Pšeničný chléb patří mezi oblíbené druhy pečiva, a můžete jej servírovat se sýrem, uzeninami, masem nebo třeba marmeládou. Připravte si doma pšeničný chléb s naším snadným receptem.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 25 minut
- Ostatní: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 50 minut
Ingredience
- Teplá voda (3 hrnky)
- Sušené droždí (2 balení)
- Med (2/3 šálku)
- Hladká mouka (5 hrnků)
- Změklé máslo (5 lžic)
- Sůl (1 lžička)
- Polohrubá mouka (4 hrnky)
Postup
- Smíchejte vodu, droždí a 1/3 hrnku medu. Nechte rozpustit ve velké míse, přidejte 5 hrnků hladké mouky, důkladně promíchejte a nechte 30 minut stát.
- Přidejte 3 lžíce změklého másla, zbývající množství medu a sůl. Přimíchejte 2 hrnky polohrubé mouky a důkladně zpracujte. Pokud je těsto příliš lepkavé, můžete přidat trochu mouky.
- Těsto umístěte do vymazané mísy a otáčejte, aby se ze všech stran omastilo. Přikryjte utěrkou a nechte kynout 45 minut až 1 hodinu.
- Tři formy na chleba vymažte máslem. Stlačte vykynuté těsto, rozdělte do připravených forem a nechte kynout dalších 45 minut.
- Rozpalte troubu na 175 °C.
- Umístěte chleby do trouby a pečte 25-30 minut, pomažte 2 lžícemi rozpuštěného másla a nechte vychladnout.