Nasi Goreng je oblíbená indonéská smažená rýže s trochou masa a cibulí, která se tradičně podává se smaženým vejcem.
Ingredience
Na kuřecí maso
- 1 lžíce oleje
- 150 g kuřecích prsou, nakrájených na tenké plátky
- 1 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
Na rýži
- 1 a 1/2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička červené chilli papričky, jemně nasekané
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 3 hrnky vařené bílé rýže, den staré, vychladlé
- 2 lžíce kecap manis (sladká sójová omáčka)
- 2 lžičky krevetové pasty, nepovinné
Přílohy
- 4 vejce, smažená podle chuti
- 1 jarní cibulka
- Rajčata a okurky nakrájené na klínky/kousky
- Smažená šalotka (nepovinné)
- Klíny limetky
Postup
- Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte na prudkém ohni olej. Přidejte chilli a česnek, míchejte 10 sekund a přidejte cibuli, smažte 1 minutu.
- Přidejte kuře, vařte, dokud z větší části nezbělá, pak přidejte 1 lžíci kecap manis a vařte další 1 minutu nebo dokud není kuře z větší části propečené a trochu zkaramelizované.
- Přidejte rýži, 2 lžíce kecap manis a krevetovou pastu, pokud ji používáte. Za stálého míchání vařte 2 minuty, dokud se omáčka nezredukuje a zrnka rýže nezačnou karamelizovat.
- Podávejte ozdobené přílohami podle výběru (zelená cibulka, červené chilli, smažená šalotka, okurka, rajčata) a sázeným vejcem.