Rychlý recept na nakládané jalapeños 

Zeleninové přílohy

Ingredience

  • 0,2 kg jalapeños
  • 1 červená paprika
  • 1 šálek jablečného octa (nebo bílého vinného octa či bílého destilovaného octa)
  • 1 šálek vody
  • 2 lžíce medu nebo cukru dle výběru
  • 2 oloupané a rozmačkané stroužky česneku
  • 1 lžička soli

Postup

  • Krok 1 – Nejprve si připravte papričky. Vezměte si rukavice, abyste si nespálili prsty. Pro méně pálivé papričky odstraňte před krájením pomocí příborového nože blány a semínka papriček. Nakrájejte na tenké plátky pomocí mandolíny nebo kuchařského nože. Pokud se stále obáváte, že papričky budou příliš pálivé, dejte je do cedníku a přelijte tekoucí vodou, abyste odstranili zbylá semínka. Odřízněte vrchní část papriky a odstraňte semínka a blány. Papriku nakrájejte.
  • Krok 2 – Smíchejte připravené papriky a rozmačkaný česnek ve skleněné nádobě o objemu 830 ml nebo větší. V malém hrnci smíchejte ocet, vodu, med a sůl. Směs přiveďte na sporáku k varu a občas zamíchejte, aby se sladidlo v tekutině rozpustilo. Odstavte z ohně a opatrně přelijte tekutinu přes papriky. Pomocí nože na máslo papriky pokropte, aby se všechny vešly a nezůstaly v nich skryté vzduchové kapsy.
  • Krok 3 – Nechte papričky ve sklenici vychladnout na pokojovou teplotu, poté je zašroubujte víčkem a uložte do chladničky. V závislosti na tom, jak tenké plátky jste nakrájeli, mohou být papriky připravené k okamžité konzumaci nebo mohou potřebovat několik dní v chladničce, než budou chutnat zcela naložené. Nejlepší jsou relativně čerstvé, ale dobře vydrží alespoň měsíc.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang