Asijská kuchyně. Pojem, který znají lidé po celém světě a který většina z nich miluje. Stojí za tím její rozmanitost, čerstvost a svěžest. Jaké jsou nejlepší recepty na asijská jídla? A kde najít recept na asijské recepty s rýží nebo jen rychlou omáčku k rýži?

Kdo by neznal vietnamský salát bún bò Nam Bô, jarní závitky, Kung Pao, kuřecí čínu s rýží nebo kari? Ačkoli každý z těchto pokrmů pochází z jiného kouta Asie, všechny spojuje následující – jsou plné rozmanitých, ale harmonicky propojených chutí. Co takhle si nějaké asijské nebo přímo čínské jídlo připravit třeba dnes k večeři?

Asijská jídla

Asijská kuchyně je bohatá na zeleninu a obsahuje velké množství koření, které dodává pokrmům výraznou chuť. Autentická asijská jídla se vyznačují nejlepší kombinací slaných, sladkých a kořeněných chutí. Jídlo má rozmanitou strukturu, díky které je zajímavé pro chuťové pohárky.

Asijské recepty s rýží

V Asii jídlo doplňuje především rýže a je doprovázena dalšími přílohami, jako je polévka miso, nakládaná zelenina a jakýkoli druh vařeného masa, mořských plodů nebo zeleniny.

TIP: Pokud máte rádi mořské plody, vyzkoušejte krevety v těstíčku, nebo tradiční thajskou polévku s krevetami.

Asijská kuchyně – recepty nudle

Asijská kuchyně je plná především rýže, ale také všelijakých druhů japonských nudlí. Používají se do polévek, salátů, ale vyskytují se samozřejmě i jako hlavní jídlo. Mezi nejčastější druhy nudlí patří ty rýžové a pšeničné. Zkuste třeba některý z těchto receptů na čínské nudle nebo salát s rýžovými nudlemi.

Originální asijské recepty s kuřecím masem

Tyto originální asijské recepty s kuřecím masem představují to nejlepší z aromatické a chutné kuchyně této oblasti.

Asijské jídlo – Indické kuře v jogurtu

Existuje obrovské množství nejrůznějších variací indického kari. Toto indické kuře v jogurtu a žlutém kari chutná nejlépe s čerstvým chlebem naan, jasmínovou rýží či rýží basmati.

Ingredience na indické kuře v jogurtu

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané
  • 3 lžíce kari
  • 1 lžička papriky
  • 1 bobkový list
  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • ½ lžičky bílého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • sůl podle chuti
  • 2 ks kuřecích prsou, nakrájených na malé kousky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 hrnek jogurtu
  • ¾ hrnku kokosového mléka
  • ½ citronu, odšťavněného
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře

Postup na indické kuře v jogurtu

  1. V pánvi na středním plamenu se rozpálí olivový olej. Smažíme cibuli dozlatova. Vmícháme česnek, kari, skořici, papriku, bobkový list, zázvor, cukr a sůl. 2 minuty mícháme.
  2. Přidáme kousky kuřete, rajčatový protlak, jogurt a kokosové mléko. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 20 až 25 minut.
  3. Vyjmeme bobkový list a vmícháme citronovou šťávu a kajenský pepř. Vaříme dalších 5 minut, potom lze podávat.
murghmakhaniorbutterchickenincopperbowlongray
Indické kuře v jogurtu a žlutém kari chutná nejlépe s čerstvým chlebem naan, jasmínovou rýží či rýží basmati.

Vietnamské grilované kuře s limetkou – skvělé jídlo z Asie

Jarní závitky, vietnamská bageta bánh mì nebo vietnamský salát bun bo nam bo. Co všechny tyto pokrmy z jihovýchodní Asie spojuje? Jsou lehké a plné nezaměnitelných chutí zeleniny, bylinek a omáček. A přesně to platí i o tomto vietnamském grilovaném kuřeti.

Ingredience na vietnamské grilované kuře s limetkou

  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce jemně nasekané citronové trávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky rozmačkaného česneku
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1,5 kg naklepaných kuřecích stehenních řízků

Postup vietnamského grilovaného kuřete s limetkou

  1. V míse se smíchá řepkový olej, citronová tráva, citronová šťáva, sójová omáčka, cukr, česnek a rybí omáčka. Do mísy se vloží kuře a nechá se 20 minut až 1 hodinu marinovat v ledničce.
  2. Gril se předehřeje na střední teplotu a rošt se lehce potře olejem. Kuře se griluje, dokud není uprostřed růžové a šťáva není čirá, tzn. 3 až 5 minut z každé strany.
  3. Lze ho podávat samotné, s nudlemi, rýží nebo jím třeba naplnit tradiční vietnamskou bagetu.
Limetka kuřeti dodává svěží chuť, která je pro vietnamskou kuchyni typická.

Asijská kuchyně recepty

Kolik z vás občas zatouží po asijských chutích? Sáhnete po menu s sebou? Možná už ne. Všechny následující originální asijské recepty vám zaberou tak málo času, abyste si je připravili ve vlastní kuchyni, a rozhodně chutnají mnohem lépe.

Asie je obrovský kontinent a její chutě jsou obrovské a rozmanité. Vyzkoušejte některé ze svých klasických oblíbených pokrmů a některé nové asijské chutě. Asijské jídlo nabízí chutě slané, sladké, pikantní i umami. Jakékoli asijské jídlo můžete doplnit také salátem z mořských řas, které obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.

Indická placka – recept

Čapátí jsou moučné placky, které se dají připravovat na mnoho způsobů – česnekové, kořeněné, potřené rozpuštěným máslem. Představují nejčastější přílohu k indickým pokrmům, jako je dal makhani (recept).

Ingredience na indickou placku Čapatí

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ¾ hrnku horké vody (nebo dle potřeby)
  • 1 lžička soli

Postup na indickou placku Čapatí

  1. Ve velké míse se smíchá celozrnná mouka, hladká mouka a sůl. Vařečkou se vmíchá olivový olej a voda. Výsledkem je měkké a pružné těsto, které se nelepí. Následně se hněte na lehce pomoučeném povrchu, dokud není hladké.
  2. Těsto se rozdělí na 10 dílů, nebo méně, záleží, jak velké placky chceme. Každý díl se rozválí do kuličky a nechá se několik minut odpočívat. Poté se každá kulička pomoučeným válečkem rozválí na tenkou placku.
  3. Smaží se na středním plamenu, na pánvi vymazané tukem, a to asi 30 sekund z každé strany. Že je placka hotová, se dá snadno poznat podle hnědých skvrn, které se objeví zespoda. Podává se jako příloha k libovolnému indickému jídlu.

TIP: A jaký je rozdíl mezi čapátí a chlebem naan? To se lze dočíst v článku s receptem na indický dhal.

Naan nebo čapátí je součástí téměř každého receptu na indický dhal.

Vietnamské knedlíčky recept

Hoành Thánh je verze vietnamských knedlíčků s čínským původem (Wontons), vyzkoušet můžete i recept na japonské knedlíčky. Všechny jsou vynikající, ale mírně se liší výběrem koření a masa. Výroba vietnamských knedlíčků Hoành Thánh by měla být snadná, ale může být obtížná.

Pro úspěšnou výrobu vietnamských knedlíčků jsou nezbytné skvělé náplně. Odměnou vám bude ten nejskvělejší vietnamský knedlíček plněný šťavnatou, pikantní a šťavnatou masovou náplní, báječné asijské jídlo.

Vietnamské knedlíčky recept – ingredience

Na knedlíčky:

  • Mleté vepřové maso
  • Krevety, oloupané a zbavené kůže
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • Špetka černého pepře, mletého
  • ¼ lžičky sójové omáčky, lehká
  • 1 kapka sezamového oleje
  • 1 balení Wonton Wrappers

Přílohy:

  • 1 lžička sójové omáčky, lehké
  • ¼ lžičky rýžového octa
  • ¼ lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička šalvěje, nakrájená na plátky

Vietnamské knedlíčky recept – postup

Příprava knedlíčkové náplně:

  1. Česnek a zázvor rozdrťte najemno.
  2. Krevety nakrájejte na malé kousky.
  3. Přidejte mletý česnek a zázvor k mletému vepřovému masu. Do mletého vepřového masa přidejte krevety nakrájené na malé kostičky.
  4. Smíchejte mleté vepřové maso, mletý česnek, čerstvé krevety, sójovou omáčku, rybí omáčku, kukuřičný škrob, sezamový olej, sůl, cukr a pepř, dobře promíchejte a nechte 15 minut marinovat.

Plnění knedlíčků:

  1. Naberte náplň do wontonových obalů.
  2. Jednu stranu obalu potřete tenkou vrstvou vody a poté jej uzavřete. Jemně je zmáčkněte, aby přilnuly.
  3. Poté na vnitřní levý okraj obalu naneste tenkou vrstvu vody, pravý okraj srolujte a přehněte směrem nahoru a jemně stlačte, aby obal přilnul.
  4. Po sestavení knedlíčků je umístěte na tác nebo talíř. Ujistěte se, že jsou mezi nimi mezery, aby se nelepily k sobě.

Uvaření knedlíčků:

  1. Připravte si hrnec vroucí vody, přidejte 1 lžíci oleje na vaření, každý wonton vložte do hrnce a pak ho uvařte. Jakmile začnou plavat, měly by být hotové.
  2. K osušení použijte cedník na potraviny.
  3. Potřete 1 lžičkou oleje na vaření, abyste zabránili slepení a shlukování.
  4. Do velké polévkové mísy nejprve vložte 12-15 knedlíčků.
  5. Knedlíčky obložte sójovou omáčkou, rýžovým octem, citronovou šťávou a nakrájenými šalvějovými lístky.
gyozajapanesekoreandumplingsongrayplateonthetabl
Pro úspěšnou výrobu knedlíčků jsou nezbytné skvělé náplně.

Japonské knedlíčky recept

Japonské knedlíčky mají opět základ v čínských knedlíčcích, mají silnější česnekovou příchuť a tenčí, až průsvitné těsto, které se zadělává z mouky, škrobu a vody. 

Ramen – japonský vývar s nudlemi

V asijské kuchyni recepty (konkrétně té japonské) nejčastěji využívají čerstvé suroviny, které se jen minimálně tepelně upravují. Podávají se studené, většinou s rýží nebo nudlemi. Typickým příkladem takového pokrmu je ramen, japonský vývar s nudlemi.

Ingredience na japonský vývar

  • 700 ml kuřecího vývaru
  • 375 g nudlí ramen
  • 400 g vařeného vepřového masa nebo kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku, rozpůlené
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesteru
  • kousek zázvoru, nakrájený na plátky
  • ½ lžičky čínského koření pěti vůní
  • špetka mletého chilli
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky sezamového oleje

Ingredience na servírování:

  • 100 g baby špenátu
  • 4 lžíce kukuřice
  • 4 uvařená vejce, oloupaná a rozpůlená
  • jarní cibulka nebo šalotka nakrájená na plátky
  • sezamová semínka

Postup na ramen

  1. V hrnci se smíchá kuřecí vývar, česnek, sójová omáčka, worcester, zázvor, čínské koření, chilli a 300 ml vody. Směs se přivede k varu, pak se sníží teplota a 5 minut se vaří. Dle chuti lze přidat cukr a další sójovou omáčku.
  2. Uvařené maso se nakrájí na plátky a osmaží na 2 lžičkách sezamového oleje. Dle návodu na obalu se uvaří nudle ramen a scedí se.
  3. Poté se rozdělí do 4 misek. Ke každé porci se přidá čtvrtina masa, 25 g špenátu, 1 lžíce kukuřice a dvě půlky uvařených vajec.
  4. Vývar se přecedí do čistého hrnce a znovu se přivede k varu. Pak se rozdělí do misek, posype nakrájenou jarní cibulkou nebo šalotkou a sezamovými semínky.
  5. Před podáváním se špenát nechá mírně zavadnout.
japaneseramensoupwithchickeneggchivesandsprouton
Ramen – tradiční japonský vývar.

Asijská omáčka recept – nejen rychlá omáčka k rýži

Mnoho lidí se nepokouší připravovat asijská jídla, protože omáčky jsou příliš složité. Zde je seznam receptů asijských omáček, které můžete připravit bez stresu. Připravíte si tak rychlé omáčky k rýži, které doplníte masem, krevetami, tofu nebo jen zeleninou.

Sladkokyselá omáčka

Skvěle doplní každé čínské jídlo.

  • 1/4 šálku kečupu
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/4 šálku octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3/4 šálku ananasové šťávy nebo 3/4 šálku vody
  • 2 lžičky oleje

Pomerančová omáčka na smažení

Vyzkoušejte kombinaci slané a sladké chuti, která obohatí nejen asijské recepty s rýží.

  • 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic bílého octa
  • 1 pomeranč, kůra

Omáčka na smažení

  • 2/3 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/3 šálku rýžového vína
  • 3 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1/4 lžičky bílého pepře
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 šálku vody

Mongolská grilovací omáčka

Asie jídlo obohatí nejen omáčkami ale i sušeným kořením a čerstvými bylinkami.

  • 1 lžička olivového oleje nebo 1 lžička řepkového oleje
  • 1/2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1/2 šálku sójové omáčky
  • 1/2 šálku vody
  • 1/4 šálku hnědého cukru

Další jednoduché omáčky k rýži

Mezi další jednoduché a rychlé omáčky k rýži patří sečuánská, tahini, koriandrová chimichurri, omáčka z pečených červených paprik, Nuoc Cham (vietnamská jednoduchá omáčka k rýži) a další.

differenttypeofsauces
Asijská jídla potřebují omáčky jako sůl.

Čínské jídlo

Když se řekne čínské jídlo, většině z nás se vybaví jídlo s sebou. Většinu receptů čínské kuchyně si však můžete připravit přímo doma bez náročného vybavení!

Čínská kuchyně recepty

Čínská jídla jsou připravena z čerstvých surovin a prosycena úžasnými, lahodnými chutěmi. Projděte si tento báječný seznam a uvařte si všechny tyto rozmanité pokrmy.

  • Kuřecí Kung Pao
  • Hunské krevety
  • Sezamová kuřecí rýžová mísa
  • Sladkokyselé masové kuličky
  • Smažené vepřové maso
  • Polévka z vaječných závitků
  • Kuřecí salátové závitky s arašídovou omáčkou
  • Pikantní čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang