Oživte si Vánoce netradičním nepečeným cukrovím. Vyzkoušejte i vy neobvyklé, avšak výborné a chutné raw recepty.
Co takhle neslazené, bezmléčné mrkvovo–oříškové kuličky s kokosem? Stačí mixér, mísa a dvě šikovné ruce.
Toto nepečené cukroví se jednoduše a rychle připravuje, zvládnou to určitě i ti, kteří nemají žádné zkušenosti s pečením. Raw recepty jsou postaveny na jednoduchém základu: stačí si připravit suroviny a pak je zpracovat a vytvarovat kuličky.
Dobrota, kterou z nich vyčarujte, se vám na první pohled bude zdát velmi povědomá, podobá se totiž na tradiční kokosové kuličky.
Ingredience
- 50 g nastrouhané mrkve (asi 2 ks středně velké mrkve)
- 100 g nahrubo nasekaných datlí
- 100 g pekanových ořechů (pokud nemáte pekanové ořechy, můžete je nahradit vlašskými nebo lískovými ořechy, nebo kešu oříšky)
- 75 g vlašských ořechů
- 50 g rozinek
- kůra z 1 pomeranče, ideálně chemicky neošetřeného
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- 40 g strouhaného kokosu na obalování
Postup
- Pokud máte výkonný mixér s funkcí sekání, můžete všechny přísady kromě kokosu dát do nádoby a spolu je rozmixovat, dokud se nevytvoří kompaktní lepkavá hmota.
- Pokud nemáte silný mixér, můžete si suroviny zpracovat i pomocí ponorného mixéru, v tomto případě však doporučujeme rozmixovat každou surovinu samostatně a nakonec je pak vařečkou řádně promíchat, aby se spojily.
- Z těsta vytvarujeme malé kuličky asi jako menší vlašský ořech, které pak obalíme v nastrouhaném kokosu. Hotové kuličky uložíme do uzavíratelné nádoby a necháme přes noc v ledničce. Nepečené cukroví můžete jíst i hned, odstátí však pomůže k lepšímu přesycení jednotlivých chutí.
Tato dávka vystačí na asi na 20 kuliček.