Dnes mám pro vás kraťoučký recept na svou novou žlutou lásku – mučenkový krém passion fruit curd. Nejdřív jsem váhala, zda ho sem nesepsat pouze jako součást jiného receptu, ale on si zkrátka zaslouží svůj vlastní prostor.

Už jeho barva je naprosto nádherná, energická, optimistická a doslova v člověku probouzí nutkání se spokojeně usmívat. Připomíná totiž zářivé slunce, teplo a léto. Když potom zanoříte lžičku a ochutnáte, budete si připadat jako v nebi. Opravdu. Budete muset slastně přivřít oči a spokojeně vrnět jako kočka. Aspoň já jsem přesně tyhle pocity zažívala, když jsem krém dovařila a poprvé ochutnala.

Od tohoto zlomového okamžiku mučenkový krém používám na všechno… Už mám pro vás připravený jeden velikonoční dezert (ale mám dojem, že to nebude stačit), kde hraje prim, a na druhý se můžete těšit v dubnovém Apetitu. Tím ale jeho možnosti rozhodně nekončí. Radím vám, abyste odolali a nesnědli ho jen tak samotný hned (Což je opravdu velmi náročný úkol, držím vám palce).

Skvělý je totiž i jako součást jakékoli sladké snídaně – báječně si rozumí s palačinkami (obyčejnými i těmi z trouby – dutch baby), lívanci, vaflemi, francouzskými tousty i croissanty. Zkusila jsem touhle žlutou nádherou vylepšit i ranní kaši a byla naprosto božská. Ach, jen na to pomyslím a málem se mi blahem rozskočí hlava. Hned jdu pro další mučenky a vejce, není čas ztrácet čas.


Mučenkový krém passion fruit curd

Ingredience:

  • 3-4 plody mučenky (passion fruit)
  • 4 žloutky 
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g másla (nakrájeného na kostičky)

Postup

Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60-70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky, cukr a máslo.

Na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Mučenkový krém po vychladnutí zhoustne. Pokud ho chcete uchovat delší dobu, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice.

Poznámka:

Recept na pomerančové dutch baby najdete tady. Jen jsem tentokrát vynechala černý seznam. Na ozdobu jsem použila nejen červený pomeranč, ale ještě kanadské borůvky, mučenku a lístky máty.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang