Nadýchané, máslové Johnnyho koláče – recept

Koláče a buchtySlané koláčeSlané recepty
johnnyho-kolace

Johnnyho koláč je v podstatě placka z kukuřičné mouky. V novějších dobách se Johnnyho koláče vaří na sádle nebo másle v pánvi.

Regionálně je tento chléb znám pod mnoha názvy. Předpokládá se, že název johnny cake pochází z názvu Shawnee cake, který byl odvozen od kmene Shawnee v Nové Anglii, ale v průběhu času se změnil kvůli odlišným jazykům a výslovnosti.

Při zkoumání koláčů zjistíte, že existuje mnoho variant – nejen v názvu, ale také v ingrediencích a přípravě. Existují recepty, které mouku úplně vynechávají a používají prosátou kukuřičnou mouku, vařící vodu a vepřové sádlo.

A pokud se vydáte do Karibiku, najdete verzi, která se podobá spíše smaženému knedlíku z mouky, prášku do pečiva, cukru, másla a vody.

Pokud něco, pak to, jak jídlo uchovává historii, vypráví příběhy. Přes všechny názvy a způsoby přípravy zůstává duch koláčů věrný a je svědectvím o vytrvalosti, vynalézavosti a přežití.

Ingredience na Johnnyho koláče

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 šálek žluté kukuřičné mouky
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 3/4 šálku plnotučného mléka nebo podmáslí
  • 1/4 šálku vody
  • 1/2 šálku vepřového sádla, škvařeného sádla, slaniny nebo rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla

Postup na Johnnyho koláče

  1. Do středně velké mísy dejte 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek žluté kukuřičné mouky, 2 a půl lžičky prášku do pečiva a 1 lžičku kuchyňské soli a prošlehejte je.
  2. V malé misce rozšlehejte 2 velká vejce.
  3. Do moučné směsi přidejte vejce, 3/4 šálku plnotučného mléka nebo podmáslí a 1/4 šálku vody a promíchejte.
  4. V pánvi na středním plameni rozehřejte 1/2 šálku vepřového sádla a 2 lžíce másla.
  5. Pomocí 1/4 šálku odměrky vhoďte do pánve dvě porce těsta.
  6. Smažte je do křupava a dozlatova, asi 5 minut z každé strany.
  7. Přendejte na talíř a zopakujte to se zbývajícím těstem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang