pomazanka-z-mrkve

Máte doma v lednici přebytečné mrkve, a nevíte, jaký pokrm si z nich připravit? Mrkvovou polévku i mrkvový salát už jste uvařili, mrkvový dort upekli, ale stále vám nějaká ta mrkev zbývá? Není nic jednoduššího, než si připravit mrkvovou pomazánku. V tomto článku najdete ty nejlepší recepty na různé druhy mrkvových pomazánek, od jemných až po ty pikantnější.

Obecně jsou pomazánky skvělou věcí, která vám pomůže vytvořit chutné sendviče či chlebíčky. Nemusí se jednat pouze o mrkvovou pomazánku, mezi další neobvyklé zeleninové pomazánky patří např. ředkvičková pomazánka, pomazánka z červené čočky s karotkou, celerová pomazánka nebo špenátová pomazánka.

TIP: Zkuste si také připravit zdravou tuňákovou pomazánku, Baba Ganoush nebo klasickou pomazánku z droždí.

Mrkev a její přínosy pro zdraví

Mrkev je kořenová zelenina z čeledi miříkovitých, kam patří také celer, petržel, kopr, kmín, anýz, koriandr či fenykl. V závislosti na odrůdě může být mrkev od malé po velkou, obvykle ale v průměru měří 10-25 cm.

Kořeny mají podlouhlý a štíhlý tvar, který může být kuželovitý, válcovitý nebo mírně nepravidelný v závislosti na podmínkách pěstování a na konkrétní odrůdě.

Často se o ní tvrdí, že je to dokonalá zdravá potravina. Je křupavá, chutná a vysoce výživná. Je obzvláště dobrým zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu K1, draslíku a antioxidantů (mrkev – kalorie). Mrkev má řadu zdraví prospěšných účinků.

Patří mezi potraviny vhodné pro hubnutí a jsou spojovány s nižší hladinou cholesterolu a lepším zdravím očí. Navíc je také spojována se sníženým rizikem rakoviny.

Mrkev se vyskytuje v mnoha barvách včetně žluté, bílé, oranžové, červené a fialové. Oranžová mrkev získává svou zářivou barvu díky betakarotenu, což je antioxidant, který tělo přeměňuje na vitamín A. Často má také nízký glykemický index (GI), který udává, jak rychle potraviny po jídle zvyšují hladinu cukru v krvi.

nick-fewings-izq1fv87qpm-unsplash-8585670
Mrkev je dokonalá zdravá potravina – je křupavá, chutná a vysoce výživná.

Mrkvová pomazánka s majonézou – recept

Tato skvělá mrkvová pomazánka s majonézou je skvělým studeným předkrmem. Nemusíte být ani úplnými fanoušky mrkve, abyste si na této pomazánce pochutnali. Namazat ji můžete třeba na špaldový chléb.

Příprava na mrkvovou pomazánku s majonézou

  • Doba vaření: 10 minut + chlazení
  • Počet porcí: 1-2 šálky

Ingredience na mrkvovou pomazánku s majonézou

  • 1 balení změklého smetanového sýru
  • 1/2 šálku s majonézou
  • 2 středně velké mrkve nastrouhané najemno
  • 3 zelené cibulky nakrájené na tenké plátky
  • 1/2 lžičky worcesterské omáčky
  • 1/4 lžičky česnekové soli

Postup na mrkvovou pomazánku s majonézou

  1. V malé misce vyšleháme smetanový sýr a majonézu dohladka.
  2. Vmícháme mrkev, cibuli, worcesterskou omáčku a česnekovou sůl.
  3. Necháme v lednici chladit alespoň 60 minut

Pomazánka z pečené mrkve – recept

Tato pomazánka z pečené mrkve hýří chutěmi. Je trochu pikantní, trochu sladká a obsahuje spousty bylinek, které ji dodávají i zemitou chuť.

Příprava na pomazánku z pečené mrkve

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 1 šálek

Ingredience na pomazánku z pečené mrkve

  • 500 g mrkve nakrájené na kousky
  • 1 velká cibule nakrájená na klínky
  • 4 oloupané stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje + na mixování
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • hrst čerstvého tymiánu anebo rozmarýnu
  • 1-2 lžíce balzamikového octa (volitelné)
  • 1 lžička mletého kmínu (volitelné)
  • 1 lžička sušeného oregana (volitelné
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (volitelné)

Postup na pomazánku z pečené mrkve

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Kousky mrkve, cibule a stroužky česneku smícháme s olivovým olejem a mořskou solí. Zeleninu uspořádáme na plech a pečeme ji v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud nezměkne a mírně nezhnědne.
  3. Upečenou mrkev, cibuli a česnek přidáme spolu s čerstvým tymiánem anebo rozmarýnem a případně i s trochou balzamikového octa do kuchyňského robotu a rozmixujeme na kašovitou pomazánku.
  4. Pokud je pomazánka příliš hustá a suchá, přidáme ještě trochu olivového oleje.
  5. Pokud chceme upravit chuť a přidat volitelné ingredience, přidáme je nyní a rozmixujeme je s ostatními přísadami.
  6. Pomazánku přendáme do misky a uchováváme v lednici.

Nejlepší mrkvová pomazánka na chlebíčky – recept

Nejlepší kořeněná mrkvová pomazánka, která se skvěle hodí na chlebíčky nebo krajíc toastového chleba. Budete potřebovat pár neobvyklých ingrediencí, ale výsledkem je chuťově výrazná mrkvová pomazánka.

Ingredience na nejlepší mrkvovou pomazánku na chlebíčky

  • 6 středně velkých mrkví nakrájených na tenké plátky
  • 1/2 nasekaného malého stroužku česneku
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky jemně nastrouhaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • špetka kajúnského pepře
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 2 lžičky čerstvé citrónové šťávy
  • hrubá sůl a pepř dle chuti

Postup na nejlepší mrkvovou pomazánku na chlebíčky

  1. Do hrnce s vroucí vodou vložíme napařovací koš. Přidáme mrkev, hrnec přikryjeme a vaříme v páře cca 12 minut, dokud mrkev nezměkne.
  2. Mrkev spolu s česnekem, kmínem, zázvorem, skořicí, kajúnským pepřem, tahini pastou a citrónovou šťávou přendáme do kuchyňského robotu.
  3. Rozmixujeme do požadované konzistence a dochutíme solí a pepřem.

Mrkvová pomazánka se smetanovým sýrem – recept

Chcete-li si dát svačinku s přídavkem výživných látek z mrkve, vyzkoušejte tuto pomazánku, jejíž příprava je neuvěřitelně rychlá a snadná.

mrkvova-pomazanka-6962228
Chcete-li si dát svačinku s přídavkem výživných látek z mrkve, vyzkoušejte tuto pomazánku.

Příprava na mrkvovou pomazánku se smetanovým sýrem

  • Doba vaření: 10 minut
  • Počet porcí: 2 šálky

Ingredience na mrkvovou pomazánku se smetanovým sýrem

  • 1 balení změklého smetanového sýru
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 malé mrkve nastrouhané najemno
  • 1/4 šálku sušené mleté cibule
  • 1/2 lžičky soli

Postup na mrkvovou pomazánku se smetanovým sýrem

  1. Ve velké míse vyšleháme smetanový sýr a zakysanou smetanu.
  2. Vmícháme mrkev, cibuli a sůl.

Zdravá mrkvová pomazánka vegan – recept

Na tuto zdravou veganskou mrkvovou pomazánku budete potřebovat jen několik málo ingrediencí a druhů koření. Vyzkoušejte ji podle tohoto snadného receptu

Ingredience na zdravou mrkvovou pomazánku vegan

  • 500 g oloupané mrkve nakrájené na kousky
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/8 lžičky mletého koriandru
  • 1/8 lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup na zdravou mrkvovou pomazánku vegan

  1. Mrkev uvaříme v páře do měkka.
  2. Všechny ingredience vložíme do mixéru. Mixujeme dokud nedosáhneme požadované konzistence. Můžeme ji nechat lehce sypkou, nebo rozmixovat dohladka. Možná budeme muset přidat trochu oleje navíc.
  3. Před podáváním necháme vychladnout v lednici.

Mrkvová pomazánka s česnekem – recept

Tato pomazánka má krásnou oranžovou barvu. Podle toho, jak moc ho máte rádi, můžete přidat více nebo méně česneku.

pexels-mali-maeder-143133-1528993
Tato mrkvová pomazánka má krásnou oranžovou barvu. Podle toho, jak moc ho máte rádi, můžete přidat více nebo méně česneku.

Příprava na mrkvovou pomazánku s česnekem

  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience na mrkvovou pomazánku s česnekem

  • 450 g mrkve
  • 5 oloupaných stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6-8 lžic vody
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1/2 šálku lehké majonézy
  • 1/4 šálku lehké zakysané smetany
  • 1/8 lžičky cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře

Postup na mrkvovou pomazánku s česnekem

  1. Mrkev nakrájíme na 1,3 cm silné plátky. Ve velké míse smícháme nakrájenou mrkev, česnek a olej a vše promícháme.
  2. Směs rozprostřeme na plech a pečeme v troubě 20 minut při teplotě 220 °C.
  3. Promícháme a pečeme ještě dalších 10-15 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Mrkev trochu ztmavne a bude vypadat spáleně, to nevadí.
  4. Necháme mírně vychladnout. V mixéru smícháme vodu, ocet, majonézu, zakysanou smetanu, cukr, sůl, pepř a mrkvovou směs. Rozmixujeme do požadované konzistence.
  5. Uložíme do ledničky, aby pomazánka vychladla. Podáváme s chlebem či jiným pečivem.

Mrkvová pomazánka pro děti – recept

Mrkvová pomazánka jako ze školky, ve které se pečená mrkev kombinuje s kmínem a arašídovým máslem. Namažte ji dětem na chleba jako dopolední svačinu.

Příprava na mrkvovou pomazánku pro děti

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na mrkvovou pomazánku pro děti

  • 8 oloupaných a nakrájených mrkví
  • 2 lžičky celých kmínových semínek
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Postup na mrkvovou pomazánku pro děti

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  2. Mrkev smícháme s kmínem a řepkovým olejem a rozložíme ji do zapékací mísy.
  3. Pečeme v troubě přibližně 45 minut nebo do zhnědnutí, přičemž každých 10 minut mrkev promícháme.
  4. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. V kuchyňském robotu smícháme upečenou mrkev s arašídovým máslem a citrónovou šťávou. Rozmixujeme do konzistence pomazánky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang