U grilování je kouř, horko a při malé nepozornosti hrozí popálení. Takže maminky mohou raději zpovzdálí sledovat dění, míchat drinky, zdobit, chválit, těšit se na výsledný produkt a zbytek únavné práce nechat na mužích. 

Jamajské vepřové plátky jerk (džerk) jsou tak lahodné, že i kouř ve vlasech z grilování stojí za to.

Budete potřebovat

Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celokvě obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Z kamenné pece.

  • cca 1,5 kg vepřové plece, nejlépe velký ořech
  • 3–4 chilli papričky
  • hrst koriandrových lístků
  • hrst lístků hladkolisté petržele
  • cca 4cm kus zázvoru
  • pár snítek čerstvého tymiánu a majoránky
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého černého koření, muškátového oříšku a skořice
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 5 jarních cibulek
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce soli (to není překlep, množství se nebojte, pro vepřové jerk je jistá slanost typická)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • celozrnný chléb k podávání

Vepřové maso omyjte a osušte. Nakrojte, ale nedokrojte v jedné třetině a otevřete jako knihu. To samé udělejte i na druhé straně ve druhé třetině, abyste získali rovnoměrně silný plát masa. Špičkou nože udělejte do masa po celé délce dírky asi 1 cm hluboké.

Připravte si kořenící pastu: do dobrého mixéru dejte nahrubo nakrájené cibulky, papričky bez semínek, česnek a zázvor, přidejte všechno koření a tekuté ingredience a rozmixujte na hrubou pastu. Potřete maso z obou stran a pastu vmasírujte i do drobných zářezů.

Nechte v chladu marinovat nejméně 6 hodin, ideálně do druhého dne, přičemž maso jednou dvakrát obraťte. Gril rozpalte na střední teplotu. Pokud jste pokročilí „grilovači“, přidejte i voňavé štěpky na grilování.

Maso vyndejte z marinády a grilujte asi 15–20 minut z každé strany. Nechte ho 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celozrnným chlebem a zeleninovým salátem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang