Lokše jsou v podstatě pouze z brambor a samotné nemají výraznou chuť. Právě proto jsou tak vděčným základem pro nejrozmanitější nádivky.
Upečené a omaštěné lokše můžete naplnit slanými i sladkými nádivkami, které z nich udělají typický podzimní pamlsek. Stačí si vybrat tu správnou a z tradičního receptu vznikne pochoutka, které se nebudete moci nabažit.
Sýr, špenát nebo pouze pomazánka
Směs z taveného sýra, másla a smetany osloví v lokši každého milovníka jídla. Má nakyslou chuť, jejíž intenzitu si můžete přizpůsobit podle sebe. Super chuťovou tečkou na závěr je pokrájená cibulka, pepř a trocha hořčice.
Zdravější, ale stejně chutnou alternativou slané nádivky, je rozmixovaný špenát s riccotou. Tyto zdravé pochoutky výborně doplňuje pokrájený stroužek česneku, strouhanka a špetka soli. Naplněnou lokši servírujeme s čerstvou nebo gratinovanou zeleninou.
Nejjednodušší variantou nádivky však zůstává pomazánka. V lokších skvěle vynikají rostlinné pomazánky s příchutí Hummus nebo Paštiková. Díky tomu, že neobsahují žádný cholesterol ani konzervační látky, se při plnění oblíbených lokší nemusíte nijak omezovat.
Na sladko je nejlepší mák a ořechy
Fajnšmekři, kteří chtějí jídlo připravit na sladko, mohou zkusit kombinace s mákem nebo mletými ořechy a spojit je s povidly a džemem.
S mákem nejlépe ladí klasická povidla, nejlepší volbou při ořeších je meruňkový nebo pomerančový džem. Mák a ořechy do džemu buď přímo vmícháváme, nebo jimi lokši spolu s moučkovým cukrem pouze jemně posypeme.
Chutná lokše trochu jinak
Experimentovat nemusíte jen s náplněmi. Netradičně a zajímavě můžete připravit i lokšové těsto. Kromě uvařených brambor a hladké mouky do něj přidejte také nastrouhanou mrkev nebo jinou zeleninu.
V tomto případě je vhodnou nádivkou kysané zelí s kousky tofu. Tyto ingredience chuť připraveného těsta nepřekryjí, ale naopak ho skvěle doplní.