Mrkvový velikonoční beránek s vůní máty a ořechů

DezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyMoučníky

Když se vysloví slovo Velikonoce, každý z nás si představí něco jiného. Pro mě osobně jsou Velikonoce svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Pro někoho jsou to svátky času stráveného s rodinou při malování vajíček a pletení pomlázky. Svátky plné krásných tradic a koledování. Pro mnohé jsou to ale stále svátky plné jídla.

Mezi tradiční velikonoční pochoutky i nejlepší velikonoční recepty patří bezesporu beránek. Nechcete ale porušit váš zdravý životní styl nebo redukční dietu? Vyměňte cukr za stevii a přirozenou sladkost ovoce a mouku za ovesné vločky, a můžete si absolutně bez výčitek pochutnávat.

TIP: Na Velikonoce si můžete připravit také staročeské boží milosti.

Ingredience

Na přípravu budeme potřebovat:

  • 150 g mrkve
  • 150 g ovesné mouky
  • 2 vejce
  • 150 g jablečného pyré
  • kůra z jednoho bio citronu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 50 ml mléka (např. mandlové)
  • hrst vlašských ořechů
  • menší hrst lístků máty
  • 30 kapek stevie
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů

Na vysypání formy ještě kokosový olej a strouhaný kokos.

POSTUP

Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle. Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stevii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme. Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením.

Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.

Těsto pomocí stěrky přendáme do formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 – 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak.

Doba přípravy: 1 hodina

Počet porcí: malá forma na beránka

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang