Tento brokolicový salát s lehce krémovou a pikantní zálivkou je svěží, zdravý a lahodný. Je perfektní a snadnou přílohou ke svačině. Lehčí verze klasického receptu, připravená s menším množstvím majonézy a bez cukru, masa nebo mléčných výrobků.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření 15 minut
  • Celkem: 25 minut
  • Počet porcí: 4-6

Ingredience

Na salát

  • 450 g brokolicových hlaviček
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 a 1/2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička javorového sirupu nebo medu
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1/3 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1/3 šálku sušených brusinek

Na pražené mandle

  • 1/2 šálku mandlí
  • 1/2 šálku dýňových semínek
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky javorového sirupu
  • 1/4 lžičky uzené papriky nebo dle chuti

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C a vyložíme plech pečícím papírem.
  2. Nakrájíme růžičky brokolice na kousky a stonky na kostičky. Ze stonků oloupeme všechny dřevnaté nebo hrubé části.
  3. Na dně velké mísy vyšleháme olivový olej, majonézu, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, česnek a sůl. Přidáme brokolici, brusinky a promícháme.
  4. Mandle a dýňová semínka rozložíme na plech, promícháme se sójovou omáčkou, javorovým sirupem a uzenou paprikou a rozprostřeme je do tenké vrstvy. Pečeme 10-14 minut dozlatova, aby byly křupavější. Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut vychladnout.
  5. Opražené mandle a dýňová semínka vmícháme do salátu, pár si jich necháme na posypání. Podle chuti dosolíme a podáváme.

Tipy

  1. Nechte salát marinovat. Tento salát je dobrý hned po přípravě, ale ještě lepší je po několika hodinách či dnech v lednici. Brokolice totiž změkne a vstřebá chutě dresinku.
  2. Nechte si několik opražených ořechů a semínek na posypání těsně před podáváním. Dodáte tak pokrmu křupavý element.
  3. Pokud tento salát připravíte k letnímu grilování, skvěle se bude hodit k burgerům či sendvičům. Případně si tento salát zabalte do práce jako zdravý oběd.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang