Recept na smaženou mozzarellu je velice populární v zámoří, kde se dají koupit přímo tyčinky z mozzarelly, případně mozzarella na strouhání v bloku. Tu u nás nejspíše neseženete, ale i běžná mozzarella vám poslouží.
Mozzarellu je lepší dát na chvíli dát do mrazáku, aby se vám s ní lépe pracovalo. Jakmile je dost tuhá, nakrájejte ji na tyčinky nebo hranolky podle vaší chuti, stejně dobře budou fungovat i jen plátky.
Požadované tvary obalte v klasickém trojobalu z mouky, vajíčka a a strouhanky a smažte v klasické nebo horkovzdušné fritéze, případně ji můžete i péct v troubě.
A pokud jste milovníky smažených pokrmů, zkuste si připravit i některý z těchto receptů:
- Smažené kuřecí stripsy
- Smažený pstruh
- Smažené krevety
- Smažené kukuřičné chlebíčky
- Nejlepší smažené žampiony
Recept na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky
Máte naplánované setkání s přáteli a chcete připravit jako pohoštění něco opravdu opravdu výjimečného? Potom vyzkoušejte smažené sýrové tyčinky z mozzarelly s domácí tatarkou nebo jiným oblíbeným dipem. Budou všem zaručeně chutnat.
Ingredience na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky
- 1 velké vejce
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek strouhanky
- 2-3 balení mozzarelly
Na domácí tatarku
- 300 ml majonézy
- 1 kyselá okurka
- ¼ cibule
- 1 lžička bílého vína
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl
- mletý černý pepř
Postup na nadýchané smažené mozzarellové tyčinky
- Vyložte plech na pečení voskovaným papírem. V široké mělké míse lehce rozšlehejte vejce. V druhé mělké míse smíchejte italské koření, sůl a strouhanku.
- Ponořte tyčinky mozzarelly do rozšlehaného vejce a zcela ji obalte. Ponořte tyčinky do misky se strouhankou a zcela ji obalte.
- Přeneste je na plech vyložený voskovaným papírem a seřaďte je tak, aby se nedotýkaly. Zamrazte minimálně na 1/2 hodiny, maximálně na 1 hodinu.
- Poté tyčinky mozzarelly vytáhněte z mrazáku, namočte je do vajíčka a poté do směsi strouhanky a zmrazte je na další minimálně 1/2 hodiny, maximálně 1 hodinu.
- Připravte si tatarku. Cibuli i okurku nakrájíme nadrobno. K nim přidáme majonézu, bílé víno a dijonskou hořčici. Zamícháme a osolíme a opepříme.
- Horkovzdušnou fritézu nastavte na 200 °C. Nastříkejte koš fritézy a mozzarellové tyčinky nepřilnavým sprejem na vaření. Smažte mozzarellové tyčinky (v dávkách, pokud je to žádoucí nebo nutné, podle prostoru) po dobu 6 až 8 minut, dokud nebude vnější strana zlatavá a křupavá.
- Vyndejte z fritézy, nechte vychladnout jen tak dlouho, abyste si nespálili jazyk, a ihned jezte.
Obalovaná mozzarella – recept
Obalované mozzarella tyčinky podáváme jako výbornou chuťovku k různým příležitostem nebo jako alternativu oblíbeného klasického smaženého sýra.
Ingredience na obalovanou mozzarellu
- 1 balení mozzarelly
- 1 vejce
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky strouhaného parmazánu
- volitelně k dochucení: bazalka, oregano, petrželová nať, sladká mletá paprika
Postup na obalovanou mozzarellu
- Mozzarellu nakrájíme na tyčinky a minimálně 30 minut před přípravou je dáme do mrazáku.
- Do tří misek si připravíme vejce, mouku a směs ze strouhanky, parmezánu, oregana, bazalky, petrželové nati a červené papriky. Do směsi můžeme přidat i chilli koření.
- Zmraženou mozzarellu obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a směsi ze strouhanky, parmazánu a koření. Tento postup zopakujeme ještě jednou, abychom předešli tomu, že se mozzarella na plechu rozteče.
- Obalené tyčinky položíme na plech s alobalem a trochou olivového oleje, můžeme použít i pečící papír.
- Mozzarella tyčinky pečeme 10 minut při teplotě 200 °C. Po 5 minutách tyčinky otočíme.
Recept na tyčinky z mozzarelly
Tyčinky z mozzarelly připravíte snadno a rychle a když k nim přidáte tento domácí dip s uzenou paprikou, budete za hvězdy každého letního pikniku.
Ingredience na tyčinky z mozzarelly
- 250 g mozzarelly
- 2 vejce
- cca 200 g strouhanky
- 3 lžíce italského koření
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce kečupu
- 1 stroužek česneku
- Hrst sekané thajské bazalky
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- Chilli paprička
- Sůl
- Olej na smažení
Postup na tyčinky z mozzarelly
- Mozzarellu nakrájíme na vetší hranolky o hraně zhruba 1 cm. Obalíme v rozšlehaném osoleném vejci a poté ve strouhance, smíchané s italským kořením. Dáme na 30 minut do mrazáku.
- Poté opět obalíme ve vajíčku a ve strouhance. Strouhanku při obou obalování důkladně vmačkáme do sýru, aby nám při smažení nevytekl. Dáme na hodinu do mrazáku.
- Mezitím si připravíme dip. Smícháme zakysanou smetanu s kečupem, rozmačkaným česnekem a uzenou paprikou. Osolíme a přimícháme chilli papričku dle chuti. Dáme vychladit do lednice.
- Zmrzlé sýrové tyčinky smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Po usmažení je vyskládáme na ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk. Podáváme s vychlazeným dipem.
Smažená mozzarella – recept
Smaženou mozzarellu si připravte jako alternativu ke klasickému smaženému sýru. Kapary vmáčknuté do kuliček sýra dodají každému soustu nový rozměr chuti. Jako přílohu podávejte čerstvý salát a bramborovou kaši.
Ingredience na smaženou mozzarellu
- kuličky mozzarelly
- kapary
- vejce
- špetka soli
- mouka
- strouhanka
- olej na smažení
Postup na smaženou mozzarellu
- Sýr osušíme a nožem uděláme zářez, kde vmáčkneme kapary.
- Obalíme v mouce, vejcích, strouhance a znovu ve vejcích a strouhance.
- Smažíme v hodně rozpáleném oleji do růžové barvy. Podáváme ihned dokud je to teplé.
Recept na smažené mozzarellové sendviče
Tyto sendviče jsou obdobou tradičních grilovaných sýrových sendvičů, které jsou velice populární v USA, jelikož se jedná o rychlou a vydatnou svačinu nebo večeři.
Ingredience na smažené mozzarellové sendviče
- 3 balení mozzarelly (125 g)
- 8 krajíčků toastového chleba
- 3 vejce
- 1 šálek mouky
- trocha mléka
- sůl
- olivový olej na smažení
Postup na smažené mozzarellové sendviče
- Mozzarellu nakrájejte na osm stejnoměrných, asi 1 cm silných plátků. Z toastového chleba odkrojte kůrku. Mezi dva plátky chleba položte plátek sýra, zlehka obalte v mouce a dávejte pozor, aby všechny okrájené strany byly pomoučněné.
- Takto připravené sendviče položte v jedné vrstvě do velkého hlubokého talíře. Vejce spolu s pěti polévkovými lžícemi mléka ušlehejte a sendviče jimi zalijte. Několikrát je zlehka otočte a nechejte je odpočinout, dokud se všechna vejce nevsáknou.
- Do pánve nalijte velké množství oleje a až bude silně rozpálený, sendviče v něm osmažte. Jednou je obraťte. Celkem smažte asi 4–5 minut, až zezlátnou. Nechejte okapat a podávejte horké.
Recept na smaženou mozzarellu
Plátky smažené mozzarelly se stanou vaší rychlou večeří. Pokud chcete, můžete místo nakrájených rajčat připravit skvělý rajčatový salát jako přílohu a doplnit oblíbeným dipem.
Ingredience na smaženou mozzarellu
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce strouhanky
- 250 g mozzarelly
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 rajčata
- několik snítek bazalky
Postup na smaženou mozzarellu
- Vejce rozšleháme v hlubokém talíři. Na další talíře vsypeme mouku a strouhanku.
- Mozzarellu necháme okapat a rozkrojíme na 4 plátky. Sýr obalíme nejprve v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
- V pánvi rozehřejeme olej a usmažíme na něm plátky mozzarelly po obou stranách dozlatova.
- Rajčata omyjeme, osušíme, vyřízneme stopky a plody nakrájíme na plátky. Bazalku opereme a otrháme lístky.
- Smaženou mozzarellu s plátky rajčat a listy bazalky rozdělíme na talíře. Můžeme podávat s bagetou nebo topinkami.
Obalovaná mozzarella – recept
Tyto obalované kuličky z mozzarelly jsou skvělou volbou pro ty, kteří se vyhýbají lepku, recept je totiž přirozeně bezlepkový.
Ingredience na obalovanou mozzarellu
- 40 g mandlové mouky
- 40 g lahůdkového droždí
- 200 g kuliček mini mozzarelly
- 2 vejce
Postup na obalovanou mozzarellu
- Vajíčka rozšleháme a přidáme do nich mini mozzarelly.
- Mandlovou mouku a lahůdkové droždí vysypeme na pracovní desku. Jednotlivé kuličky mozzarelly v nich obalíme tak, že je válíme po ploše a potom je ještě vytvarujeme v ruce.
- Obalené kuličky vložíme zpět do vajíčka a ještě jenou obalíme.
- Dvakrát obalené kuličky smažíme krátkou dobu na pánvi nebo ve fritéze. Maximálně 3 minuty, aby došlo pouze k osmažení obalové části, jinak se nám kuličky roztečou. Hotové přendáme na ubrousek.
- Je to chutná příloha k salátu a nebo jsou výborné i samotné.
Mozzarella a její původ
Originální mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, dnes tak ale nazýváme i stejně vyráběné sýry z mléka kravského. Využít ji můžete nejen do salátů.
Buvoli byli do Itálie dovezeni v 9. století z Asie, původně jako tažné zvíře. O pár set let později se z buvolího mléka začal vyrábět sýr. Buvolí mozzarella se dnes označuje názvem Mozzarella di Bufala
Campana a má ochrannou známku. Bývá dražší, chuťově výraznější a tučnější. Samotné jméno mozzarella ale mohou nést i sýry z kravského mléka, a nejen italské. Jsou levnější a označují se názvem fior di latte.
V České republice se takto nejčastěji prodává sýr z kravského mléka se zhruba 45 % tuku v sušině. Můžete najít i nízkotučnou variantu s 30 % tuku v sušině, takzvanou mozzarellu light. V Itálii také můžete narazit na příbuzné sýry – burrata, která je plněná smetanou, nebo scamorza, která se prodává bez nálevu ve tvaru zavěšené hrušky a má suchou konzistenci.
Mozzarella není energeticky příliš hodnotná, můžete si ji proto dopřát, i když držíte dietu. Přínosem může být i vysoké procento vápníku a nižší obsah soli a fosforu.
Jméno sýru pochází od slova mozzare, tedy uříznout. Z hmoty vzniklé z okyseleného mléka a syřidla se totiž odřezávají malé kousky, které se potom házejí do horké vody. Pružné těsto s vláknitou strukturou se pak tvaruje nejčastěji do kuliček. Na závěr se sýr uloží do slaného nálevu, který chrání chuť a aroma.
Čerstvou mozzarellu byste měli sníst ten samý den, balená vydrží do data spotřeby. Jakmile ji ale otevřete, skladujte v původním nálevu v lednici maximálně dva dny.