Chápu, že název tohoto příspěvku může být matoucí – to, že vaše maminka má v repertoáru musaku není věc nemožná, ale přiznejme si, v Čechách trošku nepravděpodobná. O jakých maminkách tedy mluvím? Přeci o těch řeckých. Minulý týden mě pracovní povinnosti zavály do Atén, kde jsem měla možnost poznat místní rodinu Arménců, kteří ale již 4 generace žijí v Řecku a dostala jsem také recept na báječnou musaku. Nepochybuji, že každá rodina má svůj specifický recept, ale tenhle mi moc chutnal a tak vám ho sem napíšu.
Budete potřebovat
- 6 větších lilků
- 750 g mletého hovězího
- 2 červené cibule, nakrájené najemno
- 2 stroužky česneku, nasekané najemno
- 1 konzerva krájených rajčat 400g
- 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička cukru
- 1 sklenička červeného vína
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- špetka skořice
- olivový olej na smažení
- 875 ml mléka
- 100 g másla
- 100 g mouky
- špetka muškátového oříšku (mletého nebo čerstvě nastrouhaného)
- 2 žloutky
- 100 g strouhaného parmazánu
Postup
Lilky
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte máslem velkou zapékací mísu
- Lilky omyjte, seřízněte špičky a konce a nakrájejte podélně na cca 1cm silné plátky
- Plátky lilku umyjte a vymačkejte z nich vodu utěrkou
- Lilek smažte na pánvi na olivovém oleji (na oleji nešetřete) až budou měkké
Omáčka
- Na oleji osmažte cibuli do sklovata, přidejte česnek, mleté maso, rajčatový protlak a sůl. Chvilku orestujte a přidejte červené víno.
- Nechte odpařit a poté přidejte krájená rajčata, cukr, sůl a pepř dle chuti, bobkový list a skořici. Přiklopte pokličkou a duste cca 30 minut
Bešamel
- V menším kastůlku rozpusťte máslo, přimíchejte mouku a chvilku smažte (čili připravte jíšku), poté po lžících přidávejte mléko a míchejte, aby se neudělaly hrudky (kdyby se přeci jen vytvořily, můžete rozmixovat tyčovým mixerem).
- Přidejte muškátový oříšek a dva rozšlehané žloutky.
SkládejteDo zapékací mísy dejte vrstvu omáčky, vrstvu lilku, vrstvu omáčky, vrstvu lilků a až budete u konce, pokryjte vše vrstvou bešamelu a posypte strouhaným parmazánem.
Pečte na 180°C cca 60 minut dozlatova
TIP: Musaka je často připravována z brambor. Jistou podobnost s musakou mají francouzské brambory, zapečené s libovolnými ingrediencemi.
Redakce Receptik.cz