Mrkvový dort v nové podobě – mini koláčky do ruky

Koláče a buchty

Čím dál tím více lidí přichází na chuť trendu zdravého pečení. Velké oblibě se těší mrkvový dort, šťavnatá dobrota a lahodná poleva z krémového sýru a cukru. Co byste ale řekli na mini obdobu tohoto oblíbeného koláče?

Mrkvový dort je zdravější alternativou tradičních koláčů ke kávě. Pokud si ho upečete ve formě malých mrkvových koláčků, zavděčíte se zejména dětem. A nemusíte mít výčitky svědomí, když snědí trochu víc než by se patřilo.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g krystalového cukru
  • 50 g hnědého cukru
  • 120 g strouhané mrkve
  • 120 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka kypřícího prášku
  • špetka mletého muškátového ořechu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 150-200 g zakysané smetany
  • 2-3 PL moučkového cukru
  • mletá skořice
  • nahrubo nastrouhaná mrkev na ozdobu

Postup

  • Bílý a hnědý cukr vyšleháme s vejcem do bílé nadýchané pěny.
  • Přidáme změklé máslo, zašleháme ho a vmícháme nastrouhanou mrkev.
  • Sypké přísady (mouku, kypřící prášek, sodu a koření) pořádně promícháme a po lžících zamícháváme do vajíčkové směsi. Vznikne nám lepkavé těsto.
  • Dva plechy na pečení vyložíme papírem na pečení a pomocí lžíce děláme na papír hromádky (případně si pomůžeme naběračkou na zmrzlinu, pokud máme).
  • Pečeme na 170 stupních asi 12 minut.
  • Upečené koláčky necháme na mřížce vychladnout.
  • Zakysanou smetanu smícháme s práškovým cukrem a lžičkou naneseme na koláčky.
  • Ozdobíme mletou skořicí a nahrubo nastrouhanou mrkví.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang