Připravte si s námi nadýchané, chutné domácí houstičky. Díky tomuto snadnému receptu si je navíc budete moci připravit bez hnětení.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 20 minut
- Kynutí: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 45 minut
Ingredience na houstičky
- 3 lžičky instantního droždí (9 gramů)
- 1/2 šálku (110 g) krupicového cukru
- 1 a 1/2 šálku (375 ml) teplého mléka
- 4 a 1/4 šálku (640 g) mouky
- 2 lžičky skořicového prášku
- 2 lžičky nového koření
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 šálku (210 g) sultánek
- kůra z 1-2 pomerančů
- 50 g nebo 3,5 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
- 1 vejce pokojové teploty
- Další 1/4 šálku mouky na těsto
Ingredience na křížky
- 1/2 šálku mouky
- 5 lžic vody
Ingredience na polevu
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 2 lžičky vody
Postup
- Do velké mísy dejte mouku, droždí, cukr, koření, skořici a sůl. Krátce promíchejte stojanovým mixérem s hákem na těsto. Přidejte máslo, mléko, vejce, sultánky a kůru.
- Míchejte, dokud se nevytvoří hladké pružné těsto – 5 minut na rychlosti 2 mixéru. Po 1 minutě přidejte podle potřeby další mouku, jen tolik, aby se těsto při míchání odlepovalo od stěn mísy a nelepilo se příliš na prsty.
- Těsto nechte v míse, přikryjte potravinářskou fólií a dejte na teplé místo kynout, dokud se nezdvojnásobí. To bude trvat 30 minut až 1,5 hodiny v závislosti na tom, jak je teplé.
- Plech vyložte pečicím papírem s přesahem.
- Odstraňte potravinovou fólii a těsto propíchejte, aby se vyprázdnilo.
- Pracovní plochu poprašte moukou, těsto položte na pracovní plochu a vytvarujte do tvaru špalku – tím se vyprázdní vzduch. Nakrájejte na 12 stejných dílů.
- Vezměte jeden kus a dlaní jej přitlačte, poté prsty shrňte do kuličky a těsto krátce srolujte, aby se vytvořila koule. Tím se těsto na jedné straně roztáhne.
- Kuličku položte hladkou stranou nahoru na plech. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Seřaďte je do řady 3 x 4.
- Kus potravinářské fólie lehce postříkejte olejem (jakýmkoli) a volně položte na plech.
- Vraťte plech na teplé místo a nechte ho 30-45 minut kynout, dokud těsto nevykyne asi o 75 % (méně než zdvojnásobí svůj objem).
- V polovině kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte mouku a vodu, dokud nevznikne hustá hmota.
- Vložte do kulatého sáčku o průměru 3 mm nebo do malého zipového sáčku a odstřihněte roh.
- Odstraňte potravinářskou fólii a trubičkami nanášejte kříže na houstičky. Postupujte pomalu, abyste obepnuli křivky.
- Pečte v předehřáté troubě 22 minut nebo dokud povrch není sytě zlatavý. Mezitím dejte džem a vodu do mísy a ohřívejte 30 sekund v mikrovlnné troubě. Promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Vyjměte houstičky z trouby. Položte na chladicí mřížku.
- Ještě teplé je potřete džemovou směsí. Před podáváním je nechte vychladnout, aby byly teplé.