Tento brokolicový salát s lehce krémovou a pikantní zálivkou je svěží, zdravý a lahodný. Je perfektní a snadnou přílohou ke svačině. Lehčí verze klasického receptu, připravená s menším množstvím majonézy a bez cukru, masa nebo mléčných výrobků.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření 15 minut
- Celkem: 25 minut
- Počet porcí: 4-6
Ingredience
Na salát
- 450 g brokolicových hlaviček
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce majonézy
- 1 a 1/2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička javorového sirupu nebo medu
- 1 mletý stroužek česneku
- 1/4 lžičky soli nebo dle chuti
- 1/3 šálku červené cibule nakrájené na kostičky
- 1/3 šálku sušených brusinek
Na pražené mandle
- 1/2 šálku mandlí
- 1/2 šálku dýňových semínek
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky javorového sirupu
- 1/4 lžičky uzené papriky nebo dle chuti
Postup
- Předehřejeme troubu na 175 °C a vyložíme plech pečícím papírem.
- Nakrájíme růžičky brokolice na kousky a stonky na kostičky. Ze stonků oloupeme všechny dřevnaté nebo hrubé části.
- Na dně velké mísy vyšleháme olivový olej, majonézu, jablečný ocet, hořčici, javorový sirup, česnek a sůl. Přidáme brokolici, brusinky a promícháme.
- Mandle a dýňová semínka rozložíme na plech, promícháme se sójovou omáčkou, javorovým sirupem a uzenou paprikou a rozprostřeme je do tenké vrstvy. Pečeme 10-14 minut dozlatova, aby byly křupavější. Vyjmeme z trouby a necháme 5 minut vychladnout.
- Opražené mandle a dýňová semínka vmícháme do salátu, pár si jich necháme na posypání. Podle chuti dosolíme a podáváme.
Tipy
- Nechte salát marinovat. Tento salát je dobrý hned po přípravě, ale ještě lepší je po několika hodinách či dnech v lednici. Brokolice totiž změkne a vstřebá chutě dresinku.
- Nechte si několik opražených ořechů a semínek na posypání těsně před podáváním. Dodáte tak pokrmu křupavý element.
- Pokud tento salát připravíte k letnímu grilování, skvěle se bude hodit k burgerům či sendvičům. Případně si tento salát zabalte do práce jako zdravý oběd.