Přestože jsou artyčoky krásné, chutné a prospěšné, v kuchyni se s nimi moc nepracuje. S trochou přípravy je však jejich příprava překvapivě snadná.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 40 minut až 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 5 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 2 střední artyčoky
- 1 střední citron
Na majonézový dip (volitelně):
- 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých lístků koriandru nebo petrželky
- 1 stroužek česneku
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Ve velkém hrnci, do kterého se vejde napařovací vložka s pokličkou, přiveďte k varu několik centimetrů vody.
- Mezitím připravte artyčoky.
- Pomocí nože odřízněte stonky u vrchu 2 artyčoků. Odřízněte asi 2,5 cm od vršku (v místě, kde se začíná zužovat).
- Odtrhněte všechny malé tmavé listy u báze a vyhoďte je.
- Pomocí kuchyňských nůžek odstřihněte z každého listu asi 0,7 cm, abyste odstranili ostré hroty.
- Oříznuté artyčoky opláchněte pod tekoucí studenou vodou a prsty jemně oddělte listy, abyste odstranili veškeré nečistoty skryté mezi vrstvami.
- Pokud budou artyčoky před vařením stát déle než několik minut, ponořte je do velké mísy s okyselenou vodou (voda plus šťáva z 1 citronu), aby nezhnědly.
- Do hrnce vložte napařovací koš nebo žáruvzdorný cedník či cedník a artyčoky do něj vložte řeznou stranou nahoru.
- Snižte teplotu na mírný var, hrnec přikryjte a vařte v páře 40 až 60 minut.
- Artyčoky jsou hotové, když můžete bez větší námahy kleštěmi odtrhnout vnější list.
- Vyjměte artyčoky z hrnce a nechte je stát, dokud nevychladnou natolik, aby se s nimi dalo manipulovat.
- Mezitím si v případě potřeby připravte dip.
- Nasekejte najemno 1 lžíci čerstvého koriandru nebo petrželové natě a prolisujte 1 stroužek česneku.
- Vložte do misky a přidejte 1/2 šálku majonézy a 1 lžičku citronové šťávy.
- Dochuťte pepřem a promíchejte.
- Artyčoky podávejte teplé s dipem