Ovesná kaše je klasická snídaně, která se užívá po staletí. Ať už ji máte raději obyčejnou, nebo plnou přídavků, ovesná kaše je chutný a výživný způsob, jak začít den. V tomto článku se seznámíme s výhodami konzumace tohoto uklidňujícího pokrmu a s tím, jak se může stát zdravým a uspokojivým doplňkem vaší každodenní rutiny.
Jednou z významných výhod ovesné kaše je její všestrannost. Můžete si ji přizpůsobit svým chuťovým preferencím a dietním omezením. Pokud například dodržujete veganskou dietu, můžete k přípravě ovesné kaše použít rostlinné mléko nebo vodu místo mléka mléčného.
Můžete také přidat různé přílohy, jako je čerstvé ovoce, ořechy, semínka, a dokonce i slané varianty, jako jsou vejce a avokádo. Jak se dělá ovesná kaše v základním receptu, ale i netradiční pečená ovesná kaše? To vše se dozvíte v tomto článku.
Snídaně z ovesných vloček – recept
Studie ukazují, že oves a ovesné vločky mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Patří mezi ně snížení hmotnosti, nižší hladina cukru v krvi a nižší riziko srdečních onemocnění.
Oves je celozrnná obilovina, která se běžně konzumuje k snídani jako ovesná kaše a přidává se do pečiva. Je bohatý na sacharidy a vlákninu, ale zároveň obsahuje více bílkovin a tuků než většina ostatních obilovin.
Obsahují mnoho vitaminů a minerálů. Oves obsahuje mnoho antioxidantů, které mohou pomáhat snižovat krevní tlak a mají protizánětlivé a protisvědivé účinky.
Ovesné vločky mají vysoký obsah rozpustné vlákniny beta-glukanu, která má řadu výhod. Pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi, podporuje zdravé střevní bakterie a může regulovat cukrovku 2. typu. Oves může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje celkový i LDL (špatný) cholesterol a chrání LDL před oxidací.
Jak se dělá ovesná kaše – recept
Perfektní kaše pro zdravý začátek dne – jak se dělá ovesná kaše za 15 minut.
Ingredience, jak se dělá ovesná kaše
- 50 g ovesné kaše
- 350 ml mléka nebo vody, případně jejich směs
- řecký jogurt, zředěný trochou mléka a čirého medu, k podávání
Postup, jak se dělá ovesná kaše
- Vložte 50 g ovesné kaše do hrnce, zalijte 350 ml mléka nebo vody a posypte špetkou soli. Přiveďte k varu a vařte 4-5 minut, občas zamíchejte a dávejte pozor, aby se kaše nepřichytila ke dnu hrnce.
- Nebo to můžete zkusit v mikrovlnné troubě. Ovesnou kaši, mléko nebo vodu a špetku soli smíchejte ve velké misce vhodné do mikrovlnné trouby, poté ji 5 minut ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon a v polovině doby promíchejte. Před konzumací nechte 2 minuty odstát.
- Při podávání nalijte do misek, navrch dejte lžíci řeckého jogurtu zředěného trochou mléka a pokapejte medem.
Kaše z ovesných vloček – recept
Vyzkoušejte tuto kaši z ovesných vloček – recept je krémový, vydatný a hřejivý a lze jej připravit na sladko i naslano.
Ingredience na kaši z ovesných vloček
Ovesná kaše
- 1 šálek celých ovesných krup, namočených přes noc
- 4 šálky filtrované vody
- špetka mořské soli
Příchutě
- 3 a ½ šálku máslové dýně nakrájené na kostičky
- 1 lžíce tamari, více na podávání
- 4 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ stroužku česneku, utřeného
- k podávání: šalotka, opečené dýňové semínko, petrželka, opečený sezamový olej
Postup na kaši z ovesných vloček
- Pro celozrnnou ovesnou kaši (základní recept): ovesné kroupy sceďte, propláchněte a přendejte do mixéru. Přidejte 4 šálky čerstvé vody, sůl a mixujte, dokud nejsou zrna nahrubo rozemletá. Nalijte do středně velkého hrnce a za častého šlehání přiveďte k varu na prudkém ohni.
- Hrnec přikryjte, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 30 minut, aby se kaše neslepila, dokud zrna nezměknou a kaše nebude krémová. Podávejte horkou a s požadovanými přílohami.
- Varianta s máslovou dýní a zázvorem: postupujte podle výše uvedeného receptu na ovesnou kaši, přidejte do hrnce spolu s ovesnou směsí dýni, zázvor a česnek a vařte podle návodu, dokud není kaše krémová a dýně měkká.
- Přidejte tamari a upravte koření podle chuti. Ozdobte šalotkou, dýňovým semínkem a petrželkou a podávejte se sezamovým olejem a tamari na pokapání.
Borůvková ovesná kaše – recept
Tato ovesná kaše s borůvkami, která je ideální pro zimní rána, vám jistě zlepší ráno. Tato krásná miska je plná tolika živin a super potravin. Jak se dělá ovesná kaše, jejíž příprava zabere 25 minut?
Ingredience na borůvkovou ovesnou kaši
Ovesná kaše
- 1 a ¾ šálku mléka (lze použít bio sójové mléko)
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 lžíce konopných semínek
- ⅛ lžička himálajské soli
- ½ lžičky cejlonské skořice
- ½ zralého banánu rozmačkaného na kaši
Borůvkový džem
- 1 šálek borůvek
- ½ červeného rubínového grapefruitu bez slupky
- ½ lžičky grapefruitové kůry
- ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
- čistý jablečný sirup podle chuti
Polevy
- 1 lžička mandlového másla
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžička včelího pylu
Postup na borůvkovou ovesnou kaši
- Příprava ovesné kaše: v hrnci přiveďte mléko k varu. Vmíchejte ovesné vločky a sůl. Za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne, asi 3-5 minut.
- Odstavte z ohně a vmíchejte konopná semínka, rozmačkaný banán a skořici.
- Rozdělte do dvou misek.
- Navrch dejte borůvkový džem a polevy. Podávejte teplé.
- Příprava borůvkového džemu: v jiném hrnci přidejte bobule a vařte je na mírném ohni. Přidejte kůru, nastrouhaný zázvor a javorový sirup (pokud používáte).
- Za občasného míchání vařte na mírném ohni 10 minut. Bobule rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
- Když džem pustí šťávu, přidejte dužinu grapefruitu. Pokračujte ve vaření džemu dalších 5-10 minut, občas promíchejte, dokud se džem nezredukuje.
- Nalijte džem do sterilizované sklenice. Uchovávejte v chladu.
Ovesné vločky s mlékem – recept
Zde je návod na přípravu snídaně z ovesných vloček s mlékem. K tomuto receptu na sporáku potřebujete jen (nejlépe nepřilnavý) hrnec, 3 ingredience a 20 minut.
Ingredience na ovesné vločky s mlékem
Hlavní ingredience
- 1 šálek vody
- špetka košer soli, nepovinně
- ½ šálku (40-45 g) ovesných vloček
- 1 až 1 a ½ šálku plnotučného mléka nebo 2 % mléka se sníženým obsahem
- sladidlo dle výběru, podle potřeby
- zálivky, podle potřeby
Volitelné příchutě
- 1 malý zralý banán, nakrájený na 0,5 cm silné plátky na šířku nebo podélně rozříznutý na polovinu
- 1 lžička cukru turbinado, cukru demerara, hnědého cukru nebo třtinového cukru
- 1/2 lžíce másla, solené i nesolené je vhodné
- blanšírované nebo plátky mandlí, případně opražené
Postup na ovesné vločky s mlékem
- Rozehřejte malou až středně velkou nepřilnavou pánev na středně vysoké teplotě. Přidejte vodu a špetku soli (pokud používáte) a přiveďte k varu.
- Přidejte ovesné vločky a snižte teplotu, aby se vařily. Za občasného míchání nechte vařit, dokud se voda neodpaří a oves nenabobtná (5 minut).
- Přidejte mléko a zvyšte teplotu, aby se přivedlo k varu (nebo ho nechte přejít do varu samo). Snižte teplotu na střední a nechte oves za občasného míchání vařit 10 minut (v závislosti na teplotě a velikosti pánve). Mezitím si připravte případnou polevu.
- (Nepovinná poleva) – Příprava karamelizovaných banánů: rozpalte malou pánev na středním plameni. Rozpusťte máslo a položte banány do jedné vrstvy. Banány posypejte cukrem a smažte 2-3 minuty, dokud spodek nezkaramelizuje. Vidličkou je otočte a smažte další 2 minuty. Odstavte.
- Okraje hrnce podle potřeby oškrábejte. Mléko zhoustne a zredukuje se, ale bude stále řídké a tekoucí. Pokud bude příliš hustá (pravděpodobně, pokud jste použili 1 šálek mléka), přidejte kapku mléka a promíchejte.
- Vypněte oheň a přendejte do mísy. Ovesné vločky s mlékem podávejte horké se sladidlem podle výběru. Pokud doplňujete karamelizovanými banány, rozložte banány na ovesné vločky a případně je posypte mandlemi.
Ovocná ovesná kaše – recept
Naučte se vařit ovesnou kaši z jakéhokoli ovoce, které máte po ruce, ať už čerstvého, sušeného, mraženého nebo konzervovaného. Navíc tento recept se dá snadno připravit a ohřát pro snadné snídaně, což je perfektní způsob, jak zajistit, abyste nikdy nepromarnili žádné zbytky, které byste mohli mít.
Ingredience na ovocnou ovesnou kaši
Ovesná kaše
- 3 šálky ovesných vloček (často nazývaných „staromódní ovesné vločky“)
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu volitelně
- mléko na podávání
- plátky ořechů chia semínka, konopná semínka, ořechové máslo (volitelné pro podávání)
Volitelné ovoce
- 3 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, jahod, broskví nebo manga
- 1 šálek rozinek, sušených třešní, nakrájených sušených jablek nebo sušených brusinek
- 1 hrnek jablečného pyré nebo rozmačkaného banánu
- 1 šálek strouhaného jablka
Postup na ovocnou ovesnou kaši
- Ve středně velkém hrnci zahřejte 4 šálky vody.
- Když se téměř začne vařit, snižte teplotu na středně nízkou a přidejte ovesné vločky, skořici a vanilku.
- Za častého míchání vařte, dokud ovesné vločky nezměknou a voda se nevstřebá, asi 4 minuty. Vmíchejte vybrané ovoce. Vařte dalších 4-6 minut nebo dokud ovoce nezměkne a voda se nevstřebá.
- Odstavte z ohně. Přikryjte a nechte asi 5 minut odstát.
- Podávejte teplé s případnými dalšími přílohami a mlékem.
Ovesné mléko – recept
Naučte se vyrábět domácí ovesné mléko – recept je totiž velmi snadný. Podle tohoto jednoduchého návodu je ovesné mléko je vždy hladké a krémové – ideální pro přidávání do kávy, ovesné kaše a nebo pro recepty na pečení a další.
Ingredience na ovesné mléko
- 1/2 šálku celých ovesných vloček
- 3 šálky vody
- 2 lžičky javorového sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lžička mořské soli
Postup na ovesné mléko
- Smíchejte ovesné vločky, vodu, javorový sirup, vanilku a sůl v mixéru a mixujte 30 sekund.
- Nad velkou mísu umístěte jemné sítko a mléko sceďte, aniž byste přes sítko protlačili přebytečnou dužinu. Tím vytvoříte krémovější strukturu, která nebude zrnitá ani gumovitá.
- Podle chuti přidejte více javorového sirupu. Přes noc zchlaďte. Pokud chcete ovesné mléko vypít hned, doporučujeme přidat led – jeho chuť je nejlepší, když je dobře vychlazené.
Pečená ovesná kaše – recept
Tento recept na pečenou ovesnou kaši je lahodný snídaňový pokrm, který lze snadno upravit pomocí oblíbených směsí. Je hotová v jedné misce a připravená za 50 minut.
Ingredience na pečenou ovesnou kaši
- 2 šálky staromódních ovesných vloček
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky mořské soli
- 2 šálky mléka (např. neslazené vanilkové mandlové mléko)
- ¼ šálku javorového sirupu
- 1 vejce nebo 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 zralé banány nakrájené na plátky nebo ½ šálku neslazeného jablečného pyré
- 1 a ½ hrnku nasekaných pekanových ořechů, rozdělených nebo podle vlastního výběru (směs ořechů, ovoce a/nebo čokolády)
Postup na pečenou ovesnou kaši
- Předehřejte troubu na 190 °C a postříkejte čtvercovou zapékací misku o rozměrech 20 x 20 cm sprejem na vaření.
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl.
- Přidejte mléko, javorový sirup, vejce, kokosový olej, vanilku a banány. Pečenou ovesnou kaši promíchejte.
Vyzkoušejte také recepty na jáhlovou kaši, pohankovou kaši, ovesné sušenky, domácí ovesné mléko, lívance z ovesných vloček, zdravé banánové muffiny či muffiny se zakysanou smetanou.