mrkvový dort

Korpus doplněný šťavnatou mrkví, lahodným krémem a oříšky je ideálním dezertem do každého počasí. Verzí mrkvového dortu je nespočet. Liší se hlavně poměrem ingrediencí a použitím sem tam jiného sladidla.

Rychlý mrkvový dort je skvělou zdravější verzí bábovky nebo jiné klasické buchty. K nejlepšímu mrkvovému dortu se skvěle hodí krém z mascarpone nebo tvarohu. Mrkvový dort s tvarohem se dá považovat za dezert plný bílkovin i vitamínů. Nevinné hřešení.

Komu by se celý velký dort zdál jako příliš velké sousto, může dát přednost zdravým mrkvovým muffinům, které vypadají roztomile a potěší nejedno oko i chuťové pohárky. Slané mrkvové lívance naopak dají jazyku odpočinout od cukru a navodí příjemnou slanou chuť.

Experimentů s mrkví je nespočet a fantaziím se v kuchyni meze nekladou. Proč si nevyrobit mrkvového velikonočního beránka nebo mrkvovo-dýňové cupcakes? Nápadů, co činit s mrkví, má kdejaký kuchtík jistě víc než dost.

Zdravý mrkvový dort – ingredience

Na vláčný mrkvový dort je ideální dortová forma o průměru cca 26 cm. Pro tuto velikost bude potřeba nachystat suroviny v následujícím množství:

Korpus

  • 300 g strouhané mrkve (cca 5-8 ks)
  • 250 g hladké mouky (lze použít půl na půl s jinou moukou)
  • 100 g nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle – podle chuti)
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 3 vejce
  • 250 ml oleje
  • 5 lžic javorového sirupu (lze použít i jiné sladidlo – marmeláda, cukr, čekankový sirup atd.)
  • špetka soli
  • podle chuti lze přidat kakao nebo perníkové koření

Krém

  • 250 g Mascarpone (1 balení)
  • 200 g zakysané smetany (1 balení)
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu

Jak připravit mrkvový dort? Recept není žádná kulinářská akademie. Stačí se držet návodu a dobrý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Ani vegani se mrkvové lahůdky nemusejí vzdávat. Veganský mrkvový dort vypadá i chutná stejně báječně jako klasický.

TIP: Popularita veganských dortů nabírá na obrátkách. Kromě mrkvového lze po vegansku připravit i čokoládový, ovocný a mnoho dalších.

Mrkvový dort se skvěle hodí k podzimnímu období, kdy se snoubí chuť ořechů a skořice.

Mrkvový dort s mascarpone – postup

  1. V míse rozmícháme vejce s cukrem a olejem. Zvlášť si připravíme prosátou mouku, kypřící prášek, perníkové koření a sůl. Všechno dobře promícháme.
  2. Sypkou směs postupně zamícháme dohromady s tekutými složkami. K tomu přidáme nastrouhanou mrkev a nadrcené oříšky (nemusíme použít všechny, odhadneme podle konzistence).
  3. Hladké těsto nalijeme do pečícím papírem vyložené formy a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C cca 45-60 minut. Po upečení nechte ve formě vychladnout.
  4. Vychladnutý korpus rozřízněte podélně tak, aby nám vznikly dvě patra (pokud jste pekli na plechu a korpus je nízký, řezat nemusíte).
  5. Krém si připravíme smícháním všech ingrediencí dohromady. První patro dortu potřete cca 1/3 krému, přiklopte druhým patrem a zbylým krémem pomažte celý dort včetně boků.
  6. Navrch můžete posypat zbylými oříšky nebo posypat kakaem či jemnou vrstvou skořice. Výborný mrkvový dort před podáváním nechte minimálně hodinu na chladném místě, aby krém ztuhl.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang