Naprosto dokonalá bramborová polévka

Bramborové polévkyHoubové polévkyKrémové polévkyPolévky
Bramborová polévka

Bramborová polévka je rozhodně na jídelníčku na tento víkend… venku je takový mráz, že budete potřebovat horkou polévku. Proč nevyzkoušet krémovou bramborovou polévku, na níž existuje hned několik receptů?

Pokud jste sami uprostřed chladného období (nebo i když nejste), tuto krémovou bramborovou polévku vychutnáte stejně jako my. Přečtěte si několik receptů, jak se připravuje nejlepší bramboračka.

Bramborová polévka

Bramborová polévka nesmí být příliš krémová, bez rozdílů ve struktuře. Nesmí být ani příliš hrudkovitá. Ze všech různých druhů brambor bychom pro přípravu této polévky doporučili použít brambory Russet. Mají vysoký obsah škrobu, což znamená, že pomohou polévku zahustit.

Houbová polévka – klasická bramboračka

Mezi další ingredience patří cibule, mrkev a celer. Pak se přidá kuřecí vývar, trochu mouky a mléka a nakonec hustá smetana. Pro chuť se přidá sůl a pepř. Do polévky lze přidat i houby a vytvořit tak klasickou bramboračku se sušenými houbami, která potěší milovníky hub.

Mezi oblíbené polévky, mimo houbovou polévku, patří také rajská polévka s rýží, hrachová polévka, klasická čočková polévka a hrstková polévka.

Zdravotní přínosy brambor

Brambory obsahují antioxidanty a prospěšné vitaminy a minerály, včetně vitaminu C, B6 a draslíku. Studie spojují brambory a jejich živiny s řadou působivých zdravotních účinků, včetně lepší kontroly hladiny cukru v krvi, snížení rizika srdečních onemocnění a vyšší imunity. Mohou také zlepšovat zdraví trávicího traktu a bojovat proti příznakům stárnutí.

Brambory jsou také poměrně syté, což znamená, že vám mohou pomoci zhubnout, protože potlačují pocity hladu a chutě na jídlo. Celkově lze říci, že brambory jsou v umírněné míře skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Jsou také přirozeně bezlepkové, což znamená, že si je může dopřát téměř každý.

Krémová bramborová polévka – recept

Snadná a chutná bramborová polévka – recept, který lze připravit v jednom hrnci. Je plná slaniny a smetanových brambor a patří mezi oblíbená jídla.

Ingredience na krémovou bramborovou polévku

  • 6 proužků (nevařené) slaniny nakrájené na malé kousky
  • 3 lžíce nesoleného nebo soleného másla
  • 1 střední žlutá cibule nakrájená nadrobno (asi 1,5 šálku/200 g)
  • 3 velké stroužky česneku mleté
  • ⅓ šálek hladké mouky (42 g)
  • 1 kg zlatých brambor oloupaných a nakrájených na kousky ne větší než 2,5 cm (asi 6 velkých brambor)
  • 4 šálky kuřecího vývaru (945 ml)
  • 2 šálky mléka (475 ml)
  • ⅔ šálek tučné smetany (155ml)
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička mletého pepře
  • ¼ – ½ lžičky ancho chilli prášku
  • ⅔ kelímek zakysané smetany (160 g)
  • drcený sýr čedar, pažitka a další zakysaná smetana a slanina na ozdobu – volitelně

Postup na krémovou bramborovou polévku

  1. Kousky slaniny vložte do velké holandské trouby nebo hrnce na polévku a vařte, dokud slanina nezkřehne a nezhnědne. Kousky slaniny vyjměte a dejte stranou, tuk nechte v hrnci.
  2. Přidejte máslo a nakrájenou cibuli a vařte na mírném ohni, dokud cibule nezměkne, 3 až 5 minut.
  3. Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
  4. Přísady v hrnci zasypte moukou a promíchejte dohladka (v případě potřeby použijte metličku).
  5. Do hrnce přidejte na kostičky nakrájené brambory spolu s kuřecím vývarem, mlékem, hustou smetanou, solí, pepřem a ancho chilli. Dobře promíchejte.
  6. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory po propíchnutí vidličkou nezměknou, asi 10 minut.
  7. Snižte teplotu na minimum a přibližně polovinu polévky přendejte do mixéru (pozor, bude horká!) a rozmixujte na hladké pyré (polovina je asi 5 šálků polévky, ale stačí odhadnout množství. Můžete také použít ponorný mixér).
  8. Vraťte polévkové pyré do hrnce, přidejte zakysanou smetanu a odložené kousky slaniny a dobře promíchejte.
  9. Před podáváním nechte polévku 15 minut povařit.
  10. Polévku doplňte zakysanou smetanou, slaninou, sýrem čedar nebo pažitkou. Vychutnejte si!
Krémová bramboračka patří mezi oblíbená jídla.

Recept na bramborovou polévku s houbami

Tato jednoduchá houbová polévka je zahuštěná trochou brambor, takže je vydatná, lahodná a snadno připravitelná. Má dostatečně hustou konzistenci, aby byla sytá, ale přitom se obejde bez smetany. Nebojte se použít jakýkoli druh hub, který máte rádi, ať už hříbky, shiitake, portobello či jiné, a připravte si horkou bramborovou polévku s houbami.

Ingredience na bramborovou polévku s houbami

  • 450 g žampionů nebo hub dle výběru
  • 2 lžíce nesoleného másla nebo olivového oleje
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli a další podle chuti
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 450 g brambor
  • 1/4 šálku suchého sherry
  • 6 šálků kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup na bramborovou polévku s houbami

  1. Houby opláchněte a osušte. Odřízněte a vyhoďte zaschlé konce stonků. Houby nahrubo nakrájejte.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej na středním plameni. Zvyšte teplotu na maximum a přidejte houby a sůl. Za častého míchání vařte, dokud houby nepustí tekutinu a nezačnou hnědnout, asi 5 minut.
  3. Mezitím nakrájejte cibuli a česnek. Přidejte cibuli k houbám a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  4. Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte brambory.
  5. Přidejte do hrnce sherry a za stálého míchání vařte asi 2 minuty.
  6. Přidejte brambory a vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby se udržoval stálý var, a vařte, dokud není všechna zelenina extrémně měkká, asi 10 minut.
  7. Pomocí ručního mixéru polévku zcela rozmixujte. Nebo ji po částech opatrně rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu. V každém případě polévku zpracovávejte mnohem déle, než si myslíte, že je nutné – alespoň 2 až 3 minuty pro každou dávku, abyste získali mimořádně hladkou strukturu.
  8. Podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř.
  9. Polévku podávejte horkou, ozdobenou podle chuti například čerstvě nasekanou petrželkou, pažitkou nebo tymiánem.
  10. Tato polévka vydrží v chladničce přikrytá až 5 dní. Tuto bramborovou houbovou polévku můžete také zmrazit na 3 až 4 měsíce.

Pára se v mixéru rychle rozpíná a může způsobit, že se ingredience rozprsknou všude kolem nebo se popálí. Abyste tomu zabránili, naplňte mixér pouze do jedné třetiny, odvzdušněte horní část a během mixování jej přikryjte složenou kuchyňskou utěrkou.

Kombinace hub může být chuťově výrazná.

Recept na nejlepší bramboračku s houbami

Nejlepší bramboračka s houbami je ideální pro chladnější dny v polévkové sezóně. Tato bramboračka s houbami se spoustou brambor, česneku a bylinek, je uvařená za 35 minut.

Ingredience na nejlepší bramboračku

  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 225 g celých žampionů baby bella, nakrájených na tenké plátky
  • 170 g kloboučků žampionů portabello, nakrájených na kostičky
  • 3 velké brambory Russet, nakrájené na kostičky
  • 1/2 žluté cibule, mletá
  • 3 stroužky česneku, utřené
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžíce soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 900 g zeleninového vývaru
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 bobkový list

Postup na nejlepší bramboračku

  1. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozpusťte máslo na mírném ohni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte houby, brambory a cibuli. Za pravidelného míchání smažte 10 minut.
  2. Po 10 minutách přidejte koření a česnek. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  3. Vmíchejte mouku a míchejte, dokud se neobalí. Vařte ještě 1 minutu.
  4. Podlijte vínem. Promíchejte a seškrábněte připálené nebo zkaramelizované kousky.
  5. Do hrnce přidejte vývar, hustou smetanu a bobkový list. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  6. Přiveďte k varu a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou.
  7. Vyjměte bobkový list. Ochutnejte houbovou polévku a podle potřeby upravte množství soli a pepře.
Nejlepší bramboračka je skvělá pro chladné dny.

Polévka bramboračka bez hub – recept

Bramboračka bez hub vyžaduje trochu úsilí, ale stojí za to. Ti, kteří nechtějí použít slaninu, můžou ji nahradit 1/4 šálku rozpuštěného másla sádlem a pokračujte v receptu. Bramboračku bez hub připravíte za 45 minut.

Ingredience na bramboračku bez hub

  • 450 g nakrájené slaniny
  • 2 stonky celeru nakrájené na kostičky
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 8 oloupaných a na kostičky nakrájených brambor
  • 4 šálky kuřecího vývaru nebo tolik, aby pokryl brambory
  • 3 lžíce másla
  • ¼ šálku hladké mouky
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého koriandru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na bramboračku bez hub

  1. Slaninu vložte do holandské trouby a za občasného otáčení ji na středním plameni smažte 5 až 10 minut, dokud rovnoměrně nezhnědne. Kousky slaniny nechte okapat na papírových utěrkách. Slijte všechnu slaninu kromě 1/4 šálku tuku.
  2. Celer a cibuli vařte ve vyhrazeném slaninovém tuku, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut. Vmíchejte česnek a vařte 1 až 2 minuty.
  3. Přidejte brambory nakrájené na kostky a promíchejte. Smažte 3 až 4 minuty. Vraťte slaninu na pánev a přidejte tolik kuřecího vývaru, aby byly brambory jen zakryté. Přikryjte a vařte, dokud brambory nezměknou, 15 až 20 minut.
  4. Mezitím na samostatné pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty. Vmíchejte smetanu, estragon a koriandr.
  5. Směs smetany přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne, asi 5 minut. Přidejte smetanovou směs k bramborové směsi a promíchejte.
  6. Asi 1/2 polévky přelijte do mixéru a rozmixujte na pyré. Vraťte ji do holandské trouby. Podle chuti upravte koření.
  7. Podávejte horkou a pochutnejte si na bramboračce bez hub.
Příprava bramboračky nezabere ani hodinu.

Staročeská bramboračka – bramboračka se sušenými houbami – recept

Toto je recept na staročeskou bramboračku, bramboračku se sušenými houbami. Je to tradiční, staročeská bramboračka plná kořenové zeleniny, hub a dalších zdravých ingrediencí.

Ingredience na staročeskou bramboračku – bramboračku se sušenými houbami

  • 3 cibule střední
  • 1 mrkev velká
  • 100 g kořene celeru
  • 1 kořen petržele střední
  • 4 brambory střední
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub, ideálně evropských druhů plus 1 a 1/4 šálku vody na namočení
  • ¾ tyčinky nesoleného másla (85 g)
  • ⅓ šálku hladké mouky (40 g)
  • 5 šálků vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce čerstvé petrželky
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • sůl

Postup na staročeskou bramboračku – bramboračku se sušenými houbami

  1. Očistěte a oloupejte zeleninu (mrkev, kořen petržele, celer, brambory) a nakrájejte ji na půlcentimetrové kostky. Česnek oloupejte a nasekejte. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Sušené houby namočte do 1 ¼ šálku vody, přiveďte k varu a mírně vařte asi 10 minut. Houbový vývar si uschovejte na později.
  3. Nahřejte holandskou troubu nebo hrnec se silným dnem na polévku na střední teplotu a rozpusťte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu (mrkev, kořen petržele, celer – cibuli zatím ne).
  4. Zeleninu za občasného míchání smažte, dokud lehce nezezlátne (5-8 minut). Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte 5 minut.
  5. Snižte teplotu na třetinu a začněte připravovat jíšku. Přidejte k zelenině mouku a smažte asi minutu, dokud se zelenina neobalí moukou a lehce nezezlátne. Často míchejte, aby se mouka nepřipálila. Přidejte drcený kmín a mletý pepř a promíchejte.
  6. Přidejte asi šálek vody nebo zeleninového vývaru a šlehejte, abyste zabránili vzniku hrudek. Přidejte zbývající tekutinu a promíchejte. Podle chuti osolte, zvyšte teplotu, přikryjte a přiveďte k varu.
  7. Jakmile se polévka začne vařit, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte 10 minut doměkka. Poté přidejte nasekaný česnek, namočené houby a asi 1 šálek vývaru. Snižte teplotu a nechte přikryté vařit asi 5-7 minut, nebo dokud brambory nezměknou.
  8. Posledním krokem je přidání sušené majoránky. Před přidáním majoránku rozetřete prsty, aby se uvolnily její éterické oleje. Vařte ještě 1 minutu a poté sundejte bramboračku z ohně.
  9. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte lžíci nasekané čerstvé petrželky a vychutnejte si staročeskou bramboračku se sušenými houbami.
Staročeskou bramboračku lze připravit i bez hub.

Tato klasická staročeská bramboračka je velmi sytá a lze ji podávat jako první chod k lehkému obědu nebo jako samostatné jídlo s krajícem čerstvého křupavého chleba. Pro pěknou prezentaci a trochu více chuti ozdobte každou misku polévky nasekanou zelenou petrželkou.

Zbyly vám brambory a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte recepty na kuřecí směs s bramboráky, zapečené francouzské brambory, bramborové placky nebo bramborové noky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang