Chápu, že název tohoto příspěvku může být matoucí – to, že vaše maminka má v repertoáru musaku není věc nemožná, ale přiznejme si, v Čechách trošku nepravděpodobná. O jakých maminkách tedy mluvím? Přeci o těch řeckých. Minulý týden mě pracovní povinnosti zavály do Atén, kde jsem měla možnost poznat místní rodinu Arménců, kteří ale již 4 generace žijí v Řecku a dostala jsem také recept na báječnou musaku. Nepochybuji, že každá rodina má svůj specifický recept, ale tenhle mi moc chutnal a tak vám ho sem napíšu.

Budete potřebovat

  • 6 větších lilků
  • 750 g mletého hovězího
  • 2 červené cibule, nakrájené najemno
  • 2 stroužky česneku, nasekané najemno
  • 1 konzerva krájených rajčat 400g
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 sklenička červeného vína
  • sůl a pepř
  • 1 bobkový list
  • špetka skořice
  • olivový olej na smažení
  • 875 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g mouky
  • špetka muškátového oříšku (mletého nebo čerstvě nastrouhaného)
  • 2 žloutky
  • 100 g strouhaného parmazánu

Postup

Lilky

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte máslem velkou zapékací mísu
  2. Lilky omyjte, seřízněte špičky a konce a nakrájejte podélně na cca 1cm silné plátky
  3. Plátky lilku umyjte a vymačkejte z nich vodu utěrkou
  4. Lilek smažte na pánvi na olivovém oleji (na oleji nešetřete) až budou měkké

Omáčka

  1. Na oleji osmažte cibuli do sklovata, přidejte česnek, mleté maso, rajčatový protlak a sůl. Chvilku orestujte a přidejte červené víno.
  2. Nechte odpařit a poté přidejte krájená rajčata, cukr, sůl a pepř dle chuti, bobkový list a skořici. Přiklopte pokličkou a duste cca 30 minut

Bešamel

  1. V menším kastůlku rozpusťte máslo, přimíchejte mouku a chvilku smažte (čili připravte jíšku), poté po lžících přidávejte mléko a míchejte, aby se neudělaly hrudky (kdyby se přeci jen vytvořily, můžete rozmixovat tyčovým mixerem).
  2. Přidejte muškátový oříšek a dva rozšlehané žloutky.

SkládejteDo zapékací mísy dejte vrstvu omáčky, vrstvu lilku, vrstvu omáčky, vrstvu lilků a až budete u konce, pokryjte vše vrstvou bešamelu a posypte strouhaným parmazánem.

Pečte na 180°C cca 60 minut dozlatova

TIP: Musaka je často připravována z brambor. Jistou podobnost s musakou mají francouzské brambory, zapečené s libovolnými ingrediencemi.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang