Mrkvovo batátový krém je výtečnou volbou pro milovníky hřejivých polévek plných chutí a výživy. Tato hustá polévka spojuje lahodnou kombinaci sladké mrkve a krémového batátu, vytvářející bohatý a zasytující pokrm. V tomto článku se podíváme na výhody a chuťové požitky této nádherné polévky a proč by měla být na vašem jídelníčku.
Polévky jsou skvělým způsobem, jak si zahřát tělo a duši, a mrkvovo batátový krém není výjimkou. Tato hustá a hřejivá polévka nabízí nejen výtečnou chuť, ale také mnoho výživných přínosů. Mrkev je bohatá na vitamín A, C a vlákninu, zatímco batát přináší zdravé sacharidy, vitamín C a antioxidanty.
Kombinace těchto dvou kořenových zelenin vytváří polévku plnou živin a příjemně nasycující. Přidání aromatických bylinek a koření dává polévce ještě hlubší vrstvu chutí a aromat.
Mrkvovo batátový krém je výbornou volbou pro chladné zimní večery, kdy toužíte po teplém a sytém jídle. Zimní večery zaručené prozáří i osvědčená babiččina bramboračka. Jeho hustá konzistence vás zahřeje a nabízí příjemný pocit sytosti. Tato polévka je také výborným zdrojem vlákniny a přírodních antioxidantů, které podporují zdraví a imunitní systém.
Výhodou je také snadná příprava, která vám umožní si vychutnat výsledek během krátké doby. Mrkvovo batátový krém je vhodný jako samostatné jídlo nebo předkrm a můžete ho doplnit o křupavé grilované bagety nebo čerstvé bylinky. Připravte si tuto lahodnou a hřejivou polévku a nechte se unést její výraznou chutí a výživnými přínosy.
Mrkvovo-batátový krém – recept
Chladné podzimní počasí je ideálním obdobím pro husté hřejivé polévky. Řada lidí miluje krémové polévky, ve kterých s trochou nadsázky stojí lžíce a toto je jedna z nich. Špetka zázvoru a chilli jí dodá šmrnc a ještě posílí imunitu před nastávající zimou.
Ingredience na mrkovovo-batátový krém
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 batáty
- stroužek česneku
- kousek strouhaného zázvoru
- 1 chilli paprička
- sůl, pepř
A na závěr citronovou šťávu na dochucení.
Postup na mrkovovo-batátový krém
- Na ghí orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme česnek, zázvor, kurkumu a chilli a necháme chvilku zarestovat a rozvonět.
- Když se nám všechny chutě rozvoní po kuchyni, přidáme nakrájené batáty a mrkev, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a vaříme cca 30 minut.
- Po půl hodině vše rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. A je hotovo. Já polévku podávala s praženými semínky a dýňovým olejem.
Batátový krém – recept
Batátový krém je hřejivou a lahodnou polévkou, která se stává oblíbenou volbou v chladných měsících. Tato jednoduchá a zdravá polévka spojuje sladký batát s aromatickými bylinkami a kořením, vytvářející bohatou a hladivou texturu.
V tomto receptu vám ukážeme, jak připravit chutnou a zasytující batátovou krémovou polévku, která vás ohřeje a potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience na batátový krém
- 2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého skořice
- Sůl a pepř podle chuti
- Koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup na batátový krém
- V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte cibuli na středním ohni, dokud není měkká a sklovitá.
- Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho s cibulí ještě asi 1 minutu, dokud nevydá svou vůni.
- Přidejte nakrájené batáty do hrnce a osolte je. Přidejte mletý kmín, mletou skořici a pepř podle chuti. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni, dokud se batáty nezměknou, asi 20-25 minut.
- Jakmile jsou batáty měkké, odstraňte hrnec z ohně a nechte směs trochu vychladnout. Poté použijte mixér nebo tyčový mixér k rozmixování polévky, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Vraťte polévku zpět na sporák a přidejte smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte a přiveďte k varu.
- Polévku nechte vařit ještě asi 5 minut, dokud se smetana nezahřeje a nespojí se s ostatními ingrediencemi. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle svého gusta.
- Hotovou batátovou krémovou polévku nalijte do hlubokých talířů nebo miskovin. Na ozdobu můžete použít čerstvý nasekaný koriandr nebo petrželku, která dodá polévce svěží vzhled a chuť.
- Podávejte polévku ještě teplou a doplňte ji o křupavý chléb nebo toustový chlebíček. Batátový krémový polévka je ideální jako hlavní jídlo nebo jako předkrm, který ohřeje vaše tělo a potěší vaše chuťové buňky.
- Užijte si tuto výtečnou batátovou krémovou polévku a vychutnejte si bohatou a zdravou kombinaci sladkého batátu, aromatických bylinek a koření. Je to výborný způsob, jak si dopřát hřejivou polévku plnou výživných přínosů.
Batátová kaše – recept
Batátová kaše je výtečnou alternativou k tradiční rýži nebo bramborám. Tato lahodná a zdravá kaše je vyrobená z jemného a sladkého batátu, který je bohatý na vlákninu, vitamín C a antioxidanty.
V tomto receptu vám ukážeme, jak snadno a rychle připravit chutnou batátovou kaši, která se stane výborným přílohou k různým pokrmům.
Ingredience na batátovou kaši
- 2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na menší kousky
- 1/2 šálku vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1/4 šálku mléka (můžete použít kravské mléko, rostlinné mléko nebo vodu)
- Sůl a pepř podle chuti
- Volitelně: přísady pro dochucení, jako například česnek, bylinky nebo koření dle vašeho výběru
Postup na batátovou kaši
- V hrnci přiveďte vodu nebo zeleninový vývar k varu a přidejte nakrájené kousky batátu. Vařte je na středním ohni, dokud se batáty nezměknou a dají se snadno propíchnout vidličkou, což by mělo trvat asi 15-20 minut.
- Jakmile jsou batáty měkké, odstraňte hrnec z ohně a sceděte vodu nebo vývar. Nechte batáty trochu vychladnout.
- V míse nebo v hrnci rozmixujte vařené batáty do hladké konzistence pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Přidejte máslo nebo olivový olej do kaše a promíchejte, dokud se dobře spojí s batáty.
- Postupně přilévejte mléko (nebo rostlinné mléko/vodu) do kaše, mícháním, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete přidat více nebo méně mléka podle preference.
- Při dochucování přidejte sůl a pepř podle chuti. Můžete také přidat česnek, bylinky nebo koření podle svého výběru, aby se kaše stala ještě chutnější.
- Znovu promíchejte kaši, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Hotovou batátovou kaši podávejte teplou jako přílohu k vašim oblíbeným pokrmům.
Mrkvovo batátová polévka – recept
Mrkvovo batátová polévka je lahodnou a zdravou volbou, která spojuje sladkou chuť mrkve s bohatým a krémovým batátem. Tato výživná polévka je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, a zároveň poskytuje hřejivý pocit a potěší chuťové buňky.
V tomto receptu vám ukážeme, jak jednoduše připravit chutnou a vydatnou mrkvovo batátovou polévku, která vás nadchne svým lahodným kombinací zeleniny a aromatických bylinek.
Ingredience na mrkvovo batátovou polévku
- 2 středně velké mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 velký batát, oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, koriandr)
Postup na mrkvovo batátovou polévku
- Na středním ohni zahřejte olivový olej v hrnci a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte cibuli, dokud není měkká a sklovitá.
- Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho s cibulí, dokud nevydá svou vůni.
- Přidejte nakrájené mrkve a batát do hrnce a osolte je. Přidejte mletý kmín a pepř podle chuti. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni, dokud se mrkve a batát nezměknou, asi 20-25 minut.
- Jakmile jsou mrkve a batáty měkké, odstraňte hrnec z ohně a nechte směs trochu vychladnout. Poté použijte mixér nebo tyčový mixér k rozmixování polévky, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
- Vraťte polévku zpět na sporák a přidejte smetanu ke šlehání. Dobře promíchejte a přiveďte k varu, aby se smetana spojila s ostatními ingrediencemi a vytvořila bohatou a krémovou texturu polévky.
- Pokud preferujete lehčí verzi, můžete použít rostlinnou smetanu nebo přímo vynechat tento krok.
- Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle svého gusta. Pokud si přejete intenzivnější chuť, můžete přidat trochu dalšího mletého kmínu nebo jiných bylinek dle vašeho výběru.
- Hotovou mrkvovo batátovou polévku nalijte do hlubokých talířů nebo miskovin. Pro ozdobu můžete použít čerstvé bylinky, jako je petrželka nebo koriandr, které dodají polévce svěží vzhled a aromatickou vůni.
- Podávejte polévku ještě teplou a doplňte ji o křupavý chléb nebo grilovaný toustový chlebíček. Mrkvovo batátová polévka je skvělou volbou jako lehký oběd nebo večeře, která zahřeje vaše tělo a potěší vaše chuťové buňky.
- Užijte si tuto výtečnou mrkvovo batátovou polévku plnou přírodních chutí a živin. Je to dokonalá kombinace sladké mrkve a krémového batátu, která se stane oblíbeným jídlem ve vaší kuchyni.
Polévka z pečené mrkve – recept
Polévka z pečené mrkve je výborným způsobem, jak využít sladkou a aromatičtější chuť tohoto kořenového plodu. Pečením se mrkve rozvinou jejich přirozené chutě a vytvoří se bohatá a hluboká chuťová paleta.
Tato polévka je plná vitamínů, antioxidantů a vlákniny, a navíc je jednoduchá na přípravu. Přinášíme vám recept na lahodnou polévku z pečené mrkve, která vás nadchne svou jedinečnou chuťovou kombinací a hřejivým charakterem.
Ingredience na polévku z pečené mrkve
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na menší kousky
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, koriandr)
Postup na polévku z pečené mrkve
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech položte oloupané a nakrájené kousky mrkve a přidejte na ně tenké plátky cibule a nasekaný česnek. Pokapejte olivovým olejem a lehce osolte a opepřete.
- Vložte plech s ingrediencemi do předehřáté trouby a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud se mrkve nezměknou a lehce nezkaramelizují.
- Vyjměte plech z trouby a nechte mrkve trochu vychladnout.
- V hrnci zahřejte zeleninový vývar a přidejte pečenou mrkev, cibuli a česnek. Vařte na středním ohni asi 10 minut, aby se všechny ingredience dobře propojily.
- Poté použijte mixér nebo tyčový mixér k rozmixování polévky do hladké konzistence. Přidejte smetanu ke šlehání a mletý kmín a dobře promíchejte.
- Vraťte polévku zpět na sporák a krátce ji zahřejte, aby se smetana dobře spojila s ostatními ingrediencemi.
- Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř podle svého gusta.
Mrkvový krém – recept
Mrkvový krém je lahodná a zdravá polévka, která vám dodá potřebné vitamíny a vlákninu. Je snadno připravitelná a její jemná textura a bohatá chuť vás okouzlí. Tento recept vám ukáže, jak připravit skvělý mrkvový krém, který je ideální pro chladné dny nebo jako lehký oběd či večeře.
Ingredience na mrkvový krém
- 500 g mrkví
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 brambora (volitelné)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla (volitelné pro bohatší chuť)
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- Sůl a pepř podle chuti
- 200 ml smetany na vaření
Postup na mrkvový krém
- Nejprve oloupejte a nakrájejte mrkve na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemné kousky. Pokud používáte bramboru, oloupejte ji a nakrájejte na menší kostky.
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Smažte je na středním ohni, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájené mrkve a bramboru (pokud ji používáte) do hrnce. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte mletý kmín a koriandr a promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud se mrkve a brambory nezměknou. To by mělo trvat přibližně 20-25 minut.
- Když jsou zeleniny měkké, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku vychladnout několik minut.
- Použijte mixér nebo tyčový mixér na rozmixování polévky, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Pokud preferujete hustší krém, můžete přidat méně vývaru, pokud chcete řidší konzistenci, přidejte více vývaru.
- Vraťte krém zpět do hrnce a přidejte smetanu na vaření.
- Na středním ohni zahřejte mrkvový krém, přidávejte smetanu postupně a míchejte, dokud se krém dobře spojí s ostatními ingrediencemi. Nechte krém probublávat asi 5 minut, abyste získali dokonalou konzistenci a chuť.
- Ochutnejte a případně přidávejte sůl a pepř podle svého gusta. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu červené papriky nebo chilli.
- Jakmile je krém hladký, horký a dochucený, můžete ho servírovat. Nalijte ho do misky nebo talíře a ozdobte podle svého výběru. Například můžete přidat čerstvé bylinky, křupavý slaninový kousek nebo křutony.
- Mrkvový krém můžete podávat jako samostatnou polévku nebo ho doplnit o kousek čerstvého chleba, pečivo nebo salát.
Na závěr
Batátovo mrkvový krém je vynikající volbou pro ty, kteří hledají zdravou, chutnou a výživnou alternativu k tradičním polévkám. Tato lahodná kombinace batátů a mrkví nabízí bohatou škálu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které posilují imunitní systém a přispívají k celkovému zdraví.
Tato polévka je snadno připravitelná a její jemná a krémová textura spolu s bohatou a vyváženou chutí ji činí oblíbenou volbou pro celou rodinu. S přidáním správných bylinek nebo koření můžete přizpůsobit chuť podle svých preferencí.
Batátovo mrkvový krém je také skvělou možností pro ty, kteří preferují rostlinnou stravu, nebo chtějí obohatit svůj jídelníček o více zeleniny. Jeho výživné složení a nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu ho činí zdravou a lehkou volbou.
Nenechte si ujít možnost vyzkoušet tento fantastický recept na batátovo mrkvový krém a dopřát si nejen skvělou chuť, ale také prospěch pro své zdraví. Berte ho jako inspiraci k objevování nových a zdravých receptů, které vám přinesou radost a blahodárné účinky pro vaše tělo a mysl.