Mrkvová polévka v kombinaci se zázvorem a harissou vás zahřeje, doplní vitamíny a určitě i postaví na nohy. Zejména tehdy, pokud máte pocit, že na vás něco „leze“. Navíc je připravena v krémové variantě.
Na této polévce si pochutnají cca 3 – 4 osoby a čas přípravy zabere necelých 30 minut.
Ingredience:
- olivový olej
- 1/2 šálku nakrájeného sýra
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmína
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 – 2 lžíce paprikové pasty Harissa
- 2 1/2 šálku čerstvé mrkve
- 1 1/2 zeleninového vývaru
- sůl
- piniové oříšky
- 2 PL nakrájené petrželky
- 2 PL šťávy z citronu
Postup
- Na olivovém oleji orestujeme cibuli, pórek a česnek.
- Přidáme nakrájenou mrkev, sůl, kmín a restujeme cca 10 minut.
- Směs zalijeme vývarem a dusíme do měkka.
- Když je mrkev měkká, pomocí mixéru polévku rozmixujeme (krémovou konzistenci polévky si určujete vy).
- Do polévky přidáme harissu, šťávu z citronu, zázvor a případně ještě dochutíme.
- Na olivovém oleji orestujeme piniové oříšky spolu s petrželkou, touto směsí ozdobíme polévku před podáváním.
Pokud chilli pastu Harissa neseženete v obchodě, můžete si ji připravit sami doma.
Ingredience na harissu
- 3 – 4 ks paprik kapie (použít můžete i sušená rajčata v oleji)
- 1 – 2 ks čerstvých chilli papriček
- 2 stroužky česneku
- 1/4 lžičky celého pepře
- sůl
- 1/4 lžičky celého římského kmínu
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 1 PL celého sušeného koriandru
- olivový olej (v případě sušených rajčat ho už nepoužívejte)
Postup
- Kapie upečeme v troubě. Následně je zbavíme slupek a dužinu vložíme do nádoby mixéru.
- Přidáme čerstvé chilli papričky, česnek, celý pepř, sůl, římský kmín, citronovou šťávu a sušený koriandr.
- Pomocí mixéru vytvoříme pastu, kterou můžeme v případě potřeby rozředit olivovým olejem. Jakmile jsme s chutí i konzistencí spokojení, můžeme mrkvovou polévku se zázvorem podávat.
TIP: Abyste dosáhli lepší chuť, suché koření (koriandr, římský kmín a pepř) orestujte na pánvi na sucho.