Dnes jsem se vzbudila úlekem ze strašlivé noční můry. Do našeho bytu vlétlo hejno vrabců a křiklavě oranžovo-žlutých kachen, sežrali nám všechen chleba a dort k 70. narozeninám naší šéfové, paní docentky. Pak nám naprosto zpustošili byt, odlétli a já skočila z osmého patra za nimi (asi s předpokladem, že přiletí Gandalfův přítel orel a chytí mě, ale to nějak nevyšlo). Tímhle většinou moje sny končí, leknutím se vzbudím a tečka.

Tentokrát ne, dopadla jsem na zem a zůstala paralyzovaná a polámaná na zemi a nemohla se pohnout. Trpěla jsem dlouho. Naštěstí mě ze zajetí hrozivé snu vysvobodila kočka, která mi jako vždycky skočila do postele, nestačila to ubrzdit a narazila mi svojí hlavou do obličeje. Takže odtud ten úlek. Za normálních okolností bych jí za to uškrtila, ale dneska jsem jí byla extrémně vděčná a málem jí udrbala k smrti. 

Lehké trauma jsem se rozhodla zahnat exkluzivní snídaní. Snídaně je přeci nejdůležitější jídlo dne, tak na ní nebudeme šetřit, ne? Budou lívanečky. Ty zaženou každý chmur. A mrkvové lívanečky?

Proč mrkvové? Tak tedy ve zkratce. Jmenuji se Martina a jsem závislá na mrkvi. A taky čokoládě. A na mangu, jahodách, arašídovém másle, šlehačce, zmrzlině, brokolici, jogurtech, tvarohu, granole, syrečcích, batátech, červené řepě a… No páni, měla bych se nad sebou vážně zamyslet… Ale o ostatních víceméně nevyléčitelných (nebudu vám lhát, zkusila jsem, selhala jsem) závislostech až jindy.

Dnes si budeme povídat o mrkvi. Pro někoho divná úchylka, pro mě naprostá nezbytnost. Bez alespoň 1 mrkve denně bych byla v koncích. Přemohl by mě třas, náladovost, podrážděnost a tak Prostě závislost, jinak se to říct nedá. Většinou mrkev chroustám jen tak syrovou v práci, zírajíc tupě na další rozsáhlou tabulku či nepochopitelný graf na obrazovce svého počítače. Znáte to, když jí miluješ, není co řešit. A tak chroustám a chroustám, den za dnem, týden za týdnem.

Asi bych byla šťastná, zdravá holka, kdybych mrkev nevyvažovala stejně urgentní denní potřebou čokolády (to když pracovní stres přitvrdí, což dělá s nevyhnutelností každý den). Zatímco čokoláda mi, při mé spotřebě (kdo, probůh, vynalezl 300 gramovou Milku?!), nejspíš opravdu škodí (zdravím svého pana doktora z interny, pracovně nazvaného cholesterolog), té mrkvové se jen tak zbavit nehodlám.

Přinejmenším dokud zcela úplně nezoranžovím, haha. Takže pokud v obchodě potkáte dívku s velkým pytlem mrkve nebo dvěma, nebo divoce se přehrabující v přepravce s mrkví, či sklesle zírající na prázdnou bednu od mrkve, budu to s velkou pravděpodobností já. A protože mrkve není nikdy dost, cpu jí v podstatě do každého jídla, které to snese.

Vřele vám doporučuji si nejdříve zjistit, zda váš muž netrpí prudkou alergii na mrkev, vyhnete se tak velmi nepěkné epizodě zahrnující otok jazyka a dalších součástí trávicího traktu, chroptění a zoufalé spěšné hledaní léků. Protože ho miluju, poučila jsem se a nutím mu mrkev zásadně po tepelné úpravě. Jedním z našich nejoblíbenějších receptů jsou mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy a krémem ze smetany a krémového sýra. 

Mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy a krémem ze smetany a krémového sýra

Ingradience:

Mrkvové lívanečky:

  • 150 g mouky (já dávám celozrnnou)
  • 50 g třtinového cukru (vlastně podle chuti, někdy dávám méně)
  • 1 lžička prášku do pečiva (já dávám prášek do perníku)
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička mixed spice (mám z M&S, určitě by šlo i perníkové koření)
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml podmáslí
  • 25 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • půl hrnku nahrubo nadrcených vlašských ořechů

Krém:

  • smetana ke šlehání
  • kostička lučiny
  • 2 balení vanilkového cukru (ale nejlepší je domácí)

K podávání oblíbená zavařenina (třeba morušová) a nasucho opražené ořechy.

Postup

Nejdříve zkaramelizujte ořechy. Jednu lžíci třtinového cukru vsypte do pánve a přidejte drcené ořechy a nechte zkaramelizovat a následně vychladnout. 

Do mísy prosejte přes sítko všechny suché ingredience. V druhé míse prošlehejte podmáslí, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Tekutou směs nalijte na moučnou směs, přidejte strouhanou mrkev a karamelizované ořechy. Těsto stěrkou promíchejte. Pokud se vám zdá těsto příliš husté (to se u celozrnné mouky občas stává) nařeďte ho trochu podmáslím, mlékem nebo vodou. Na pánvi (pokud nemáte lívanečník) tvarujte lžíci lívanečky a opékejte na mírném plameni z obou stran dozlatova.

Na krém nejdříve vyšlehejte smetanu s jedním vanilkovým cukrem dotuha. Poté vmíchejte krémový sýr a v případě potřeby doslaďte druhým cukrem. 

Podáváme navrstvené, přelité krémem a případně doplněné zavařeninou a ořechy.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang