Burger omáčka je klíčovým prvkem, který může proměnit váš hamburger z dobrého na nezapomenutelný. Tato omáčka, která kombinuje různé chutě a textury, dodává burgerům jedinečný charakter a hloubku. Jaký je recept na nejlepší burger omáčku, která je nejen snadná na přípravu a navíc také plná chutí, které dokonale doplní vaše oblíbené ingredience?
Každý milovník burgerů ví, že tajemství dokonalého burgeru nespočívá jen v kvalitním mase nebo čerstvých přílohách, navíc také v omáčce, která všechny chutě propojí a dodá jim ten správný šmrnc.
Shrnutí článku
Druhy omáček do burgerů – omáčka z mletého česneku a hořčice, pikantní omáčka nebo omáčka s karamelizovanou cibulkou dodají burgerům tu správnou chuť.
Jednoduché recepty na hamburgery – hamburgery už dávno nemusí být jen z mletého nebo trhaného masa. Trendem jsou také veganské burgery, které jsou stejně jako ty z masa plné chuti.
Zajímavosti o burgerech – burger za 5 centů nebo za 5 tisíc dolarů nebo také mezinárodní den burgerů. Hamburgery jsou plné zajímavostí a faktů.
Tato omáčka je nejen snadná na přípravu, je také plná bohatých chutí, které dokonale doplní každý burger.
Jednoduchá omáčka na hamburger – recept
Jednoduchá omáčka na hamburgery má pikantní chuť, která se hodí na sendviče nebo jako dip na smažení.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Přídavný čas: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 5 minut
- Počet porcí: 20 (2 a 1/2 šálku)
Ingredience
- 1 šálek majonézy
- ½ šálku kečupu
- ¼ šálku připravené žluté hořčice
- 2 lžičky sušené mleté cibule
- ¼ lžičky sušeného mletého česneku
- ⅛ lžička bílého octa
- pálivá omáčka podle chuti
- ochucený pepř podle chuti
Postup
- V míse vyšlehejte majonézu, kečup, hořčici, cibuli, česnek a ocet.
- Dochuťte pálivou omáčkou a pepřem.
- Přikryjte a před podáváním nechte omáčku na hamburger vychladnout alespoň 1 hodinu.
Pikantní omáčka do burgeru s česnekem – recept
Pokud hledáte způsob, jak dodat svým pokrmům trochu šmrncu, pikantní omáčka s česnekem je tou správnou volbou . Tato omáčka do burgeru je ideální pro milovníky výrazných chutí a skvěle se hodí k různým druhům masa, grilovaným pokrmům nebo dokonce jako dip k zelenině.
Ingredience
- ½ šálku majonézy
- 2 lžíce kečupu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Všechny ingredience smíchejte v misce.
- Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete omáčka do burgeru hladké konzistence.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.
Domácí omáčky do burgeru s karamelizovanou cibulí – recept
Karamelizovaná cibule je jedním z těch kouzelných ingrediencí, které dokážou proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek. Její sladká a bohatá chuť se skvěle hodí do různých pokrmů, ať už jde o omáčky do burgeru, sendviče, nebo dokonce jako příloha k masu.
Ingredience
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 4 kapky worcesterské omáčky
- 1 malá sterilizovaná okurka, nasekaná
- ½ malé cibule, karamelizované
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Okurku a karamelizovanou cibuli nakrájejte nadrobno.
- Všechny ingredience smíchejte v misce.
- Vzniklé omáčky do burgeru dobře promíchejte a podávejte.
Jednoduchý hovězí hamburger – recept
Ať už jste milovníkem klasického hovězího burgeru, nebo dáváte přednost vegetariánským variantám, domácí hamburger je vždy skvělou volbou.
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl a pepř podle chuti
- 4 hamburgerové bulky
- 4 plátky sýra (např. čedar)
- listy salátu
- plátky rajčat
- plátky cibule
- kečup a hořčice
Postup
- Mleté maso osolte a opepřete podle chuti. Vytvarujte 4 placky, které budou o něco větší než bulky, protože se při pečení trochu smrští.
- Rozehřejte gril nebo pánev na střední teplotu. Placky grilujte nebo opékejte asi 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou propečené podle vašich představ. Na poslední minutu přidejte na každou placku plátek sýra, aby se roztekl.
- Bulky podélně rozpulte a řezné strany krátce opečte na grilu nebo pánvi, aby byly křupavé.
- Spodní část bulky potřete kečupem a hořčicí. Přidejte list salátu, plátek rajčete, plátek cibule a hovězí placku se sýrem. Přiklopte vrchní částí bulky.
Jednoduchý vegan hamburger – recept
V dnešní době stále více lidí hledá zdravější a udržitelnější alternativy k tradičním jídlům. Veganské burgery se stávají oblíbenou volbou jak mezi vegany, tak i mezi těmi, kteří chtějí omezit konzumaci masa a živočišných produktů.
Ingredience
- 1 plechovka černých fazolí (slitých a opláchnutých)
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1/2 šálku strouhanky
- 1 malá cibule (jemně nasekaná)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička uzené papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- V míse rozmačkejte černé fazole vidličkou, dokud nezískáte hrubou pastu.
- Přidejte ovesné vločky, strouhanku, cibuli, česnek, sójovou omáčku, rajčatový protlak, uzenou papriku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Ze směsi vytvarujte 4 placky.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje a burgery smažte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé (asi 4-5 minut na každé straně).
- Podávejte v burgerových bulkách s oblíbenými přílohami, jako je salát, rajče, okurka, avokádo nebo veganská majonéza.
Zajímavosti o hamburgerech
Slovo “hamburger” pochází z německého města Hamburk, odkud pocházeli němečtí imigranti, kteří přivezli do Ameriky recept na mleté maso.
Nejdražší burger na světě se prodává v restauraci Fleur v Las Vegas za neuvěřitelných 5 000 dolarů. Obsahuje wagyu hovězí maso, foie gras a černé lanýže.
V USA se každoročně slaví Národní den burgerů 28. května. Je to skvělá příležitost vychutnat si svůj oblíbený burger!
Burgery nejsou jen o hovězím mase. Existují také vegetariánské a veganské varianty, které jsou stále populárnější. Například burger z červené řepy nebo z cizrny.
První fast food restaurace, která začala prodávat burgery, byla White Castle, otevřená v roce 1921 v Kansasu. Jejich burgery byly prodávány za pouhých 5 centů.