Suroviny:

  • 280 g celozrnné mouky špaldové/pšeničné
  • 100 g nemletého máku
  • 2 vejce
  • 50-70 g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
  • 100 g rozinek
  • 250 ml rýžového mléka nebo mléka
  • 120 ml oleje vhodného k pečení
  • 50-70 ml rýžového (nebo jiného) sirupu/sladu
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo ½ lžičky pravé vanilky
  • 1 a ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky sušené citrónové kůry z bio nebo chemicky neošetřeného citrónu, popř. čerstvá kůra z půlky citronu
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • ½ lžičky jedlé sody

Příprava:

  • Rozinky propláchneme a 5-10 min. povaříme v rýžovém mléce. 
  • Směs rozmixujeme, přidáme propláchnutý a dobře okapaný nemletý mák a ještě necháme přejít varem. 
  • Olej vyšleháme s vejci do pěny a zašleháme sirup. 
  • Směs spolu s ořechy vmícháme do vychladlé rozinkové směsi s mákem.
  • Suché suroviny (prosátou mouku, skořici, vanilku, citrónovou kůru, prášek do pečiva a sodu) smícháme dohromady a přidáme tekuté suroviny. 
  • Dobře, ale jemně promícháme a hned dáme péct na 180 stupňů, (horkovzdušnou na 160 stupňů) na zhruba 25 minut.

Muffiny mohou být také dýňové, zde recept na chutné dýňové muffiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang