Ingredience na 4 burgery:
- 500 g hovězího vyzrálého mletého masa
- 1 malá cibule, nasekaná najemno
- 1 lžička dijónské hořčice bez cukru
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 4 vrchovaté lžíce ghí, změklého
Dále:
- 1 1/2 avokáda, sůl, pepř, limeta, koriandr
- 50 g pecorina
- pár lžic domácího cibulového chutney – nutno připravit předem
Jak na to?
Výroba domácího burgeru je prostá. Maso si osušte kuchyňským papírem a přendejte ho do mísy. Vsypte k masu nasekanou cibuli, hořčici, petrželku, sůl, pepř, papriku a změklé ghí a svižně propracujte rukama do hladké směsi.
Vytvarujte si 4 velké hamburgery o výšce cca 3-4 cm, které si vložte na tác a zakryjte potravinovou fólií a dejte je ztuhnout do lednice. Před tím, než je budete dávat na gril (případně pánev), tak je potřete lehce olivovým olejem a opékejte z každé strany zhruba 4 minuty.
Nechte je poté před podáváním takové 3 minutky odpočinout. Mezitím, co bude maso v lednici tuhnout, si připravte avokádový dip. Rozmačkejte vidličkou jedno a půl avokáda, vymačkejte do něho šťávu z půl limety a přimíchejte sůl, pepř dle chuti.
Přidejte také nasekaný koriandr. Na pecorinové chipsy si nastrouhejte nahrubo 50 g pecorina. Troubu předehřejte na 180 °C. Na plech vyloženým pečícím papírem začněte tvořit lžící/rukama kolečka ze sýru o stejném poloměru, jako máte připravené maso.
Dbejte na to, aby byla sýrová vrstva všude stejně vysoká. Pečte přibližně 8-10 minut dokud lehce nezezlátnou. Nechte vystydnout na pečícím papíru do servírování.
Servírování: Na salát nandejte avokádový dip, na něj položte maso, na to navrstvěte cibulové chutney a dovršte pecorinovým chipsem. Dozdobte případně další zeleninou.
Redakce Receptik.cz