Tyto husté palačinky jsou jako malé suflé: uvnitř krémové a na povrchu zlatavé a křupavé.
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/4 šálku mléka
- 4 lžíce másla, rozpuštěného a vychlazeného, plus další na podávání
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 velký žloutek a 3 velké bílky
- 1/4 lžičky vinného kamene
- Nepřilnavý sprej na vaření
- Javorový sirup na podávání
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, moučkový cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Ve střední míse vyšlehejte mléko, rozpuštěné máslo, vanilku a žloutek, dokud se nespojí.
- V jiné velké míse vyšlehejte bílky a vinný kámen elektrickým mixérem na středně vysoké otáčky, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 2 minuty.
- Mléčnou směs vmíchejte do moučné směsi, dokud se nespojí (nevadí, když v ní bude několik hrudek). Do směsi mouky a mléka vmíchejte třetinu ušlehaných bílků.
- Poté opatrně vmíchejte zbývající bílky, dokud se nespojí (dávejte pozor, abyste je nepromíchali příliš).
- Lehce nastříkejte vnitřek lívanečníku nepřilnavým sprejem na vaření.
- Rozpalte pánev a každý otvor naplňte přibližně do poloviny těstem.
- Přikryjte pánev pokličkou a vařte, dokud těsto nevystoupá a není na dně zlatavé, asi 5 minut. Spodní část palačinek uvolněte stěrkou a pak je opatrně obraťte.
- Přikryjte je a pečte, dokud nezezlátnou i z druhé strany, přibližně dalších 5 minut.
- Přendejte na talíř. Podávejte s máslem a javorovým sirupem.