Zásoby zeleniny na zimu pomalu docházejí a vaše tělo volá po vitaminech? Zasaďte si řeřichu. Dokáže stimulovat játra, žlučník i slinivku, zbaví váš organismus škodlivých látek a účinně bojuje proti anémii.
V drobné rostlince se skrývá přímo nálož vitaminů a minerálů potřebných pro lidský organizmus právě v období, kdy venku ještě neroste nic, co by se dalo sklidit a zasyrova konzumovat.
Její pěstování zvládne i naprostý amatér – stačí misku vystlat kouskem vaty, nahusto zasypat semínky a udržovat vlhké. Za 4–5 dní můžete sklízet první úrodu.
Pikantní lístečky chutí snad nejvíce připomínají mladé ředkvičky a můžete si je přidat do jogurtových dipů, na vařené brambory nebo do salátů.
Je možné řeřichu sypat jenom tak na pečivo s máslem nebo čerstvým sýrem. Potřete pečivo (např. máslový multicereální croissant) sýrem a zasypte řeřichou.
Je však možné si vytvořit i domácí sýr. Člověk tak může kontrolovat množství soli, a sýr se pak dá využít i na sladká jídla bez oné stopy slanosti. Na trhu se objevily celé sady na přípravu domácích sýrů, když ale máte doma cedník, mísu a kousek plátýnka, tak si vystačíte.
Domácí sýr – ingredience
Budete potřebovat:
- 500 ml hustého smetanového bílého jogurtu
- 150 g zakysané smetany
- sůl podle chuti (když budete chtít sýr využít třeba jako náplň do koláčů, lze použít opravdu jen pár zrníček nebo sůl zcela vynechat)
Smíchejte jogurt, smetanu a sůl. Cedník vyložte plátnem, umístěte ho nad větší mísu a do vystlaného cedníku vložte směs. Přehoďte přes ni rohy plátna, jinak po nich vzlíná tekutina a odkapává, kam nechcete.
Zatěžkejte malým talířkem a třeba konzervou nebo čistým kamenem, máte-li. Nechte v lednici přes noc vykapat. Se směsí můžete různě experimentovat a přidávat bylinky nebo koření podle chuti – třeba česnek, křen, kmín nebo pažitku.
A teď už jenom:
- 4 máslové multicereální croissanty
- domácí tvarohový sýr
- 4 lžíce čerstvě ustřižených lístků řeřichy
Rozpulte pečivo, potřete domácím čerstvým sýrem a zasypte řeřichou.