Mrkvový koláč s mandlemi je skvělou alternativou pro ty, kteří mají rádi koláče bez obsahu mouky. V receptu je použita pohanková mouka, avšak pouze na vysypání plechu.
Příprava: 60 minut
Ingredience
- 450 g mrkve
- 4 vejce
- 1 lžičku mleté skořice
- 350 g mandlí
- 1/2 bal. prášku do pečiva
- 5 PL javorového sirupu (příp. Agávový sirup)
- olej
- pohanková mouka na vysypání plechu
Ingredience na krém
- 60 g másla
- 100 g čerstvého sýra (např. Ricotta)
- 2 PL javorového sirupu (příp. Agávový sirup)
Postup
- Mrkev očistíme a nastrouháme najemno. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Žloutky oddělíme od bílků, přičemž z bílků vyšleháme tuhý sníh (pro vyšší tuhost přidáme trochu cukru).
- Žloutky smícháme s javorovým sirupem, přidáme mrkev, prášek do pečiva, nasekané mandle a mletou skořici. Do této směsi pak zlehka vmícháme tuhý sníh.
- Formu (např. s průměrem 26 cm) vymažeme olejem a vysypeme pohankovou moukou.
- Připravené těsto dáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
- Upečený koláč můžeme po vychladnutí potřít krémem, který si připravíme tak, že javorový sirup smícháme s čerstvým sýrem a máslem.
TIP: Vrch koláče můžete také posypat piniovými oříšky a do těsta přidat pár kousků kvalitní čokolády.