Korpus doplněný šťavnatou mrkví, lahodným krémem a oříšky je ideálním dezertem do každého počasí. Verzí mrkvového dortu je nespočet. Liší se hlavně poměrem ingrediencí a použitím sem tam jiného sladidla.
Rychlý mrkvový dort je skvělou zdravější verzí bábovky nebo jiné klasické buchty. K nejlepšímu mrkvovému dortu se skvěle hodí krém z mascarpone nebo tvarohu. Mrkvový dort s tvarohem se dá považovat za dezert plný bílkovin i vitamínů. Nevinné hřešení.
Komu by se celý velký dort zdál jako příliš velké sousto, může dát přednost zdravým mrkvovým muffinům, které vypadají roztomile a potěší nejedno oko i chuťové pohárky. Slané mrkvové lívance naopak dají jazyku odpočinout od cukru a navodí příjemnou slanou chuť.
Experimentů s mrkví je nespočet a fantaziím se v kuchyni meze nekladou. Proč si nevyrobit mrkvového velikonočního beránka nebo mrkvovo-dýňové cupcakes? Nápadů, co činit s mrkví, má kdejaký kuchtík jistě víc než dost.
Zdravý mrkvový dort – ingredience
Na vláčný mrkvový dort je ideální dortová forma o průměru cca 26 cm. Pro tuto velikost bude potřeba nachystat suroviny v následujícím množství:
Korpus
- 300 g strouhané mrkve (cca 5-8 ks)
- 250 g hladké mouky (lze použít půl na půl s jinou moukou)
- 100 g nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle – podle chuti)
- 1 balení kypřícího prášku
- 3 vejce
- 250 ml oleje
- 5 lžic javorového sirupu (lze použít i jiné sladidlo – marmeláda, cukr, čekankový sirup atd.)
- špetka soli
- podle chuti lze přidat kakao nebo perníkové koření
Krém
- 250 g Mascarpone (1 balení)
- 200 g zakysané smetany (1 balení)
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
Jak připravit mrkvový dort? Recept není žádná kulinářská akademie. Stačí se držet návodu a dobrý výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Ani vegani se mrkvové lahůdky nemusejí vzdávat. Veganský mrkvový dort vypadá i chutná stejně báječně jako klasický.
TIP: Popularita veganských dortů nabírá na obrátkách. Kromě mrkvového lze po vegansku připravit i čokoládový, ovocný a mnoho dalších.
Mrkvový dort s mascarpone – postup
- V míse rozmícháme vejce s cukrem a olejem. Zvlášť si připravíme prosátou mouku, kypřící prášek, perníkové koření a sůl. Všechno dobře promícháme.
- Sypkou směs postupně zamícháme dohromady s tekutými složkami. K tomu přidáme nastrouhanou mrkev a nadrcené oříšky (nemusíme použít všechny, odhadneme podle konzistence).
- Hladké těsto nalijeme do pečícím papírem vyložené formy a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C cca 45-60 minut. Po upečení nechte ve formě vychladnout.
- Vychladnutý korpus rozřízněte podélně tak, aby nám vznikly dvě patra (pokud jste pekli na plechu a korpus je nízký, řezat nemusíte).
- Krém si připravíme smícháním všech ingrediencí dohromady. První patro dortu potřete cca 1/3 krému, přiklopte druhým patrem a zbylým krémem pomažte celý dort včetně boků.
- Navrch můžete posypat zbylými oříšky nebo posypat kakaem či jemnou vrstvou skořice. Výborný mrkvový dort před podáváním nechte minimálně hodinu na chladném místě, aby krém ztuhl.