Musaka je lehce složitější na přípravu, ale výsledek za to úsilí stojí.
Suroviny:
- 3 lilky pokrájené na tenká kolečka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrnky nakrájené cibule
- 4 prolisované stroužky česneku
- 1/2 hrnku bulguru
- špetka mleté skořice
- 2 hrnky zeleninového vývaru
- 2 lžičky oregana
- 1 plechovka loupaných rajčat nebo protlaku
Bešamel:
- 1 lžíce másla,
- 2 lžíce pšeničné hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- nastrouhaný parmazán – cca 3 lžíce
- sůl
- 1 ušlehané domácí vejce
Příprava:
- Na větší pánvi lehce osmahnout kolečka lilku.
- Na jiné pánvi na oleji zpěnit cibulku, přidat česnek, pět minut opékat na mírném ohni.
- K cibulce přidat nevařený bulgur, rajčata a sůl, promíchat.
- Ke směsi přilít zeleninový vývar a vařit asi 20 minut na mírném ohni, občas zamíchat.
Příprava bešamelu:
- V hrnci rozpustit máslo, za stálého míchání přisypat mouku.
- Přilít mléko a stále míchat.
- Vařit do zhoustnutí cca 5 minut.
- Přidat sůl, sýr a je možné přidat i vejce. Promíchat.
- Polovinu lilku vložit na dno vymazaného pekáče, na něj směs bulguru a pak zbytek lilku.
- Nakonec přelit bešamelem a péct asi 40 min při 180 stupních dokud není povrch zlatavý.
Tady v článku více informací o tom, jak uvařit bulgur.