skvělým lehkým obědem, večeří nebo předkrmem.
Nejlepší náplně na jarní závitky
- Maso – Do náplně přidejte vařené mleté vepřové, kuřecí nebo hovězí maso. Při vaření maso ochuťte stejnou kombinací mirinu, sójové omáčky a sezamového oleje. Do náplně jarních závitků se skvěle hodí také vařené nakrájené krevety. Netradiční náplní může být i oblíbený pokrm bun bo nam bo.
- Zelenina – Vhodné je použít kombinaci oblíbené zeleniny, jako jsou fazolové klíčky, houby, cuketa, paprika, bok choy nebo brokolice. Jen se ujistěte, že jsou všechny nakrájené na tenké plátky podobného tvaru.
- Skleněné nudle – Skleněné nudle: Přidejte další vrstvu textury uvnitř jarní rolky tím, že ke zbytku zeleniny v náplni přidáte uvařené skleněné nudle nalámané na 2-3centimetrové kousky.
- Dezertní jarní závitky – Sladké jarní závitky: Připravte sladké jarní závitky s oblíbenou ovocnou náplní nebo dokonce s ovocem smíchaným s krémovým sýrem. Uvnitř na másle osmahněte banány se skořicí a cukrem a přelijte je čokoládovou omáčkou, karamelovou omáčkou nebo šlehačkou.
Jak připravit čerstvé jarní závitky?
Pečlivě krájejte – Nakrájejte všechnu zeleninu na dlouhé tenké plátky.
Obaly namočte do vody – Naplňte velkou mělkou misku nebo talíř na koláč asi centimetrem vody.
Vyjměte jeden obal z rýžového papíru z obalu a vložte jej do vody, aby se namočil. Nechte jej namočený asi 10 až 15 sekund, poté jej vyjměte a položte na prkénko nebo pracovní desku. Rýžový obal by měl být v této chvíli ještě docela pevný. Jak bude sedět a jak budete přidávat ingredience na náplň, změkne. (Pokud ji necháte namočenou příliš dlouho, bude se při rolování snadněji trhat).
Přidejte náplň – Vše navrstvěte na ⅓ jarní rolky, která je vám nejblíže. Přidejte 1-2 od každé přísady a malou špetku nudlí.
Zabalte – Zvedněte strany jarní rolky a přehněte je přes náplň. Poté zvedněte okraj, který je vám nejblíže, a přitáhněte jej nahoru a těsně nad polevy. Pokračujte ve svinování až nahoru jako burrito. Cvičením se zdokonalíte, ale snažte se, aby všechny ingredience byly při svinování těsně u sebe.
TIP – K závitkům podávejte vždy domácí omáčku, vyzkoušejte naše recepty na sladkokyselou omáčku, arašídovou nebo chilli s česnekem.
Jak skladovat jarní závitky?
Pokud si na závitcích nechcete pochutnat hned, zabalte každý závitek zvlášť do fólie. Jinak se rýžový obal vysuší, a pokud je zabalíte vedle sebe, slepí se k sobě a při pokusu je od sebe oddělit se obal roztrhne.
Nejlépe chutnají v den přípravy, ale lze je skladovat 2-3 dny, zabalené jednotlivě a uložené ve vzduchotěsné nádobě v chladničce.
Nejlepší recept na jarní závitky
Tyto závitky můžete připravit z čehokoli, co chcete. Stačí přidat oblíbené ingredience a udělat si je podle sebe.
Ingredience na jarní závitky
- Rýžové nudle vermicelli nebo nudle z hnědé rýže
- 1 lžička sezamového oleje
- ¼ lžičky jemné mořské soli
- 1 šálek natrhaného máslového salátu
- 1 šálek červeného zelí
- 2 střední mrkve
- 2 mini okurky nebo 1 malá okurka
- 2 středně velké papričky jalapeños
- ¼ šálku zelené cibule
- ¼ šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
- ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé máty
- 8 listů rýžového papíru (obalů na jarní závitky)
Na arašídovou omáčku:
- ⅓ šálku krémového arašídového másla
- 2 lžíce rýžového octa
- 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 1 lžíce opečeného sezamového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 2 až 3 lžíce vody, podle potřeby
Postup na jarní závitky
- Příprava jarních závitků: Uvařte nudle podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je, propláchněte pod studenou vodou a vraťte je do hrnce. Odstavte nudle z ohně, promíchejte je se sezamovým olejem a solí a dejte stranou.
- Naplňte mělkou pánev centimetrem vody (skvěle se hodí koláčová forma). Přeložte utěrku, která nepouští vlákna, na polovinu a položte ji vedle misky. Ujistěte se, že máte připravenou náplň na dosah. V malé misce smíchejte zelenou cibuli, koriandr a mátu a promíchejte.
- Vložte jeden rýžový papír do vody a nechte ho asi 20 sekund odpočívat. Zde se naučíte postupovat podle pocitu – počkejte, až bude list poddajný. Opatrně jej položte na utěrku.
- Po okrajích nechte asi 1 cm volného rýžového papíru, spodní třetinu papíru pokryjte několika kousky máslového salátu, dále malou hrstí rýžových nudlí, trochou zelí a několika proužky mrkve, okurky a jalapeño. Hojně posypte bylinkovou směsí.
- Spodní okraj přeložte přes náplň a srolujte směrem nahoru, dokud není náplň kompaktně uzavřena. Krátké strany přeložte jako při přípravě burrita. Nakonec ho srolujte. Postup opakujte se zbývajícími přísadami.
- Příprava arašídové omáčky: V malé misce smíchejte arašídové máslo, rýžový ocet, tamari, med, sezamový olej a česnek. Podle potřeby přilijte 2 až 3 lžíce vody, aby vznikla velmi krémová omáčka, která se dá namáčet.
- Jarní závitky podávejte s arašídovou omáčkou. Můžete je podávat vcelku nebo je ostrým kuchařským nožem rozkrojit na polovinu.
Letní závitky s krevetami – recept
Tyto vietnamské závitky jsou osvěžující změnou oproti obvyklým smaženým. Jsou skvělým letním předkrmem a výborně chutnají namočené v jedné nebo obou omáčkách.
Ingredience na letní závitky s krevetami
- 55 g rýžových vermikel
- 8 rýžových papírů
- 8 velkých vařených krevet – oloupaných, zbavených kůže a rozříznutých napůl
- 2 listy hlávkového salátu, nakrájené
- 3 lžíce nasekaných lístků čerstvé máty
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 a ⅓ lžíce nasekané čerstvé thajské bazalky
- ¼ šálku vody
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce bílého cukru
- 4 lžičky rybí omáčky
- 1 stroužek česneku, mletý
- ½ lžičky česnekové chilli omáčky
- 3 lžíce omáčky hoisin
- 1 lžička jemně nasekaných arašídů
Postup na letní závitky s krevetami
- Naplňte velký hrnec mírně osolenou vodou a přiveďte ji k varu a vmíchejte těstoviny vermicelli.
- Za občasného míchání vařte těstoviny odkryté, dokud nejsou měkké, ale pevné na skus, 3 až 5 minut.
- Naplňte velkou mísu teplou vodou.
- Jeden rýžový papír ponořte na 1 sekundu do horké vody, aby změkl.
- Doprostřed položte 2 poloviny krevet, přidejte trochu vermicelli, salát, mátu, koriandr a bazalku, přičemž na každé straně nechte asi 2 cm odkryté.
- Nezakryté strany přehněte dovnitř a pak obal pevně srolujte, přičemž začněte na konci se salátem. Postup opakujte se zbývajícími přísadami.
- V malé misce smíchejte vodu, limetkovou šťávu, cukr, rybí omáčku, česnek a chilli omáčku, dokud se dobře nespojí. V samostatné malé misce smíchejte omáčku hoisin a arašídy.
- Srolované závitky podávejte se směsí rybí omáčky a omáčky hoisin.
TIP: Po předkrmu v podobě závitků podávejte hlavní chod, čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou.
Smažené jarní závitky – recept
Tyto smažené jarní závitky ve stylu dim sum a pikantní omáčka ze staré školy pocházejí ze starého rodinného receptu. Zjistěte, jak si náš recept na jarní závitky připravit sami.
Ingredience na smažené jarní závitky
- 225 g jemně naklepané vepřové panenky
- ¼ lžičky soli
- ½ lžičky sezamového oleje
- 1 lžička vína Shaoxing
- ½ lžičky kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky bílého pepře
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 10 sušených hub shiitake
- 2 středně velké mrkve
- 1 šálek bambusových výhonků
- 1 malá kapusta
- 1 lžíce vína Shaoxing
- 2 lžíce lehké sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- ½ lžičky soli (nebo podle chuti)
- bílý pepř (podle chuti)
- 1/4 lžičky cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (rozpuštěného ve 2 lžících studené vodě)
- 1 balíček jarních závitků
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- Olej
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky horké vody
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup na smažené jarní závitky
- Vepřové maso smíchejte s přísadami na marinádu a nechte asi 30 minut odležet.
- Mezitím si připravte ostatní ingredience.
- Všechnu zeleninu nakrájejte na přibližně stejně velké kousky.
- Vepřové maso opečte na prudkém ohni na 2 lžících oleje a přidejte česnek, houby a mrkev.
- Smažte 30 sekund a přidejte bambusové výhonky, napa zelí a víno Shaoxing.
- Smažte ještě minutu. Upravte teplotu tak, aby se směs dusila, protože napa zelí uvolní hodně vlhkosti.
- Vmíchejte sójovou omáčku, sezamový olej, sůl, bílý pepř a cukr.
- Pokračujte v dušení náplně další 3 minuty – dokud napa zelí úplně nezvadne – a vmíchejte kaši z kukuřičného škrobu, aby zhoustla.
- Náplň přendejte do velké mělké mísy a nechte vychladnout.
- Vložte do chladničky, aby se ještě více ochladila – alespoň na hodinu. Nejlepší je začít s vychladlou náplní, aby se lépe obalovala.
- Klíčem k zabalení jarních závitků je zajistit, aby byly těsné, ale zároveň nebyly přeplněné. Pokud můžete, je nejlepší použít čerstvé obaly na jarní závitky.
- Obal položte na rovnou plochu tak, aby roh směřoval k vám.
- Na jednu jarní rolku použijte asi dvě lžíce směsi a lžící ji naneste asi 2 cm od rohu, který je k vám nejblíže.
- Jednou jej přetočte a jako byste dělali burrito, přehněte obě strany. Pokračujte ve svinování do tvaru doutníku.
- Prsty potřete trochu vody z kukuřičného škrobu na rohu závitku, který je od vás nejdále, aby se utěsnil.
- Každou rolku položte na tác. Podle tohoto receptu připravíme asi 18-20 jarních závitků.
- Tyto jarní závitky můžete také přes noc zmrazit na tácku a po úplném zmrazení je přendat do sáčku na zip pro další použití
- Chcete-li smažit jarní závitky, naplňte malý hrnec olejem.
- Opatrně přidávejte jarní závitky jeden po druhém a smažte je po malých dávkách.
- Obraťte v oleji, aby se rovnoměrně opekly dozlatova, a přendejte je na talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Omáčku připravte tak, že všechny ingredience přidáte do malé pánve. Smíchejte a zahřívejte, dokud se nezačne vařit, a nalijte do malé misky.
Jarní závitky recept
Připravte si jednoduše tyto dokonalé jarní závitky jako z vyhlášené asijské restaurace!
Ingredience na vietnamské jarní závitky
- 12 obalů z rýžového papíru nebo obalů z rýžového papíru na jarní závitky
- 1 malá hlávka salátu
- 227 g vařeného masa nebo krevet, nakrájených na tenké plátky
- 227 g balení sušených rýžových nudlí vermicelli
- 1 střední okurka, nakrájená na tenké proužky
- Čerstvé bylinky: máta, asijská bazalka, vietnamský koriandr, vietnamská perila nebo koriandr
- 2 lžíce arašídového másla , mandlového másla nebo kešu másla.
- 1 lžička rýžového octa
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- 1 lžička chilli česnekové omáčky
Postup na vietnamské jarní závitky
- Na talíře naskládejte všechny ingredience na náplň: maso nebo krevety, nudle, salát, okurku, bylinky a obaly z rýžového papíru.
- Do velké mísy nalijte teplou vodu. Každý obal z rýžového papíru rychle na několik sekund ponořte do teplé vody a položte na válcovací plochu, například na prkénko nebo talíř (budou ještě mírně tuhé).
- Na 1/3 nejbližší části rýžového papíru začněte vrstvit náplně.
- Nejprve na změklý obal položte salát, pak zeleninu a bylinky, maso a nudle.
- Začněte obal přetáčet přes náplně směrem od sebe, prsty jej zastrkujte a rolujte, aby všechny náplně zůstaly v obalu z rýžového papíru pevné a kulaté.
- Pokud rolujete krevetové závitky, není to povinné: Poté položte asi 2-3 kusy krevet řeznou stranou nahoru do řady a dokončete rolování. Krevety budou po dokončení rolování ležet na vnější straně jarní rolky.