Napoleonské řezy, Mille Feuille, žloutkové řezy, millefoi. Tato báječná sladkost s lahodným krémem je velice oblíbená. Naučte se s námi připravit si domácí napoleonské řezy mille feuille.
Co jsou napoleonské řezy mille feuille?
Mille-feuille, známé také pod názvy napoleonské řezy, vanilkové řezy nebo pudingové řezy, je dezert z těsta pokrytý krémem.
Tradičně se mille-feuille skládá ze tří vrstev listového těsta, které se střídají se dvěma vrstvami cukrářského krému. Vrchní vrstva těsta se upravuje různými způsoby: někdy se polévá šlehačkou nebo se může posypat moučkovým cukrem, kakaem, cukrářskou drobenkou nebo plátky mandlí.
Může se také polévat samotnou polevou nebo fondánem, případně střídavě bílými a hnědými nebo jinak barevnými pruhy polevy, např. s máslovým vanilkovým krémem.
Mille feuille si můžete dopřát nejen v kavárně nebo cukrárně. Napoleonské řezy si můžete bez obav připravit i v klidu vašeho domova.
Pokud byste měli chuť na kokos, vyzkoušejte rychlé kokosky!
Mille feuille recept
Napoleonské řezy mille feuille si můžete připravit různými způsoby. Vyzkoušet můžete třeba tento osvědčený mille feuille recept.
Ingredience na mille feuille recept
Na krém:
- 2 šálky plnotučného mléka
- 1/2 vanilkového lusku, podélně rozpůleného
- 6 žloutků
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 šálku kukuřičného škrobu
- 1 lžíce nesoleného másla
Na těsto:
- 1 balení listového těsta (můžete použít i domácí listové těsto)
- 3 šálky moučkového cukru
- 2 lžičky vanilky
- 1/4 šálku mléka
- 1/4 šálku kakaového prášku
Na smetanu:
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
Mille feuille recept
- Rozkrojte vanilkový lusk uprostřed a lžičkou vyškrábněte semínka. Mléko a vanilková semínka přelijte do středně velkého hrnce a postavte na středně silný oheň.
- Za občasného šlehání přiveďte k varu, poté ihned vypněte oheň a nechte 15 minut odstát.
- V míse vyšlehejte cukr a kukuřičný škrob, přidejte žloutky a šlehejte, dokud nebude hmota světlá a nadýchaná.
- Přišlehejte 1/4 šálku horkého mléka, dokud se nespojí. Přišlehejte zbývající horkou mléčnou směs, přičemž si ponechte hrneček.
- Směs přelijte přes sítko zpět do kastrůlku. Vařte na středním plameni za stálého šlehání, dokud nezhoustne a pomalu se nezačne vařit.
- Odstavte z ohně a vmíchejte máslo. Nechte mírně vychladnout.
- Přikryjte plastovou fólií a lehce ji přitlačte k povrchu, aby se nevytvořila slupka.
- Chlaďte alespoň 2 hodiny nebo dokud nevychladne.
- Listové těsto nechte asi 45 minut rozmrazit na kuchyňské lince a poté jeden plát rozložte na lehce pomoučněnou plochu. Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vyválejte těsto na tenký plát a poté nožem nebo nožem na pizzu nakrájejte obdélníky.
- Plech vyložte pergamenovým papírem a první várku obdélníků položte asi 5 cm od sebe. Na ně položte další pergamenový papír a poté je přikryjte dalším plechem.
- Pečte asi 11 minut a v polovině pečení plech otočte. Vyjměte je z trouby a přeneste na mřížku, aby vychladly. Postup opakujte s 1/2 zbývajícího listu listového těsta na další obdélníky. V případě potřeby můžete okraje začistit ostrým nožem.
Millefoie – recept
Napoleonské řezy mille feuille jsou někdy také nesprávně nazývány millefoie. Přestože váš vyhledávač určitě bude pojem millefoie znát, je lepší používat správný název mille feuille.
Ingredience na millefoie
Na těsto na náplň:
- 750 g mraženého listového těsta
- 3 šálky krému do pečiva
- 1/2 šálku tučné smetany, ušlehané
- 2 lžíce hladkém mouky
Na polevu a ozdobu:
- 80 g hořké čokolády, rozpuštěné
- 2 velké bílky, pokojová teplota
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 350 gramů moučkového cukru
Millefoie recept
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rozmrazte listové těsto.
- Na lehce pomoučeném povrchu jemně rozválejte listové těsto na podlouhlý obdélník o tloušťce tenkého kartonu. Ostrým nožem nakrájejte těsto na tři stejně velké díly.
- Přeneste těsto na plech (nebo plechy) vyložený pergamenovým papírem a těsto po celé ploše propíchejte vidličkou.
- Těsto přikryjte dalším listem pergamenového papíru a navrch položte plech nebo závaží na koláče, aby se těsto při pečení zatížilo.
- Zatížené těsto pečte v případě potřeby po částech asi 18 až 20 minut nebo dokud těsto nezíská sytě zlatohnědou barvu. Na posledních asi 5 minut pečení lze odstranit závaží a horní vrstvu pergamenového papíru, aby těsto lépe křupalo.
- Upečené vrstvy těsta přeneste na mřížky, aby zcela vychladlo.
- Pokud upečené vrstvy těsta vypadají nerovnoměrně, budete mít možnost po sestavení těsta okraje oříznout, aby vypadaly jednotně.
- Začněte rozdělením poloviny krému na jednu vrstvu upečeného listového těsta.
- Navrch položte další vrstvu těsta a jemně ji přitlačte, aby přilnula k těstovému krému. Na druhou vrstvu těsta rozetřete zbývající těstový krém, přiklopte třetí vrstvou těsta a opět jemně přitlačte.
- Čokoládu rozpusťte v hrnci na velmi mírném ohni a přelijte ji do cukrářského sáčku nebo zdobicí trubičky s jemnou kulatou špičkou. Můžete také použít malý plastový sáček s propíchnutým nebo ustřiženým rohem, abyste vytvořili malý otvor.
- Pomocí stojícího mixéru nebo ručním mixováním připravte královskou polevu šleháním bílků, citronové šťávy a moučkového cukru na nízkém stupni, dokud není směs velmi hladká a lesklá. To by mělo trvat nejméně 7 až 10 minut.
- V případě potřeby přidejte více moučkového cukru nebo vody, abyste dosáhli takové konzistence, že když se poleva ze šlehačů vrátí zpět do mísy, bude krátce sedět na povrchu polevy, než se opět ponoří.
- Polevu ihned nalijte na horní vrstvu sestaveného těsta a pomocí stěrky ji rovnoměrně rozetřete po celém povrchu. Část polevy může odkapávat přes okraje.
- Než poleva ztuhne, rychle ji pokapejte čokoládou v rovnoměrně rozmístěných rovnoběžných čarách. Nebojte se, že část čokolády překape přes okraje nebo že linie budou vypadat nedbale. Po oříznutí okrajů bude vzhled velmi hezký.
- Přetáhněte špičku tenkého ostrého nože přes čáry čokolády a rovnoměrně je rozmístěte od jedné strany těsta ke druhé; postupujte nejprve jedním směrem a pak opačným směrem, abyste vytvořili chevronový vzor. Vznikne tak nejklasičtější ozdobný vzor mille-feuille.
- Před ořezáváním okrajů nebo krájením na jednotlivé porce uložte sestavené mille-feuille do chladničky alespoň na dvě hodiny, nebo pokud máte nedostatek času, nechte je alespoň 30 minut zmrazit.
Pravé žloutkové řezy – recept
Zamilovali jste si při návštěvě cukrárny pravé žloutkové řezy? Proč si je nepřipravit doma?
Ingredience na pravé žloutkové řezy
- 2 balení listového těsta
- 4 žloutky
- 6 lžic krupicového cukru
- 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 1 a 1/4 hrnku mléka
Na polevu:
- 1/2 hrnku cukru moučky
- 2 lžíce štávy z citronu
- 4 lžíce marmelády nebo džemu dle chuti
- 1 lžíce rumu
Pravé žloutkové řezy – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Oba pláty listového těsta rozválejte, položte na plech a pečte 15-20 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Po vychladnutí pláty oddělete, první plát ponechte na plechu.
- Žloutky s cukrem ušlehejte do světlé pěny. Opatrně přimíchejte kukuřičný škrob a hladkou mouku.
- Ve vodní lázni zahřejte mléko téměř k bodu varu a poté po částech přilévejte do žloutkové směsi. Směs vraťte do vodní lázně a za stálého šlehání nechte zhoustnout.
- Vzniklou směsí potřete plát těsta na plechu a položte na něj druhý plát. Přikryjte utěrkou nebo pečicím papírem, položte na pláty vhodné závaží a ponechte v chladu 2-4 hodiny.
- Prosátý moučkový cukr smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte po troškách rum a menší množství horké vody, vyšlehejte dohladka a nechte stranou.
- Vyjměte zatížené pláty z ledničky. Odstraňte závaží a na horní plát opatrně rozetřete džem. Ten následně potřete směsí moučkového cukru, šťávy a rumu. Nechte ztuhnout v ledničce – klidně přes noc.
- Po ztuhnutí můžete krájet a podávat.
Žloutkové řezy z listového těsta – recept
Připravte si s námi vynikající žloutkové řezy z listového těsta, po kterých se u vás doma určitě jen zapráší.
Ingredience na žloutkové řezy z listového těsta
Na těsto:
- 1 balení listového těsta
- 1 lžíce (15 ml) mléka
- 1 lžička (5 ml) cukru
Na krém:
- 2 šálky (500 ml) mléka
- 1 vanilkový lusk
- 2/3 šálku (150 ml) cukru
- 1/3 šálku (75 ml) mouky
- 2 vejce
Na šlehačku:
- 1 šálek (250 ml) 35% smetany ke šlehání
- 1/4 šálku (60 ml) cukru
- 1/2 čajové lžičky (2,5 ml) vanilkového extraktu
Na polevu:
- 1 šálek (250 ml) moučkového cukru
- 2 až 3 lžičky (10 až 15 ml) vody
- 1/2 čtverečku (30 g) čokolády
Žloutkové řezy z listového těsta – postup
- Pečicí plech vyložte pergamenovým papírem.
- Listové těsto rozválejte na 3 mm silný obdélník o rozměrech 40 x 20 cm. Těsto položte na plech a dejte na 30 minut do chladničky.
- S roštem ve střední poloze předehřejte troubu na 200 °C.
- Celý povrch těsta propíchejte vidličkou. Potřete mlékem a posypte cukrem. Pečte asi 15 minut. Nechte vychladnout.
- Do malého hrnce nalijte mléko. Špičkou nože odstraňte semínka z vanilkového lusku a přidejte je do mléka. Mléko jemně zahřívejte, dokud se nevaří.
- V hrnci smíchejte cukr a mouku. Přidejte vejce a šlehejte, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Do vaječné směsi zašlehejte trochu horkého mléka a poté pokračujte se zbývajícím mlékem. Vařte na mírném ohni za stálého šlehání.
- Při prvním varu stáhněte z ohně. Přendejte do mísy a přímo na horký krém položte plastovou fólii. Nechte vychladnout.
- Uchovávejte v chladničce do úplného vychladnutí, přibližně 3 hodiny.
- V míse vyšlehejte smetanu, cukr a vanilku. Uchovávejte v chladu.
- Upečený a vychladlý obdélník listového těsta rozkrojte příčně na 3 stejné proužky. První pruh těsta potřete krémem a přikryjte druhým pruhem těsta. Navrch naneste šlehačku a přiklopte posledním proužkem listového těsta. Vrchní část mille-feuille potřeme polevou.
- Čokoládu rozpustíme v mikrovlnné troubě. Čokoládu nalijte do malého kornoutku ve tvaru pergamenu a odstřihněte špičku.
- Na polevu nakreslete rovné čáry a poté nožem přejeďte v opačném směru, abyste vytvořili mramorový vzor.
- Podávejte vychlazené a uchovávejte v chladu.
Žloutkový krém – recept
Těsto i polevu zvládáte, avšak nevíte si rady s přípravou žloutkového krému? Máme pro vás perfektní návod na domácí žloutkový krém.
Žloutkový krém ingredience
- 200 ml tučné smetany
- 700 ml plnotučného mléka
- 4 velké žloutky
- 3 lžíce kukuřičné mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Žloutkový krém postup
- Smetanu a mléko dejte do velké pánve a opatrně přiveďte k bodu varu. Mezitím ve velké míse vyšlehejte žloutky, kukuřičnou mouku, cukr a vanilku.
- Za stálého šlehání postupně přilévejte horkou mléčnou směs k cukrové směsi.
- Vymažte hrnec a směs do něj vlijte zpět. Mírně zahřívejte a míchejte vařečkou, dokud krém nezhoustne, ale nenechte vytvořit hrudky.