Slovo hummus znamená v arabštině cizrna. Dnes si však pod ním většina lidí představí stejnojmennou pomazánku se specifickou chutí.
V tradičním receptu se kromě cizrny do pomazánky přidává sezamová pasta tahini, která spolu s citronovou šťávou dodává jídlu svěží chuť.
Náplň nebo dip
To, že se pomazánka nemusí pouze natírat si uvědomíte už tehdy, když ji využijete místo dipu k hlavnímu jídlu či večeři. Výborně chutná s čerstvou zeleninou – mrkví, okurkou nebo celerem.
Na druhou stranu může hummus posloužit i jako náplň. Naplnit se jím dají rajčata nebo paprika. Díky své konzistenci se používá dokonce i jako zahušťovadlo do polévek a různých omáček.
Poslouží i při grilování
Začátek grilovací sezóny je další příležitost, kde vyzkoušet hummus. Zkuste přimíchat do již připravené marinády pár lžiček pomazánky, a dodáte tak grilovaným pochoutkám výraznou a zároveň medově-hořkou chuť.
Využít se dá také jako náhrada za máslo a své kouzlo neztratí ani na opečeném chlebu či bramboráku.
Experimenty
Je to téměř nepředstavitelné spojení. Hummus na domácí pizze. Výsledek vám ale vyrazí dech a chuťové pohárky se budou určitě radovat.
Stačí přitom namísto rajčatového protlaku použít ve stejném množství pomazánku. Navrch nastrouháme sýr a naskládáme kousky zeleniny.
Se zeleninou si však hummus rozumí v jakékoli podobě a úpravě. Klidně tyto dvě přísady pouze smíchejte na rozpálené pánvi s olejem, čímž připravíte za pár minut chutné zeleninové lečo plné vitamínů.
Zdraví pro každého
Hummus je zajímavý zejména pro svou specifickou chuť. Díky svému složení je také velmi zdravý. Tato chutná pomazánka zásobí tělo vápníkem a potřebnými bílkovinami. Neobsahuje navíc žádné konzervanty, cholesterol či lepek, díky čemuž je vhodná i pro alergiky.