Nejjednodušší malinovo-zázvorový koláč

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyMagazínMoučníky

Taky máte občas chuť na něco výjimečného, ale nechcete strávit v kuchyni celé věky? Já to mám stejně. Většinou si strašně užívám náročnější recepty a hodiny příprav, ale jsou chvíle, kdy jednoduše chci mít na stole koláč, ale bez zbytečné námahy a investovaného času. Třeba takhle v sobotu, když chci péct, aranžovat a fotit, ale zároveň taky odpočívat a jít do kina! Já vím, nejradši bych seděla na 10 židlích naráz. Ale můj zadek zvládá maximálně dvě. A není to moc pohodlné.

Všechno ale nakonec klaplo, takže jsem konečně viděla Krásku a zvíře. A od té chvíle, co jsme opustili kino se mi chce jen zpívat a tančit. Nejlépe v krásných žlutých plesových šatech s 2160 krystaly od Swarovského. Naprosto chápu, proč angažovali Emmu Watson a ne mě. Když pomineme takové detaily, že nejsem světoznámá herečka a anglicky mluvím jako hotentot, všechny ty krásně ladné a elegantní tance a čisté melodické zpěvy by vypadaly, jako když se kulhavý skřet rozhodne křepčit a k tomu kráká a skřehotá jako hejno vran.

Mám pocit, že na Skřeta a zvíře by asi moc dětí nepřišlo. Lidí asi jo, přece jenom horory pořád dost letí, ale děti by asi chodili spíš za trest a rozhodně by se mnou nezpívali, jako ta holčička včera. Ale aspoň jedno mám s Belle společné (teda krom té dechberoucí krásy pochopitelně) – to, že nás celý svět považuje za nezařaditelné podivíny.

Hurá, takže konečně nejsem ve škatuli „podivná knihomolka“ sama. Lepší společnost už jsem si ani nemohla přát. A vlastně mám taky svého prince. Takže jsem v podstatě dvojčata. Víc už ani nechci! Ne, dost vtipů, ta pohádka je fakt překrásná. A klidně bych si jí hned dneska střihla znovu. Takže pokud jste jí ještě neviděli, napravte to.

A když jdete po promítání ještě na procházku, protože je strašně krásně, a nakonec se příjemně unavení vrátíte domů a tam na vás čeká malinovo-zázvorový koláč, den už snad ani nemůže být lepší! Šťavnaté maliny, lehce štiplavý kandovaný zázvor (pečením se štiplavost výrazně sníží), těsto nadýchané jako peřinka… Sen! Druhý den od upečení je stejně skvělý. Ráda bych slíbila, že i třetí, ale už jsme ho zvládli sníst. Smůla, asi ho budu muset upéct znovu.

Jednoduchý malinovo-zázvorový koláč

Ingredience:

  • 180 g hladké mouky
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • ½ vanilkového lusku, dřeň vyškrábnutá
  • 125 ml polotučného mléka

Na dokončení:

  • 125-150 g malin
  • 40 g kandovaného zázvoru
  • máslo a mouka na přípravu formy
  • moučkový cukr

Postup

Troubu předehřejte na 180°C, kulatou dortovou nebo koláčovou formu o průměru 18-20 cm vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení (včetně boků). 

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, kardamomem, zázvorem a špetkou soli. Máslo šlehejte s cukrem, dokud nebude krásně nadýchané a poté přidejte vejce a vanilku a šlehejte do nadýchané pěny. Bude to trvat 5-10 minut. Po částech do máslové směsi zapracujte mouku s kořením a mléko. Těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou, poklaďte malinami a posypte nakrájeným kandovaným zázvorem.

Nebo můžete maliny dát i do těsta. Polovinu těsta nalijte do připravené formy a posypte 50 g malin, zalijte druhou polovinou těsta, povrch uhlaďte stěrkou, poklaďte zbytkem malin a posypte nakrájeným kandovaným zázvorem. Pečte přibližně 40 minut nebo dokud nebude špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá. Pokud je potřeba v polovině pečení přikryjte alobalem a dopečte přikryté. Nechte vychladnout. 

Podávejte nakrájené na řezy. Můžete přidat kopeček zakysané smetany či šlehačky a čerstvé ovoce.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang