Suroviny:
- 280 g celozrnné mouky špaldové/pšeničné
- 100 g nemletého máku
- 2 vejce
- 50-70 g vlašských ořechů, nahrubo posekaných
- 100 g rozinek
- 250 ml rýžového mléka nebo mléka
- 120 ml oleje vhodného k pečení
- 50-70 ml rýžového (nebo jiného) sirupu/sladu
- 1 sáček vanilkového cukru nebo ½ lžičky pravé vanilky
- 1 a ½ lžičky skořice
- ½ lžičky sušené citrónové kůry z bio nebo chemicky neošetřeného citrónu, popř. čerstvá kůra z půlky citronu
- 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- ½ lžičky jedlé sody
Příprava:
- Rozinky propláchneme a 5-10 min. povaříme v rýžovém mléce.
- Směs rozmixujeme, přidáme propláchnutý a dobře okapaný nemletý mák a ještě necháme přejít varem.
- Olej vyšleháme s vejci do pěny a zašleháme sirup.
- Směs spolu s ořechy vmícháme do vychladlé rozinkové směsi s mákem.
- Suché suroviny (prosátou mouku, skořici, vanilku, citrónovou kůru, prášek do pečiva a sodu) smícháme dohromady a přidáme tekuté suroviny.
- Dobře, ale jemně promícháme a hned dáme péct na 180 stupňů, (horkovzdušnou na 160 stupňů) na zhruba 25 minut.
Muffiny mohou být také dýňové, zde recept na chutné dýňové muffiny.