Budete překvapeni, jak příjemná je domácí krémová celerová polévka! Tento recept na celerovou polévku připravíte z cibule, česneku, pórku, vývaru a trochy smetany.
Proč je z celeru tak skvělá polévka
Stejně jako zelí je celer často opomíjenou zeleninou. Což je hloupé, když se nad tím zamyslíte, vzhledem k tomu, jak dobrý je celer v polévkách. Dokážete si bez něj představit kuřecí vývar?
Polévka z řapíkatého celeru s cibulí, pórkem a trochou smetany je naprosto vynikající a je ideálním způsobem, jak se v chladném dni zahřát. Listy by měly být zářivě zelené a neměly by být povadlé.
Jak vybrat správný celer
Vybírejte celer, který nemá žádné barevné skvrny a s pevnými, křupavými stonky. Pokud jsou stonky gumové nebo se od sebe snadno oddělují, není čerstvý.
Ingredience můžete nahradit
- Nemáte pórek? Přidejte cibuli.
- Nemáte rádi mléčné výrobky? Duste s polévkou malou oloupanou bramboru nakrájenou na kostičky, která po rozmixování dodá polévce krémovou strukturu.
- Kuřecí vývar nahraďte zeleninovým vývarem.
- V kroku 2 přidejte několik nasekaných celerových listů, abyste zvýraznili celerovou chuť.
- Přidejte mletý zázvor.
- Čerstvě mletý černý pepř nahraďte bílým pepřem.
Poznámka: Ochutnejte syrový celer, který hodláte do polévky použít. Celer by měl být čerstvý a dobrý. Pokud máte obzvláště tvrdý nebo hořký celer, tak ho do polévky nedávejte. Najděte pro něj jiné využití.
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 a 1/2 šálku nakrájeného pórku, pouze bílé a světle zelené části
- 1 velký svazek nebo 2 malé svazky nakrájeného celeru
- 2 stroužky mletého česneku
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 až 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/4 až 1/3 šálku smetany
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá nasekaná pažitka nebo petrželka
Postup
- Rozpusťte 2 lžíce másla v hrnci o objemu 4 až 5 litrů na středním ohni.
- Vařte 10 minut do změknutí.
- Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě minutu.
- Do hrnce přidejte kuřecí vývar a bobkové listy. Podle chuti osolte.
- Zvyšte teplotu a přiveďte ji k varu.
- Poté snižte teplotu na minimum a přiklopte. Vařte 15 minut.
- Zatímco se polévka vaří, připravte si další celer, který později přidáte do polévky.
- V samostatné malé pánvi rozpusťte na mírném ohni zbývající 1 lžíci másla.
- Do másla přidejte 1 a 1/2 šálku celeru nakrájeného na kostičky.
- Do pánve naberte 1/2 hrnku vroucího vývaru.
- Vařte na mírném ohni 5 až 6 minut, aby celer změkl.
- Odstavte.
- Hrnec s polévkou odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Vyjměte bobkové listy a vyhoďte je.
- Polévku rozmixujte.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
- Podávejte horkou, posypanou čerstvě mletým černým pepřem a ozdobenou nasekanou pažitkou nebo petrželkou.