Mrkvová polévka se zázvorem a Harissou

Polévky

Mrkvová polévka v kombinaci se zázvorem a harissou vás zahřeje, doplní vitamíny a určitě i postaví na nohy. Zejména tehdy, pokud máte pocit, že na vás něco „leze“. Navíc je připravena v krémové variantě.

Na této polévce si pochutnají cca 3 – 4 osoby a čas přípravy zabere necelých 30 minut.

Ingredience:

  • olivový olej
  • 1/2 šálku nakrájeného sýra
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmína
  • 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 – 2 lžíce paprikové pasty Harissa
  • 2 1/2 šálku čerstvé mrkve
  • 1 1/2 zeleninového vývaru
  • sůl
  • piniové oříšky
  • 2 PL nakrájené petrželky
  • 2 PL šťávy z citronu

Postup

  • Na olivovém oleji orestujeme cibuli, pórek a česnek.
  • Přidáme nakrájenou mrkev, sůl, kmín a restujeme cca 10 minut.
  • Směs zalijeme vývarem a dusíme do měkka.
  • Když je mrkev měkká, pomocí mixéru polévku rozmixujeme (krémovou konzistenci polévky si určujete vy).
  • Do polévky přidáme harissu, šťávu z citronu, zázvor a případně ještě dochutíme.
  • Na olivovém oleji orestujeme piniové oříšky spolu s petrželkou, touto směsí ozdobíme polévku před podáváním.

Pokud chilli pastu Harissa neseženete v obchodě, můžete si ji připravit sami doma.

Ingredience na harissu

  • 3 – 4 ks paprik kapie (použít můžete i sušená rajčata v oleji)
  • 1 – 2 ks čerstvých chilli papriček
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky celého pepře
  • sůl
  • 1/4 lžičky celého římského kmínu
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 1 PL celého sušeného koriandru
  • olivový olej (v případě sušených rajčat ho už nepoužívejte)

Postup

  • Kapie upečeme v troubě. Následně je zbavíme slupek a dužinu vložíme do nádoby mixéru.
  • Přidáme čerstvé chilli papričky, česnek, celý pepř, sůl, římský kmín, citronovou šťávu a sušený koriandr.
  • Pomocí mixéru vytvoříme pastu, kterou můžeme v případě potřeby rozředit olivovým olejem. Jakmile jsme s chutí i konzistencí spokojení, můžeme mrkvovou polévku se zázvorem podávat.

TIP: Abyste dosáhli lepší chuť, suché koření (koriandr, římský kmín a pepř) orestujte na pánvi na sucho.

Kategorie:

Polévky

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang